Activiști pentru democrație din Hong Kong, persecutați de guvernul comunist din China

Activiști pentru democrație din Hong Kong, persecutați de guvernul comunist din ChinaSursa foto: Platforma X

Mai mulți activişti pentru democrație au fost acuzați de subversiune de către autoritățile din Hong Kong, țară cedată de Marea Britanie Chinei comuniste în 1997. Printre aceștia se numără și doi foști demnitari, precum și o jurnalistă. De altfel, acesta este considerat cel mai mare dosar referitor la legea securității.

Activiști pentru democrație din Hong Kong, acuzați că pregăteau o lovitură de stat

Dosarul cuprinde 47 de nume de militanți pro-democrație. Aceștia au fost acuzați se subversiune, iar cazul este este considerat cel mai mare referitor la adresa securității naționale. Astfel, un tribunal din Hong Kong urmează să se pronunțe în acest sens.

Legea securităţii naţionale a fost promulgată în anul 2020 și a stârnit mari controverse. Anchetatorii au pus sub acuzare un număr de 47 de militanti.

Proces

Proces. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cum vor fi pedepsiți

Persoanele vizate sunt acuzate de „conspiraţie în scopuri subversive”. Dintre acestea, 16 au pledat nevinovați la proces. Judecătorul Înaltei Curţi din Hong Kong a citit numele celor 14 persoane acuzate că ar fi plănuit să răstoarne guvernul.

Pe lista respectivă s-au aflat șj deputații Leung Kwok-hung şi Ray Chan. De asemenea,  fosta  jurnalistă Gwyneth Ho apare în același dosar.

Proces Hong Kong

Sursa foto: Platforma X

De altfel, doi foști consilieri districtuali au fost găsiți nevinovați de tribunal. Totuși, judecătorii nu s-au pronunțat încă legat de pedepse, acestea urmând să fie stabilite în următoarele luni.

Decizia tribunalului din Hong Kong

Autoritățile comuniste spun că toți cei găsiți vinovați intenționau să submineze puterea.

„În opinia noastră, acest lucru ar fi antrenat o criză constituţională la Hong Kong”, conform judecătorilor de la Înalta Curte de Justiție.

Faptele de subversiune sunt pedepsite de justiția comunistă chineză cu închisoare pe viață. Cel mai mare dosar de securitate din China este urmărit și de oficialii europeni. De altfel, la procesul din Hong Kong au luat parte și anumiți diplomați, reprezentanți ai consulatului Franței, Italiei.

O parte dintre cei incluși pe listă se află în spatele gratiilor încă din anul 2021.