Adelina, salvatoarea copiilor grav bolnavi, abandonaţi de părinţi

Adelina, salvatoarea copiilor grav bolnavi, abandonaţi de părinţi

Numele ei este Adelina Toncean şi timp de aproape 11 ani a fost mama lui Cristi, un copil abandonat de părinţi în spitalul din Constanţa şi diagnosticat la naştere cu o malformaţie cardiacă gravă, neavând şansa de a fi operat la timp. Adelina luptă acum, împreună cu colegii ei din Asociaţia “Dăruieşte Aripi” să salveze copiii abandonaţi în spitale, cu afecţiuni grave, pentru a primi şansa la viaţă, în clinici din ţară şi din străinătate.

Adelina, o tânără firavă, cu ochii trişti, dar cu un zâmbet larg, a ales să lanseze proiectul “Împarte pentru altă parte” în ziua de 14 martie. “ Este ziua în care în urmă cu 14 ani s-a născut Cristi, cel care aproape timp de 11 ani a fost fiul meu. El a fost abandonat la naştere şi timp de trei ani a stat în spital. Suferea de o malformaţie cardiacă foarte gravă care trebuia operată în primele zile de la naştere. Şi pentru că nu s-a întâmplat asta, pe 25 octombrie, anul trecut, a plecat la îngeri. Dincolo de durerea imensă, am înţeles că încă mai sunt copii ca el, că dacă acum 14 ani nu s-a întâmplat nimic , de acum încolo poate se întâmplă. Cristi a fost un copil absolut senzaţional care s-a bucurat de viaţă în fiecare zi. El este motorul a  ceea ce facem acuma”, explică, însufleţită, Adelina Toncean. După ce l-a cunoscut pe Cristi, tânăra constănţeană a renunţat la gazetărie, dedicându-şi viaţa copilului pe care l-a adoptat.     Asociaţia „Dăruieşte aripi”, din Constanţa, vrea să se concentreze pe salvarea copiilor abandonaţi, cu boli foarte grave, „pentru că este una dintre cele mai vulnerabile categorii”. Adelina Toncean este conştientă că ceea ce vor voluntarii să facă "pare utopic dar nu imposibil". Pentru că „incredibilul” s-a întâmplat deja. Andrei, un copil de un an, abandonat în spitalul constănţean, cu aceeaşi malformaţie gravă ca a lui Cristi, transpoziţie de vase mari, a fost salvat în luna ianuarie datorită intervenţiei urgente a asociaţiei „Dăruieşte Aripi” care a mobilizat toate instituţiile care i-au oferit imediat suportul. „Am dovedit astfel că se poate. A fost mai puţin greu decât ne aşteptam şi asta pentru că am lucrat împreună, asociaţia noastră, Spitalul Judeţean Constanţa, Protecţia Copilului, Serviciul de Paşapoarte, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Şi uite că atunci când le facem împreună, când vrem să facem ceva, chiar merge. Chiar se întâmplă miracole”, spune, fericită, Adelina.

Andrei, băieţelul, salvat în urma unei operaţii reuşite într-o clinică din Milano , este acum copilul Adelinei. Ea l-a însoţit, de altfel, ca voluntar, în Italia. „Sunt în proces de adopţie, l-am luat acasă.  Andrei are acum o şansă la viaţă ca orice copil normal. A fost un efort fantastic la care au participat toate instituţiile. După ce aproape un an s-a hrănit printr-o sondă, acum îl văd cum, realmente, înfloreşte”. Dincolo de rezolvarea fiecărui caz de copil  abandonat cu boli grave, asociaţia „Dăruieşte Aripi” îşi propune să realizeze o platformă prin care să aducă la aceeaşi masă, ori de câte ori este necesar, toate instituţiile interesate. „Direcţia pentru Protecţia Copilului Constanţa este deja membru al proiectului nostru şi la fel şi celelalte instituţii care la Andrei, au acţionat foarte repede şi acest lucru nu se putea face dacă nu aveam atâta suport din partea lor. Vom contiuna”, spune preşedintele asociaţiei „Dăruieşte Aripi”, Alina Vasea.

Ne puteți urmări și pe Google News