Evenimentul Zilei > Social > Acum 23 de ani, Patriarhul Teoctist se pronunța împotriva legalizării relațiilor homosexuale | Memoria EVZ
Acum 23 de ani, Patriarhul Teoctist se pronunța împotriva legalizării relațiilor homosexuale | Memoria EVZ

Acum 23 de ani, Patriarhul Teoctist se pronunța împotriva legalizării relațiilor homosexuale | Memoria EVZ

Pe 16 noiembrie 1993, Evenumentul zilei publica pe prima pagină o știre în care îl cita pe Preafericitul Părinte Teoctist, pe atunci Patriarhul României, care se declara împotriva homosexualității, îndemnând totodată la toleranță și iertare:

 „Hristos nu a dorit moartea păcătoșilor, ci iertarea lor!”. Întâistătătorul BOR mai spunea că: „Poporul român, ca popor creștin, crescut și educat în tinda bisericii (…), a transmis din generație în generație un mod de viață specific izvorât de valorile evanghelice ale credinței în Hristos”.

INFO

În ciuda opoziției BOR și a unei părți a societății civile, homosexualitatea a fost dezincriminată, această infracțiune dispărând din Codul Penal. Însă dezbateri adiacente continuă și astăzi când se vorbește tot mai insistent de menționarea expresă în Constituție că familia este compusă dintr-un bărbat și o femeie și nu dintre „doi soți”.

CV

Semnatarul informației, Mihai Valentin Neagu, a fost reporter al secției „Politic” a EVZ. El a mai scris și pentru cotidianul Libertatea. În prezent este avocat.