Acuzaţii reciproce în handbal

Acuzaţii reciproce în handbal

Naţionala masculină de handbal a României debutează mâine, după 14 ani de aşteptare, la turneul final al Campionatului Mondial, în Grupa A, împotriva unui adversar cu care, în prima parte a deceniului trecut, a avut multe de împărţit: Franţa.

Meciul nu e decisiv, pentru că tricolorii mai au de disputat în această grupă alte patru partide, cu adversari mai slab cotaţi decât francezii: cu Ungaria (duminică), Argentina (luni), Australia (miercuri) şi Slovacia (joi). Pentru a fi siguri de clasarea între primele trei formaţii, elevii antrenorului Aihan Omer trebuie să câştige trei dintre cele cinci partide (lucru perfect posibil).

Cu toate acestea, jocul de mâine naşte în tabăra noastră amintiri grele, care răscolesc orgoliile. Acum dublă campioană mondială, câştigătoare a Europenelor din 2006 şi a Olimpiadei de anul trecut, Franţa îşi datorează începuturile (în anii ’70-’80) jucătorilor şi antrenorilor pe care România a acceptat să-i trimită în Hexagon. Acum câteva decenii, naţionala Franţei era primită de tricolori în cantonamente, pentru a vedea cum se pregătesc campionii. Rolurile s-au inversat acum, România are statut de outsider, iar ultima noastră participare la un Mondial - cea din 1995 - se leagă, de asemenea, de Franţa, pe care am învins-o atunci la un gol diferenţă. „Cocoşii“ au câştigat acea ediţie, devenind în premieră campioni ai lumii, în timp ce România s-a clasat pe locul 10, învinsă fiind în „optimi“ de Egipt (26-31).

Pus la zid acum câteva zile în EVZ de Vasile Stângă, selecţionerul din 1995, care a afirmat că România a fost eliminată ruşinos de Egipt deoarece „poarta noastră n-a prins nicio minge“, fostul portar Sorin Toacsen a dat o replică extrem de dură: „De ce vorbeşte Stângă? El a fost doar fizic la acel Mondial, că, în rest, n-a contat! Să-şi vadă de treaba lui. El e cel mai mare jucător şi cel mai mare antrenor (n.r. - foloseşte un ton ironic)! E părerea lui, care oricum nu coincide cu cea a celorlalţi 17 băieţi din lot“. Poarta României a fost apărată acum 14 ani, în afară de Toacsen, şi de Alexandru Buligan.   „Evoluează senzaţional“

Jucătorii şi antrenorul Omer ar fi dorit ca, la această ediţie a Mondialelor, pe echipamentul de joc să fie trecute patru steluţe, care să indice numărul titlurilor supreme deţinute de România. Iniţiativa n-a primit acceptul tuturor celor care conduc federaţia. „De la selecţionerul Franţei ne-am inspirat ca şi antrenorul nostru să fie elegant, la costum, nu să poarte acel trening care curgea în trecut de pe antrenorii noştri.

„Extrema“ Valentin Ghionea se anunţă a fi starul României la Mondiale. „Avem faţă să batem Ungaria“. „Va fi un vis dacă vom trece mai departe de grupe (n.r. - ceea ce impune clasarea între primele trei formaţii în prima fază a competiţiei). Când am văzut cum joacă echipa Franţei, ne-a fost un pic frică. Evoluează senzaţional, în viteză“, crede Iacob, cel care, alături de Adi Petrea, Sorin Ghionea, Eremia Pârâianu şi Rudi Stănescu, va duce greul echipei.

"Nu sunt de acord ca un antrenor să pregătească, în paralel, două echipe, aşa cum face Omer. România trebuie să aibă grijă să nu fie surpriza negativă!" Vasile Stângă antrenorul tricolorilor la Mondialele din 1995 

 

"Omer este cel mai bun antrenor român la ora actuală. E cel mai potrivit să conducă naţionala. A învăţat multe de la Petre Ivănescu." Titel Răduţă fost internaţional, participant la turneul final din 95 

ETERNA BĂTĂLIE

România - Franţa în deceniul trecut

  • Mondialele din 1990: România-Franţa 24-21 (în grupe) România s-a clasat pe locul 3, Franţa - pe 9
  • Europenele din 1994: România-Franţa 27-26 (în grupe) România - locul 11, Franţa - locul 6
  • Mondialele din 1995: România-Franţa 23-22 (în grupe) România - locul 10, Franţa - locul 1
  • Europenele din 1996: România-Franţa 20-27 (în grupe) România - locul 9, Franţa - locul 7 

TEHNOLOGIE AVANSATĂ   Minge cu cip şi microfoane

După ce arbitrii de la fotbal au primit microfoane pentru a comunica mai bine, iar tenisul a instalat sistemul „hawk eye“ pentru a stabili cu exactitate dacă o minge controversată a fost aut sau nu, şi handbalul va intra în era tehnologiei. La ediţia din acest an a Campionatului Mondial, arbitrii vor fi dotaţi cu microfoane pentru a putea discuta între ei, dar totodată şi cu cei de la masa observatorilor.

De asemenea, în mingi va fi instalat câte un cip. Acesta va permite urmărirea traiectoriei balonului, astfel încât va fi uşor de stabilit dacă mingea a trecut sau nu de linia porţii. La aceste Mondiale, federaţia internaţională va permite ca, în prima fază a competiţiei, doi jucători din lot să poată fi înlocuiţi. Şi în faza finală a turneului antrenorii vor avea posibilitatea să facă alte două modificări în lot.

Ne puteți urmări și pe Google News