Aderarea Finlandei la NATO este o consecință a războiului declanșat de Vladimir Putin. Granițele aliaților cu Rusia se măresc

Aderarea Finlandei la NATO este o consecință a războiului declanșat de Vladimir Putin. Granițele aliaților cu Rusia se măresc Sursa foto: Maps.com

Finlanda a aderat marți, 4 aprilie, la NATO. Antony Blinken, secretarul american de stat, a spus că Vladimir Putin poate să primească mulțumiri pentru decizia autorităților de la Helsinki de a renunța la neutralitate. Războiul din Ucraina a făcut Finlanda să facă acest pas.

Finlanda a devenit cel mai nou membru al NATO, iar Regatul Unit afirmă că demersul demonstrează forța alianței în fața agresiunii lui Vladimir Putin. Premierul Rishi Sunak a afirmat că aderarea Finlandei a făcut ca alianța să devină mai puternică, el subliniind totodată că și Suediei trebuie să i se permită să adere la organizație. Ministrul de externe James Cleverly a spus că invazia Rusiei în Ucraina a avut drept rezultat un NATO mai larg și o „întărire mai puternică a unității”.

Invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca Finlanda și Suedia, anterior neutre, să caute să devină membre ale alianței nord-atlantice. Finlanda, care împarte cu Rusia o freontieră comună de aproape 1400 km., a devenit cel de-al 31-lea membru al alianței în cadrul unei ceremonii organizate marți, la sediul NATO din Bruxelles. Suedia vecină și-a văzut procesul de aderare la organizație întârziat din cauza unor obiecții venite din partea Turciei și a Ungariei, dar Sunak a subliniat clar că dorește ca aceste probleme să fie rezolvate.

„Este o zi istorică pentru Finlanda și NATO”, a declarat premierul. „Aderarea a făcut ca alianța să devină mai puternică, iar fiecare dintre noi să se simtă mai în siguranță. Acum, toate statele membre ale NATO trebuie să ia măsurile necesare pentru ca și Suedia să fie admisă, astfel încât să fim laolaltă o alianță care să apere libertatea în Europa și în lume”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vladimir Putin a grăbit aderarea Finlandei la NATO

Cleverly, care a fost prezent la sediul NATO, a subliniat: „Astăzi, constatăm că ziua în care un nou aliat aderă la alianța noastră de apărare este rezultatul direct al agresiunii lui Vladimir Putin și al invaziei sale ilegale din Ucraina”. „Rusia a crezut că agresiunea sa ne va dezbina. În schimb, noi suntem și mai uniți laolaltă, hotărâți întru apărarea principiilor noastre vizând libertatea și statul de drept”, a mai adăugat el. „Să spunem clar că ușa noastră rămâne deschisă. Vom primi noi aliați cu brațele deschise și vom continua să pledăm pentru aderarea rapidă a Suediei”.

Ministrul apărării, Ben Wallace, a declarat că „Finlanda trebuie să fie o lecție pentru președintele Putin. Finlanda a optat pentru aderare, bazându-se pe propria voință. Libertatea de a-și alege alianțele ca stat suveram este o problemă care îi privește exclusiv pe cetățeni”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Moscova va riposta în funcție de armamentul pe care NATO îl va amplasa în Finlanda.

„Vom urmări îndeaproape ce se va întâmpla în Finlanda și cum va folosi NATO teritoriul Finlandei pentru amplasarea armamentului aparaturii și infrastructurii în apropierea frontierei noastre, demersul reprezentând o eventuală amenințare la adresa noastră. Măsurile vor fi adoptate în funcție de asta”, a subliniat Peskov. În același timp, Regatul Unit a anunțat din partea NATO un ajutor în valoare de 10 milioane de lire sterline pentru Ucraina, prin care să se asigure echipamente neletale, precum aparatură medicală, combustibil și aparatură anti-dronă, potrivit The Independent.

Traducerea- Rador