ActiviAcasă. Ce ne poate rezerva viitorul? Top 10 distopii care au tulburat lumea
- Florian Saiu
- 7 mai 2020, 05:30
De la Margaret Atwood la Ray Bradbury și de la George Orwell la Aldous Huxley, literatura universală e doldora de scenarii privind viitorul omenirii. Topul distopiilor propus astăzi depune mărturie.
1. Testamentele, de Margaret Atwood, Editura ART, Colecția musai Traducere din limba engleză de Ioana Miruna Voiculescu BOOKER PRIZE 2019
Au trecut mai bine de cincisprezece ani de la evenimentele din Povestea Slujitoarei, iar regimul teocratic al Republicii Galaad încă ţine frâiele puterii cu o mână de fier. Dar apar primele semne că Galaadul începe să se erodeze din interior. Exact în acest moment de răscruce, vieţile a trei femei complet diferite se întrepătrund în mod neaşteptat. Urmările pot fi dezastruoase sau pot duce la un viitor mai bun, dar cu siguranţă vor cutremura zidurile lumii care le ţine captive. Rămâne de văzut dacă aceste ziduri se vor şi prăbuşi.
Surse de inspirație
În paginile Testamentelor Margaret Atwood îi deschide cititorului uşa spre cele mai ascunse cotloane ale Galaadului pe măsură ce fiecare personaj feminin din povestea ei e nevoit să-şi dea seama cine este de fapt şi cât de departe ar merge pentru lucrurile în care crede.
„Dragi cititori, toate întrebările pe care mi le-aţi pus despre Galaad şi despre mecanismele lui au fost o sursă de inspiraţie pentru această carte. Sau aproape toate. Cealaltă sursă de inspiraţie a fost lumea în care trăim.“ Margaret Atwood
2. Povestea Slujitoarei, de Margaret Atwood, Editura Paladin Traducere din limba engleză și note de Diana Marin-Caea Premiul Arthur C. Clarke
Guvernul noii republici Galaad abrogă aproape toate drepturile femeilor, tratându-le pe cele capabile de procreare, cum este cazul lui Offred, ca proprietate a clasei conducătoare.
O realitate înspăimântătoare
Femeile sunt îndoctrinate prin reeducare silită, într-o viziune despre lume care amintește de Vechiul Testament. Bântuită încă de amintirea vieții de dinaintea instaurării regimului teocratic, când avea o familie, Offred se luptă să facă față realității înspăimântătoare.
3. Trilogia MaddAddam, de Margaret Atwood, Editura Art, Serie de autor Margaret Atwood
Oryx și Crake Traducere din limba engleză și note de Florin Irimia
Prima parte a unei trilogii care va continua cu Anul potopului și MaddAddam, Oryx și Crake este o călătorie în iadul viitorului. Într-o lume în care nu mai există nicio barieră morală în calea ingineriei genetice, Pământul devine un laborator imens: genografi lucrează – de dragul profitului – la cele mai vandabile modificări genetice, conflictele sociale se intensifică, virușii și bacteriile iau forme tot mai virulente și avem ocazia să vedem cu încetinitorul felurile în care poate fi schimonosită natura până la implozie.
O specie nouă de hominizi
Totul promite o apocalipsă. Care nu întârzie să vină. Crake lucrează în secret la un ambițios proiect genetic, încercând să creeze o specie nouă de hominizi, mai bine adaptată noii lumi, mai puțin violentă.
Prietenul lui din copilărie, Jimmy, e singurul din vechea lume care știe ce s-a întâmplat și își așteaptă printre creaturile stranii ale lui Crake sfârșitul, care-ar putea de fapt să fie sfârșitul întregii omeniri.
Anul Potopului Traducere din limba engleză și note de Diana Marin-Caea
Dacă Oryx și Crake era povestea zilelor de dinainte de sfârșit, Anul potopului – cum o sugerează și titlul – ne aruncă în mijlocul apocalipsei, relatată din perspectiva celor mai improbabili supraviețuitori: două femei inabile social ale căror vieți eșuează în mijlocul unui grup de fanatici religioși ce așteaptă, ironic, tocmai sfârșitul lumii.
Povestea ultimilor actori umani din istorie
Când – ca urmare a actului de terorism genetic din prima carte – majoritatea populației lumii moare, ce vor mai face cei câțiva rămași în viață? Atwood spune pe îndelete povestea acestor ultimi actori umani din istorie, încercând să se descurce într-o lume pe care uneori tocmai lăcomia sau indiferența lor au făcut-o imposibil de recunoscut.
