Activele din Pilonul II au înregistrat o creștere majoră. Ce se întâmplă cu pensiile a opt milioane de români

Activele din Pilonul II au înregistrat o creștere majoră. Ce se întâmplă cu pensiile a opt milioane de români Pensionari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Este anunțul momentului despre pensii! Peste 8 milioane de români au motive reale de bucurie: vor lua mai mulți bani. Cine sunt fericiții câștigători

APAPR a anunțat că activele din Pilonul II de pensii sunt acum mai mari cu aproape șapte miliarde de lei. Este o creștere cu opt procente față de mijlocul lunii august 2021. Verificarea fondurilor din Pilonului II se poate face în funcție de cine administrează resursele cu ajutorul unei aplicații.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România, APAPR, a anunțat că valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a acoperit, în mai puțin de două luni, mai mult de jumătate din scăderile din anul 2022.

Acest lucru s-a întâmplat datorită îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, conform calculelor prezentate de APAPR. Acest lucru înseamnă că Pilonul II de pensii a înregistrat, pe 12 august, un deficit de 3,2%, comparativ cu -7,6% la sfârșitul primelor șase luni ale anului 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șapte miliarde de lei în plus în Pilonul II de pensii

Activele administrate de Pilonul II au ajuns la suma de 92,4 miliarde de lei. Așadar, a fost înregistrat un record istoric pentru sistem deoarece este vorba de o creștere puternică. Pilonul II are mai mult cu aproximativ cinci miliarde de lei față de mijlocul anului 2022. Acest lucru înseamnă că activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape șapte miliarde de lei față de mijlocul lunii august 2021. Este vorba de o creștere de 8% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Procesul de recuperare a sumelor din Pilonul II este în plină desfășurare. Situația din ultimele două luni au arătat o majorare rezistentă și rapidă a valorii activelor, în contextul revenirii cotațiilor titlurilor de stat românești. Fondurile de pensii își investesc aproximativ două treimi din sumele administrate în titlurile de stat. De asemenea, titlurile de stat româneşti au trecut printr-o depreciere cumulată de 16% între iunie 2021-iunie202. Ulterior, a urmat o recuperare de 7% până la mijlocul lunii august.

Cine administrează pensiile românilor

Există șapte administratori de pensii în România. Este vorba de: Aegon Pensii Private, Allianz Tiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD Pensii, Generali Pensii, Metropolitan Life Pensii, NN Pensii. De asemenea, verificarea fondurilor din Pilonului II se poate face în funcție de cine administrează resursele cu ajutorul unei aplicații.

În același timp, persoanele care nu știu unde sunt înscriși, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) deține o aplicație unde pot verifica acest lucru, notează Capital.