Aderarea la Schengen va fi discutată de Baconschi la Paris. Olanda susţine poziţia Franţei

Aderarea la Schengen va fi discutată de Baconschi la Paris. Olanda susţine poziţia Franţei

Aderarea României la Schengen nu este o chestiune bilaterală, Paris-Bucureşti, ci un subiect de interes comun pentru statele UE, spune şefa diplomaţiei franceze, Michele Alliot-Marie, într-o scrisoare adresată omologului român, Teodor Baconschi. În scrisoarea trimisă pe 4 februarie, Alliot-Marie precizează că problema aderării va fi discutată cu Baconschi în timpul unei întâlniri care va avea loc la Paris pe 7 martie, notează Agerpres.

„Problema intrării ţării dumneavoastră în spaţiul Schengen depăşeşte cadrul relaţiei noastre bilaterale: este vorba în primul rând de un subiect de interes comun pentru ansamblul statelor membre şi care trebuie dezbătut în Consiliul European. Următoarea noastră întâlnire, de pe 7 martie, la Paris, va putea fi ocazia de a discuta despre modul de abordare a etapelor următoare, în cadrul european”, se afirmă în scrisoarea dată publicităţii de ambasada Franţei la Bucureşti.

Michele Alliot-Marie menţionează, în scrisoare, importanţa pe care Parisul o acordă relaţiei cu România, „decurgând din vechimea legăturilor de prietenie”, precum şi din multipla cooperare fructuoasă care a fost pusă în practică şi pe care Franţa doreşte să o intensifice în prezent, în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două ţări.

Relaţiile diplomatice Franţa-România au intrat într-o etapă tensionată după ce Parisul a anunţat anul trecut că se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în luna martie a acestui an. Într-un interviu acordat la începutul lunii ianuarie EVZ, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a apreciat că nu vede un impas în relaţia bilaterală, dar că există „o etapă dificilă”.  

Ministrul Baconschi a declarat azi că relaţia cu Franţa trebuie să revină la normal, în conformitate cu obiectivele parteneriatului strategic dintre cele două ţări. „Dorinţa ambelor părţi, exprimată şi printr-o scrisoare pe care am primit-o din partea doamnei Michelle Alliot-Marie, este de a reveni la normal, de a ne concentra pe actualizarea foii de parcurs cu proiecte concrete între cele două guverne şi de a rezolva împreună, prin conlucrare foarte strânsă, toate problemele legate de cele două subiecte sensibile: incluziunea socială a romilor şi chestiunile legate de Schengen”, a spus Baconschi. Criteriile olandeze Opoziția privind aderarea României la Schengen a fost susținută azi și de Olanda, prima țară care anunțase oficial condiționarea intrării țării noastre în spațiul european fără frontiere interne de progresele din domeniul justiției. „Suntem de acord cu Franţa, Germania, Finlanda şi alte state pentru a spune că România şi Bulgaria nu pot, în acest stadiu, să se alăture spaţiului Schengen”, a declarat, la Paris, ministrul olandez pentru afaceri europene, Ben Knapen, după întrevederea avută cu omologul său francez Laurent Wauquiez, notează AFP, citată de Agerpres.

„Conform rapoartelor întocmite de Comisie, există prea multe deficienţe pentru ca România şi Bulgaria să poată adera la spaţiul Schengen (...). Am decis să lucrăm asupra definirii unui ansamblu de criterii ce trebuie respectate şi pornind de la care să punem la punct o foaie de parcurs pentru aderarea la Schengen”, a adăugat ministrul olandez.

În ce-l priveşte, Laurent Wauquiez a respins ideea unui „calendar cu date artificiale”. „Da, România şi Bulgaria au vocaţia de a intra în spaţiul Schengen, au realizat eforturi uriaşe pentru a ameliora eficienţa frontierelor lor, lupta anti-corupţie, sistemul judiciar, însă criteriile nu sunt îndeplinite”, a subliniat Wauquiez.

Ne puteți urmări și pe Google News