Evenimentul Zilei > Economie > ACUZAȚII GRAVE. Teodorovici arată cu degetul către DOUĂ COMPANII care cresc nejustificat prețul gazelor
ACUZAȚII GRAVE. Teodorovici arată cu degetul către DOUĂ COMPANII care  cresc nejustificat prețul gazelor

ACUZAȚII GRAVE. Teodorovici arată cu degetul către DOUĂ COMPANII care cresc nejustificat prețul gazelor

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, contraatacă după ce a fost acuzat că intenția ministerului de plafonare a prețului la gaze este populistă. El spune că cei doi operatori, Romgaz și OMV-PETROM, cresc pe rând pretul la gaze.

Aflat la Constanța, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, răspunzând pentru EVZ, a declarat, vineri, că își menține propunerea privind plafonarea prețului la gaze până în 2021. El a dat de înțeles că ROMGAZ si OMV-PETROM sunt complici în stabilirea unui pret nereal la gaze. „Abordare populistă? Avem astăzi doi operatori. La unul statul este 100%, la unul 70% proprietar. Asta nu inseamnă concurență. Tarifele cresc în mod nejustificat, investițiile pe care aceste două companii le-au asumat nu sunt aduse la zi, deci nu sunt respectate. Dacă o să vedeti toate informatiile, o să vedeti ca pretul real este mult mai mic față de nivelul pe care ei îl practică astăzi. Iar pentru mine, ca stat, interesul este nu de a face cele două companii profit ci de a lăsa în economie un preț care sa încurajeze dezvoltarea economică. O astfel de limitare în timp, (a prețului propus să rămână la 55 de lei până în 2021) sau pentru o perioada de timp, poate să aibă beneficii pentru consumatorii casnici si pentru consumatorii industriali. Adică exact în partea noastră de economie. Si lucrurile pot sa fie foarte bune. Repet, dacă ar fi o concurența reală, lucrurile ar sta altfel. Dar poate o să vedeți si niste cifre, cam cat produc, cam cât ar trebui să coste, cum variază, cum cresc prețurile pe rând, unul odată, celălat revine , creste celălat pretul după aceea si se aliniază unul după celălat si le cresc nejustificat. Deci unde este partea de populism?", a declarat ministrul Finanțelor.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, joi, că prețul gazelor naturale pentru clienții casnici crește cu 5,83 la sută începând de la 1 august.

Autoritatea susține că a luat această măsură la solicitările venite din partea furnizorilor de gaze și „în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final”

Conform unui proiect de HG al Ministerului Finanţelor, preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători ar putea fi plafonat la 55 lei/Mwh până la 30 iunie 2021.