MaddAddam Traducere din limba engleză și note de Diana Marin-Caea
După Oryx și Crake și Anul potopului, în ultima parte a trilogiei se spun cele din urmă povești ale omenirii. Un drum nou și necunoscut se deschide dinainte Copiilor lui Crake, moștenitorii Pământului și cei în mâinile cărora se găsește viitorul.
Prezentul postapocaliptic
Păstrătoare a tradițiilor vechilor Grădinari, Toby își asumă responsabilitatea de a satisface curiozitatea nemărginită a crackerilor și de a le explica originea lucrurilor.
Tot ea, pe măsură ce povestea avansează în prezentul postapocaliptic, îi familiarizează cu trecutul lui Adan Unu și al fratelui său, Zeb, deprinși cândva să supraviețuiască într-o societate unde AND-ul uman putea fi modficat după preferințe, unde viața era dominată de pornografie și cruzime, iar corporațiile ce controlau absolut orice mișcare invadau intimitatea tuturor.
Acum, departe de aceste atrocități, pentru ca inocența pierdută, însă regăsită în crackeri, să-și redobândească primordialitatea de la începutul lumii, MaddAddam pune în scenă o ultimă confruntare între bine și rău.
4. Fahrenheit 451, de Ray Bradbury, Editura Paladin, Serie de autor Bradbury Traducere din limba engleză și note de Petre Solomon
În vremea aceea pompierii erau cei care declanșau incendiile. Pompierului Guy Montag îi plăcea să vadă cum ardeau cărțile. Apoi el a întâlnit o fată care i-a povestit despre un trecut când oamenii nu se temeau, și a întâlnit un profesor care i-a povestit despre un viitor când oamenii vor putea gândi. Și Guy Montag a înțeles ce trebuia să facă.
Atunci când cărțile sunt arse
„O istorie despre o lume în care cărțile sunt proscrise și arse, dar în același timp o poveste despre valoarea intelectului, importanța informației și experiența unică și de neînlocuit a citirii cărților – ca obiecte fizice, palpabile și prețioase.“ New York Times
5. Seria Metro, de Dmitri Gluhoski, Editura Paladin
Metro 2033 Traducere din limba rusă de Antoaneta Olteanu
În anul 2033, supraviețuitorii unui război atomic planetar încearcă să-și continue existența sub pământ, în stațiile de metrou din Moscova, unde pericole nebănuite îi așteaptă la tot pasul.
Un univers de coșmar
În lupta cu Întunecații – creaturi misterioase care trăiesc la suprafață și care coboară în adâncuri în căutarea oamenilor –, Artiom, personajul central al cărții, trece prin experiențe care îi demonstrează că cel mai mare pericol pentru om rămân tot oamenii.
Metro 2033 este un roman apocaliptic ce clădește un univers de coșmar pe ruinele lumii imperfecte a zilelor noastre.
Metro 2034 Traducere din limba engleză de Laura Ciobanu
Anul 2034 îi găsește pe supraviețuitorii catastrofei nucleare tot în tunelurile moscovite. La suprafață nu poate încă trăi, iar în subteran coșmarurile au prins viață – creaturi stranii devorează tot ce le iese în cale, un virus incurabil amenință să pună stăpânire pe întregul metrou, iar oamenii încept să piardă lupta cu monștrii din ei. În peisajul apocaliptic câteva suflete naive încă mai cred în miracole.
O continuare superbă
„Al doilea volum al trilogiei Metro este urmarea superbă și mult așteptată a bestsellerului cult Metro 2033 care continuă povestea luptei pentru supraviețuire dusă în tunelurile metroului din Moscova după cel de-Al Treilea Război Mondial.“ FantasticFiction.com
Metro 2035 Traducere din limba engleză de Silviu Genescu
La douăzeci de ani după ce al Treilea Război Mondial a șters omenirea de pe fața pământului, lumea e un cimitir uriaș din care se hrănește rugina.
Și dacă, totuși, nu sunt singuri?
Încercând să se ferească de radiațiile bombelor atomice, supraviețuitori ai rasei umane se târăsc prin tunelurile metroului din Moscova. Artiom însă refuză să creadă că lumea e cu adevărat pustie. Și dacă, totuși, nu sunt singuri?
6. Trilogia Al Cincilea Val, de Rick Yancey, Editura Youngart
Al Cincilea Val #1 Traducere din limba engleză de Laura Sandu
O invazie extraterestră distruge omenirea în patru Valuri succesive de nenorociri. Dar Al Cincilea Val este cel mai periculos, pentru că de data asta puţinii pământeni rămaşi în viaţă nu ştiu nici măcar ce îi ameninţă, cu atât mai puţin cum să înfrunte pericolul. Cassie, o adolescentă curajoasă de 16 ani, are o singură dorinţă: să îşi salveze frăţiorul – iar pentru asta nu se dă în lături de la nimic.
