Acul lung al Beijingului. Emirul din Dubai, cobai la vaccinul din China

China a dezvoltat și ea mai multe vaccinuri candidate împotriva Covid-19. Dar, spre deosebire de cei de la Moderna, Pfizer sau AstraZeneca, se știe foarte puțin despre ele, chiar dacă sunt deja în uz și laboratoarele care le-au dezvoltat dau asigurări despre eficiența lor.

Moderna, Pfizer, AstraZeneca: cursa pentru vaccinurile  anti Covid-19 pare să se fi redus în ultimele săptămâni la un sprint în trei, după publicarea unor rezultate foarte încurajatoare în ceea ce privește eficacitatea lor. Pfizer a obținut chiar, miercuri, autorizația de a-și trimite vaccinul în Marea Britanie, începând de săptămâna viitoare.

Cu toate acestea, departe de tumultul mediatic occidental, peste un milion de chinezi au fost vaccinați împotriva Covid-19, a declarat Liu Jingzhen, CEO al Sinopharm, un grup farmaceutic care a dezvoltat un candidat la vaccin, intervievat, joi,  de revista științifică Nature. „Până în prezent, nu au existat cazuri de complicații”, a adăugat Liu, scrie France 24.

Cel puțin patru vaccinuri în faza 3 de teste

Laboratoarele chineze au semnat deja contracte pentru a vinde sute de milioane de doze din vaccinurile lor către țări precum Brazilia, Mexic, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Mohammed ben Rashid al-Maktoum, Emirul din Dubai, chiar s-a oferit voluntar să participe la un studiu clinic chinez la începutul lunii noiembrie.

Tot ce știm este „că există cel puțin patru vaccinuri care se află în faza 3 a testelor”, adică ultimul pas care constă în testarea moleculei pe cei mai mulți voluntari posibili”, rezumă Bernd Salzberger, directorul departamentului de boli infecțioase de la clinica universitară din Regensburg (Germania).

Două vaccinuri par să fi obținut o autorizație de urgență pentru a fi distribuite unor anumite categorii ale populației, precum militarii sau angajații care lucrează în străinătate, precizat New York Times într-o anchetă cu privire la vaccinurile chinezești, publicată juna trecută.

Trei dintre aceste vaccinuri chinezești se bazează pe așa numita tehnologie de virus inactivat . „Aceasta este cea mai veche tehnică de vaccinare existentă. Aceasta constă în prelevarea unei bucăți de virus, făcându-l inofensiv și injectarea acestuia în corpul pacientului, astfel încât sistemul său imunitar să dezvolte un răspuns adecvat”, notează Zoltan Kis, specialist în vaccinuri la Imperial College London.

Avantajul este că știi cum să minimizezi riscul de a avea efecte secundare periculoase. Dar acestea sunt și vaccinurile care necesită cel mai mult timp pentru a se dezvolta. Cel mai recent vaccin chinezesc folosește o tehnică similară cu cea dezvoltată de Oxford pentru AstraZeneca.

O doză pentru 60 de dolari

Dar ceea ce le lipsește tuturor acestor vaccinuri chinezești sunt datele. Spre deosebire de concurenții lor occidentali, nu au existat anunțuri despre eficacitatea lor și nici publicații într-o revistă științifică internațională care să ofere o mai bună înțelegere a modului lor de funcționare. „Nu am găsit nimic nicăieri”, confirmă omul de știință german Bernd Salzberger.

O ceață care începe să-i îngrijoreze pe unii specialiști atât în ​​China, cât și în străinătate, notează revista Nature. „Toată lumea de aici își dorește să fie cea mai rapidă în a-și pune vaccinul pe piață, chiar dacă noi oamenii de știință nici nu avem elementele de bază pentru a le putea evalua eficacitatea”, recunoaște pentru Nature un imunolog chinez care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Acest lucru este cu atât mai problematic cu cât mai multe media au remarcat că aceste vaccinuri pot, uneori, să fie cumpărate la un colț de stradă.

În Yiwu, la sud de Shanghai, BBC a urmărit locuitori, în octombrie, care stăteau la coadă pentru a obține o doză de vaccin pentru 60 de dolari. O lună mai târziu, New York Times a confirmat că acest comerț a continuat în acest oraș și că prețurile au fost chiar înjumătățite.

„Este distribuit oricui, cu condiția ca acesta să poată plăti și să stea la coadă, iar autoritățile nu fac nimic împotriva acestei situații”, constată BBC.

Dar pentru Zoltan Kis, trebuie să fim atenți să nu judecăm abordarea chineză prin prisma regulilor noastre de sănătate occidentale. „Este sigur că dacă rezultatele testelor de fază 3 ar fi făcute publice, ar fi mai liniștitor, dar cel mai important lucru este că toate datele au fost transmise autorităților care au autorizat utilizarea acestor vaccinuri”, subliniază acest cercetător de la Imperial College London.

„Nu trebuie uitat că pentru Moderna, Pfizer și AstraZeneca avem, de asemenea, doar anunțurile făcute prin comunicate de presă. Cu siguranță nu există motive să ne îndoim de acuratețea lor, dar nu avem încă datele științifice detaliate pentru aceste vaccinuri”, adaugă Bernd Salzberger.

Riscul diplomației vaccinului

Acest cercetător german precizează, de asemenea, că nu este o întâmplare faptul că rezultatele studiilor chineze de fază 3 durează mai mult pentru a ajunge la un rezultat. „În China, epidemia este sub control, așa că au trebuit să fie găsite țări care erau gata să efectueze teste pe vaccinurile chinezești și acolo unde virusul circulă încă activ pentru a evalua eficacitatea tratamentului”, a spus el. .

Și în contextul tensiunilor diplomatice în curs între China și mai multe țări - fie că este vorba de Statele Unite, India sau unii dintre vecinii asiatici ai Chinei - acest lucru nu a fost ușor. Acesta este motivul pentru care aceste teste au fost efectuate în Brazilia, Pakistan și Emiratele Arabe Unite.

Dar acolo unde, pentru cei doi oameni de știință, această lipsă de transparență poate deveni mai jenantă este dacă toate aceste laboratoare chineze își vând dozele de vaccin în întreaga lume fără a oferi mai multe detalii cu privire la rezultatele testelor.

De fapt, Beijingul ar putea fi tentat să dorească să acționeze în viteză pentru a conduce ceea ce CNN numește „diplomația vaccinului”.

Criticată pentru modul său de gestionare a situației la începutul pandemiei, China ar putea dori să-și îmbunătățească imaginea distribuind pe scară largă vaccinurile sale.

Mai ales dacă Statele Unite își mențin strategia „America First”: „Până în prezent, Washingtonul nu a sugerat ca vreun procent din producția sa de vaccin să fie distribuit țărilor sărace. China ar putea profita de acest lucru pentru a apărea și mai plină de compasiune”, a declarat Yanzhong Huang, specialist în probleme de politici de sănătate la Consiliul pentru relații internaționale, intervievat de CNN.

Bernd Salzberger speră că, cel puțin, țările care au fost de acord să cumpere vaccinuri chineze vor avea eficacitatea validată de autoritățile naționale de sănătate înainte de a le cumpăra. Mai presus de toate, el crede că OMS are un rol important și urgent de jucat pentru a stabili „standarde internaționale acceptate de toți” pentru a evalua eficacitatea vaccinurilor împotriva Covid-19. Acesta ar fi cel mai bun mod de a împiedica problema vaccinurilor să se transforme într-o cursă geopolitică.

 

Foto: Twitter