Activitatea seismică din Oltenia continuă. Un nou cutremur a avut loc, sâmbătă seara

Activitatea seismică din Oltenia continuă. Un nou cutremur a avut loc, sâmbătă seara Sursa foto: arhiva EVZ

Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat producerea unui nou cutremur în zona seismică Oltenia. În urmă cu puțin timp, un nou seism s-a produs în această zonă, extrem de activă în ultimele luni.

Sâmbătă, 25 martie, un nou cutremur s-a produs în zona seismică Oltenia. Potrivit Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a produs la ora locală 21:27 și a avut o magnitudine de 2,4 pe scara Richter.

Seismul a avut loc la o adâncime de 12 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 19km NV de Târgu Jiu, 65km NE de Drobeta-Turnu Severin, 69km S de Hunedoara, 83km S de Deva, 95km E de Reșița.

Vineri, 24 martie, un alt cutremur a avut loc în zona Olteniei. Acesta a avut o magnitudine de 2,3 grade pe scara Richter, la o adâncime de 10,1 km. Seismul s-a produs la 19km NV de Târgu Jiu, 66km S de Hunedoara, 68km NE de Drobeta-Turnu Severin, 81km S de Deva, 95km E de Reșița.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zona seismică Oltenia, extrem de activă în ultimele luni

Anul 2023 este unul cu activitate seismică puternică în România. De la începutul anului au fost înregistrate șapte cutremure importante. Cinci dintre ele s-au produs în zona Oltenia, Gorj, cel mai puternic de aici având o magnitudine de 5,6. Celelalte patru seisme din această regiune au avut magnitudini cuprinse între 4,1 și 5,0 grade pe scara Richter.

Specialiștii susțin că activitatea seismică din Oltenia din ultimele luni ar putea genera un cutremur puternic. Gheorghe Mărmureanu, fostul președinte al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a avertizat cu privire la acest fenomen, care ar putea genera un dezastru.

„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde, în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante.

Apoi, nu este exclus să migreze, acest roi de cutremure, spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu. Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat. E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.