Alegeri
Înaintea atacului, Ben Parish era un băiat obişnuit, dintr-un liceu obişnuit. Acum este soldat şi se vede obligat să aleagă între a avea încredere şi a deznădăjdui, între a se supune şi a se răzvrăti, între a-şi face datoria şi a-şi salva prietenii, între viaţă şi moarte.
Romanul lui Rick Yancey este diferit de orice carte sau film despre extratereştri la care vă puteţi gândi. Al Cincilea Val este cu mult mai înspăimântător. Poate pentru că pare atât de plauzibil. Mai aproape de noi decât am vrea să credem. Un roman fascinant, îndrăzneţ, o capodoperă a SF-ului modern.
Al Cincilea Val #2. Marea Nesfârșită Traducere din limba engleză de Iulia Pomagă
Al Cincilea Val al invaziei extraterestre care a lovit Pământul face ravagii printre puţinii oameni rămaşi în viaţă: „Nu Ceilalţi au inventat moartea; ei doar au perfecţionat-o“.
O fetiţă de 5 ani
Un hotel părăsit, ros de şobolani şi de frigul unei ierni aprige, nu poate fi o ascunzătoare bună pentru grupul de tineri supravieţuitori care au reuşit să rămână împreună. Cineva trebuie să rişte plecând în căutarea unui loc sigur, chiar dacă asta ar însemna să nu-şi mai vadă prietenii niciodată. Pericolele care îi pândesc aici sunt multe şi imprevizibile. Cine s-ar gândi că o fetiţă de 5 ani salvată de la îngheţ ar putea pune în primejdie viaţa tuturor?
Marea nesfârşită, cea de-a doua parte a trilogiei lui Rick Yancey, e o lectură care nu se parcurge decât cu sufletul la gură; ca un meci de şah unde tensiunea dintre cei doi jucători zbârnâie în permanenţă şi e gata să explodeze în orice moment.
Al Cincilea Val #3. Ultima Stea Traducere din limba engleză și note de Iulia Pomagă
Ultima fază a invaziei este pe cale de a fi implementată: asupra orașelor vor fi aruncate bombe care le vor rade de pe fața pământului, odată cu ele dispărând și dovezile civilizației noastre.
Umanitatea, singura armă
Cassie și tovarășii ei știu că a venit momentul să aleagă între dragoste sau teamă, încredere sau suspiciune, ură sau sacrificiu, credințe sau barbarie. Și mai știu că umanitatea este singura armă pe care o avem în acest război. Bătălia finală se va da în sufletul omului și nu se va încheia decât odată cu cea de pe urmă bătaie de inimă.
7. Darul lui Jonas, de Lois Lowry, Editura Youngart Traducere din limba engleză de Radu Paraschivescu
Lumea în care trăieşte Jonas pare a fi una perfectă. Totul e sub control. Frica, suferinţa şi războiul au dispărut. Nimeni nu are de făcut vreo alegere. Fiecărei persoanei i s-a desemnat un rol în cadrul comunităţii, iar conducătorii ei iau toate deciziile, fără a face vreo greşeală. Dar destinul şi misiunea lui Jonas vor fi diferite de ale celorlalţi.
Citiți și gândiți!
„Roman puternic şi provocator, Darul lui Jonas va stimula cu siguranţă generaţii de tineri să citească şi să gândească.“ New York Times
8. Trilogia Furia Roșie, de Pierce Brown, Editura Paladin Traducere din engleză de Iulia Pomagă
Furia Roșie
În viitor, populaţia lumii e împărţită în clase având funcţii strict și clar definite, iar fiecărei clase îi corespunde câte o culoare. Darrow e un Roşu şi un Sondor al Iadului care lucrează în adâncul minelor de pe Marte pentru a face suprafaţa planetei locuibilă.
Sclavi pe Marte
La fel ca toţi cei din neamul lui, trudeşte din greu pentru a oferi un viitor mai bun generaţiilor următoare. Darrow va descoperi însă destul de repede că umanitatea ajunsese demult să populeze planeta Marte, iar cei ca el sunt ţinuţi drept sclavi de o clasă conducătoare decadentă, cea Aurie.
Singurul mod în care se poate face dreptate în această societate abuzivă este ca Darrow să se infiltreze în mijlocul Auriilor, devenind unul dintre ei.
