Primul centru de dezintoxicare din Europa pentru femeile care joacă jocuri de noroc

Primul centru de dezintoxicare din Europa pentru femeile care joacă jocuri de norocJocuri de noroc. Sursa foto: | Dreamstime.com

Primul centru de reabilitare pentru femeile dependente de jocurile de noroc, a fost deschis în Marea Britanie. La nivelul Uniunii Europene, statisticile oficiale arată că tot mai multe femei sunt dependente de jocurile de noroc, fie ca vorbim de celebrele păcănele, fie de ruletă sau bingo.

„Mă simțeam atât de singură, încât credeam cu adevărat că sunt singura femeie jucătoare din lume”.

Stacey Goodwin avea 18 ani atunci când a jucat pentru prima dată la o casă de pariuri.

”Viața mea s-a schimbat în momentul în care am băgat prima monedă de o liră într-un aparat de jocuri mecanice”, povestește Goodwin, acum în vârstă de 30 de ani, pentru Euronews.

După ce a câștigat suficienți bani pentru a finanța o ieșire în oraș, Stacey a devenit dependentă. Cu toate acestea, câștigurile ei s-au transformat rapid în pierderi.

Opt ani mai târziu, și cu ajutorul organizației caritabile Gordon Moody, Stacey a reușit să își depășească dependența paralizantă de jocurile de noroc într-un punct fără întoarcere.

„Am luat o decizie foarte concretă: fie mă voi băga în închisoare, fie voi merge la dezintoxicare”.

Primul centru de reabilitare pentru femei

Anul trecut, organizația caritabilă a deschis primul centru de reabilitare rezidențială pentru femei din lume, în Marea Britanie.

„A fost prima dată când am întâlnit alte femei care sufereau de dependență de jocuri de noroc și probabil cel mai important moment din viața mea”, spune Stacey.

Organizația caritabilă avea deja un program de 14 săptămâni pentru bărbații dependenți de jocurile de noroc, dar și-a modificat abordarea pentru a se adapta nevoilor specifice ale femeilor care au o dependență severă de jocurile de noroc, într-un curs de cinci săptămâni.

„Pentru multe dintre ele, alegerea este redusă. Se poate ajunge la sinucidere sau la tratament”, explică Alyson Hughes, managerul de PR al organizației caritabile.

În urma șederii lor în locația temporară din Birmingham - care include ședințe individuale cu terapeuți - femeile beneficiază de opt săptămâni de îngrijire ulterioară.

Organizația caritabilă intenționează să își mărească capacitatea cu 60% anul viitor, deoarece în prezent primește 160 de cereri pentru doar 36 de locuri disponibile în cadrul programului său rezidențial pentru femei.

Tot mai multe femei sunt dependente de jocurile de noroc

Gordon Moody este una dintre numeroasele organizații de caritate care raportează o creștere a numărului de femei care caută ajutor în cazul jocurilor de noroc, înregistrând o creștere de 76% a numărului de apeluri de la femei anul trecut.

Potrivit unui sondaj realizat în 2022 de Comisia britanică pentru jocuri de noroc, 43% dintre femeile intervievate au jucat în ultimele patru săptămâni.

Organizațiile de caritate spun că, în general, durează ani între momentul în care indivizii joacă pentru prima dată și cel în care solicită ajutor. Experții încă așteaptă să vadă toate efectele pe care închiderile pandemiei COVID le-au avut asupra ratelor de dependență.

Dar, până acum, Gordon Moody a raportat o creștere de 80% a cererii pentru serviciile lor, comparativ cu nivelurile de dinaintea pandemiei.

Cum vizează jocurile de noroc online femeile?

După câteva luni de dependență, Stacey și-a dat seama că „nu putea să câștige suficient de repede” în casele de pariuri, așa că a trecut la jocurile de noroc online.

În timp ce se bucura de anonimatul nou-descoperit al internetului, ciclul a continuat.

„Pariurile pe meciuri și curse de cai - care pot fi destul de masculine - nu m-au atras niciodată, deoarece nu am avut niciodată răbdare”, explică Stacey.

Ea a devenit dependentă exclusiv de soluția rapidă a sloturilor online și a jocurilor de răzuit: „Culorile strălucitoare și vibrante ale acestor jocuri atrag femeile”.

Femeile din Marea Britanie tind să joace mai des, să cheltuiască mai mult și să joace mai mult timp decât bărbații, potrivit datelor analizate de NatCen și de Universitatea din Liverpool în 2021.

O problemă europeană

Creșterea dependenței femeilor de jocurile de noroc este un fenomen european.

În 2019, în Suedia, numărul femeilor care joacă jocuri de noroc a depășit pentru prima dată numărul bărbaților care joacă jocuri de noroc.

„Nu există o limită superioară a cantității de persoane care joacă jocuri de noroc - am observat o creștere continuă în ultimii ani”, a declarat pentru Euronews Dr. Ulla Romild, analist la Agenția de Sănătate Publică din Suedia.

Studiul a arătat că, dintre cele 45.000 de persoane cu dependență de jocurile de noroc, 64% erau femei.

Stacey Goodwin spune că, cu cât oamenii vorbesc mai mult despre jocurile de noroc și dependență, cu atât mai puțin stigmat există în jurul acestor probleme.

„M-am expus pe internet pentru a arăta că rușinea pe care o purtam era ceva ce nimeni altcineva nu ar trebui să facă”, a declarat Stacey, citată euronews.com.