Adepți ai Statului Islamic, expulzați din România

Adepți ai Statului Islamic, expulzați din România

Șapte cetățeni străini au fost declarați indezirabili și vor fi îndepărtați de pe teritoriul României, pentru că aveau legături cu organizațiile teroriste.

Cei șapte cetățeni străini erau filați din 2013, după cum a anunțat Serviciul Român de Informații, iar Curtea de Apel București i-a declarat indezirabili, în 31 martie, pentru perioade cuprinse între 3 și 10 ani.

Cetățenii respectivi se aflau în țara noastră ca reprezentanți ai unor societăți comerciale cu capital străin, dar erau afiliați ideologiilor radicale promovate de organizațiile teroriste Statul Islamic și Al-Qaeda. Aceștia au desfășurat activități de propagandă islamică extremistă (de orientare jihadistă), radicalizare, recrutare ideologică, recrutare pentru pregătire religioasă și militară în zone de conflict afectate de fenomenul terorist.

Studentul terorist

Conform SRI, grupul era coordonat de către un lider care exercita asupra membrilor activități de îndoctrinare religioasă, specifice ideologiei organizațiilor teroriste. Și înainte, și în timpul șederii în România, cei șase au menținut legături cu teroriști din exteriorul țării noastre.

Unul dintre străinii expulzați era student tunisian și venise la București în anul 2011. Începând cu 2013, acesta a trecut printrun proces rapid de radicalizare, ajungând să spună, în public, la un moment dat că este dispus să devină martir.

În primă fază, tânărul a postat mesaje pe internet, prin care făcea reclamă organizațiilor teroriste, apoi s-a afișat în public cu însemnele organizației, iar ulterior, a încercat să adune noi adepți și a ținut legătura cu membri din străinătate ai unor organizații teroriste, Statul Islamic și Al-Qaida, potrivit informațiilor furnizate de SRI.

Prevenire și descurajare

Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, consideră că expulzarea unor cetățeni străini, pentru activitate de prozelitism jihadist, colectare de fonduri pentru organizații teroriste, recrutare de adepți, îndoctrinare, radicalizare, este o acțiune curentă, de prevenire și descurajare. Dacă era vorba despre tentative de organizare a unor activități teroriste, cei în cauză erau expulzați către organele de ordine din statele de origine. Problema majoră rămâne, spune Chifu, capacitatea de a intercepta și identifica străinii din Occident, care traversează România în drum spre spațiile de conflict ale jihadiștilor. „Partenerii noștri ne solicită o asemenea evaluare, iar România și SRI nu au azi instrumentele necesare - legea pentru păstrarea convorbirilor telefonice și stocarea traficului de internet, ca și cea a securizării împotriva atacurilor cibernetice nu există, iar legile n-au fost rediscutate și puse de acord cu observațiile Curții Constituționale”, precizează analistul politic.