Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO: „Este singurul lucru pentru care îi putem mulţumi lui Vladimir Putin”

Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO: „Este singurul lucru pentru care îi putem mulţumi lui Vladimir Putin” NATO / Sursa foto: dreamstime.com

Finlanda a devenit marţi cel de-al 31-lea stat membru al NATO. Steagul finlandez a fost ridicat pentru prima dată la sediul organizaţiei.

Intrarea Finlandei în NATO coincide cu împlinirea a 74 de ani de la semnarea documentului fondator al NATO, Tratatul de la Washington, la 4 aprilie 1949.

Secretarul de stat american Antony Blinken a salutat o "zi istorică" pentru NATO prin aderarea Finlandei, "grăbită", potrivit lui, de invazia rusă din Ucraina. "Sunt tentat să spun că este poate singurul lucru pentru care îi putem mulţumi preşedintelui rus (Vladimir) Putin, pentru că, încă o dată, a grăbit ceva ce dorea să evite agresând Ucraina", a declarat secretarul de stat american înainte de ceremonie.

Ministrul finlandez de externe a semnat documentul de aderare și l-a înmânat secretarului de stat american Antony Blinken, relatează BBC. Aderarea Finlandei reprezintă un eșec pentru Vladimir Putin, care s-a plâns în mod repetat de extinderea NATO înainte de invazia sa în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, lungimea frontierei Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Rusia va "urmări îndeaproape" ceea ce se va întâmpla în Finlanda, descriind extinderea NATO ca fiind o "încălcare a securității și intereselor noastre naționale".

Aderarea Finlandei la NATO

Finlanda împarte cu Rusia o frontieră estică de 1.340 km (832 mile) și a cerut oficial aderarea la NATO împreună cu Suedia în luna mai a anului trecut, din cauza războiului din Rusia.

Ambele țări adoptaseră anterior o politică de nealiniere. Dar, după invazia din Ucraina, au ales protecția articolului 5 al NATO, care spune că un atac asupra unui membru reprezintă un atac asupra tuturor, ceea ce înseamnă că, dacă Finlanda ar fi invadată sau atacată, toți membrii NATO - inclusiv SUA - i-ar veni în ajutor.

"Acest lucru va face Finlanda mai sigură și NATO mai puternică", spunea marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în fața presei.

Cererea Suediei s-a împotmolit deocamdată, președintele turc Recep Tayyip Erdogan acuzând Stockholmul că i-a îmbrățișat pe militanții kurzi și că le-a permis acestora să demonstreze pe străzi. De asemenea, Ungaria nu a aprobat încă aderarea Suediei.

Stoltenberg a declarat că NATO se va asigura că Suedia va deveni următorul membru care va adera.