Activista pentru drepturile omului Nalan Oral ținută în arest la Timișoara

Activista pentru drepturile omului Nalan Oral ținută în arest la Timișoara

Autoritățile române țin de două săptămâni în arest o activistă pentru drepturile omului din Turcia care acum cinci ani a primit azil politic într-o țară a Uniunii Europene.

Curtea de apel Timişoara a respins, luni, cererea de eliberare din arestul poliției formulată de activista turcă Nalan Oral. Aceasta a cerut să fie plasată sub control judiciar până la judecarea cererii de extrădare așteptată din partea autorităţilor turce. Decizia judecătorilor din Timișoara este cel puțin bizară, având în vedere că Oral este refugiat politic în Belgia, statut dovedit cu documente.

Polițiștii de frontieră români au capturat-o pe Nalan Oral la Nădlac. În ciuda documentului de călătorie emis de Regatul Belgiei, care atestă dreptul la liberă circulație pe teritoriul UE al femeii refugiate, polițiștii de frontieră români i-au oprit călătoria, în baza unui mandat de arestare emis de autoritățile turce. Pe numele activistei există o condamnare la 30 de ani de detenție, pentru fapte de ”terorism”, exact pedeapsa care stă la baza fugii femeii din țara sa natală. Acuzațiile de terorism sunt legate de o așa-zisă apartenență PKK, care i-a fost înscenată plantându-i-se în locuință probe false precum bombe artizanale, praf de pușcă și gloanțe, susține femeia.

Activista pentru drepturile omului Nalan Oral trăiește în arestul Poliției Timiș de două săptămâni, despărțită de fiica sa. Pe 8 iulie, tânăra de 38 de ani, însoțită de fiica sa, în vârstă de 10 ani, și de partenerul său, cetățean belgian, călătoreau spre Varna, Bulgaria, pentru a petrece vacanța de vară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie spus că activitsa și-a născut copilul în pușcărie, în Turcia, ea fiind închisă pentru reacții împotriva regimuluiu Erdogan. Când a fost eliberată, a decis să fugă din țară, a ajuns în belgia, unde a cerut azil politic, pe care l-a primit pe 17 septembrie 2012. În prezent studiază informatica la Bruxelles, iar anul următor ar urma să obțină cetățenia belgiană.

Luni, la Curtea de Apel Timișoara s-a judecat extrădarea tinerei, însă cum documentele nu au ajuns încă la Timișoarta, s-a fixat pe 31 iulie termen pe fondul cauzei. Avocatul lui Nalan a cerut instanței timișorene  revocarea măsurii arestării provizorii, invocând că statutul de refugiat acordat în Belgia, țară UE, ca și Romțnia, e recunoscut și în țara noastră. ”În plus, am solicitat instanței să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la inadvertențele legislative”, a explicat avocatul turcoaicei, Bogdan Burdea. Surpriza a venit după câteva ore de deliberări: instanța timișoreană respingând în bloc toate cererile.

Potrivit lui Burdea, Oral Nalan a amenințat că, dacă nu va fi eliberată, va intra în greva foamei. Mai mult, femeia a jurat să se sinucidă, dacă va fi extrădată. ”A spus că nu vrea să se întoarcă în Turcia și că, dacă este extrădată, se va sinucide, pentru că nu vrea să fie persecutată și violată în penitenciar”, a relatat avocatul Burdea.(Sursa foto: România Curată)