Furia aurie
Darrow e nevoit să lupte în apărarea bărbatului care i-a spânzurat soţia, să fie cel mai bun dintre lăncierii lui. Pe fondul unui adevărat război civil declanşat în sânul Auriilor, într-un fundal desprins din Războiul stelelor, eroul nu trebuie să piardă niciun moment din vedere adevăratul lui scop: revoluţionarea Societăţii care înrobeşte Culorile considerate inferioare.
Personaje multidimensionale
În rândul duşmanilor săi, Darrow reuşeşte să găsească prietenie, respect, ba chiar şi dragoste. Însă cine ar mai rămâne alături de el dacă adevărata lui identitate ar ieşi la iveală? „Brown are personaje multidimensionale şi un ochi de regizor de Hollywood pentru explozii, dar cea mai impresionantă reuşită a lui e construcţia subiectului. Ca o maşinărie fin calibrată menită să sară în aer, fiecare acţiune pare să curgă în următoarea.“ NPR
Furia dimineții
Abandonat de Mustang, luat drept mort de Fiii lui Ares, adus în pragul nebuniei de singurătatea și întunecimea de mormânt a carcerei în care este ținut închis, Secerătorul e redus la acel Darrow din Lykos care era la începuturi.
Clipa revoltei
Totul pare pierdut. Dar cu ajutorul prietenilor pe care încă-i mai are, Darrow reușește să evadeze din mâinile Șacalului, ceea ce se dovedește cea mai ușoară parte a misiunii lui.
Cea mai complicată este să-i inspire pe cei asupriți să găsească curajul să se revolte, puterea să rupă lanțurile, îndrăzneala să viseze la o lume complet diferită față de tot ce știau până acum. Căci a venit în sfârșit momentul revoluționării Societății abuzive.
9. Minunata lume nouă, de Aldous Huxley Colecția Biblioteca Polirom, Seria Esențial Traducere din limba engleză și note de Suzana și Andrei Bantaș
Romanul Minunata lume nouă a inspirat în 1998 o cunoscută ecranizare SF, avându-i în distribuție pe Peter Gallagher, Leonard Nimoy și Tim Guinee.
Manipularea genetică a rasei umane
Minunata lume nouă pornește de la ideea unei societăți distopice care, pentru a-și controla cetățenii, recurge la orice subterfugiu: de la transformarea rasei umane și manipularea ei genetică până la mascarea minciunii în adevăr absolut.
Rezultatul este o combinație de realități totalitare și scene din cel mai pur SF, în care cărțile sunt arse și singura cultură acceptată se naște din preceptele unui conducător megaloman, în care apariția unei ediții din Operele complete ale lui Shakespeare poate duce la răsturnarea unui regim absurd, în care oamenii sunt concepuți în imense incubatoare, iar cei neatinși încă de morbul acestei „civilizații” sunt izolați în rezervații.
„E o experiență înfiorătoare să descoperi cât de multe dintre predicțiile satirice ale lui Huxley au devenit realitate într-o perioadă atât de scurtă.” (The New York Times Book Review)
10. O mie nouă sute optzeci și patru, de George Orwell Colecția Biblioteca Polirom, Seria Esențial Ediția 2019, într-o nouă traducere, de Dana Crăciun
Romanul O mie nouă sute optzeci şi patru a inspirat o celebră ecranizare, în anul 1984, avându-i în distribuţie pe John Hurt, Richard Burton şi Suzanna Hamilton.
A urî, a iubi, a munci
Winston Smith este un personaj obişnuit: el urăşte, iubeşte şi munceşte ca oricare alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul că trăieşte într-o lume infernală, în care a urî, a iubi sau a munci sunt gânduri venite dintr-un efort supraomenesc al fiecărei clipe.
Romanul O mie nouă sute optzeci şi patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era postatomică, locul de naştere al unui regim totalitar în care orice logică pare să fi fost abolită.
Neolimba
Execuţiile fără rost, dispariţiile peste noapte au devenit fireşti. Trecutul este rescris mereu pentru a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „neolimbă”, o limbă robotizată, ce completează imaginea de lume ordonată „ştiinţific” după voinţa Fratelui cel Mare, care spune că „războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranţa este putere”.
„Atât de multe realităţi din acest roman au intrat în limbă, devenind parte din moştenirea culturală contemporană, încât e foarte uşor să uiţi că O mie nouă sute optzeci şi patru este doar o carte. De la Big Brother la dublugândire, peisajul distopiei create de George Orwell se află chiar şi în minţile celor care nu i-au citit povestea.” (The Independent)