Acțiunile provocatoare ale Phenianului obligă vecinii să se înarmeze nuclear

Acțiunile provocatoare ale Phenianului obligă vecinii să se înarmeze nuclear

În timp ce Coreea de Nord încearcă să construiască o armă cu care amenință, în premieră, orașele americane, țările din zonă se gândesc că ar avea nevoie și ele de propriile arme nucleare. Phenianul își crește rapid capacitățile nucleare, dând peste cap calculele din regiune și punând sub semnul întrebării capacitatea SUA de a ține în frâu „butoiul cui pulbere”

Pentru prima oară în ultimele decenii, există discuții, publice sau private, atât în Coreea de Sud, cât și în Japonia, despre opțiunea nucleară. Seulul și Tokyo se tem că SUA nu ar sări în ajutorul lor, dacă acțiunile sale ar provoaca lansarea unei rachete din Coreea de Nord spre Los Angeles sau Washington.

Acțiuni defensive

În Coreea de Sud, sondajele arată că 60% din populație este în favoarea construirii unor arme nucleare. Și 70% dintre sud-coreeni vor ca SUA să reintroducă în luptă armele nucleare tactice, arme interzise acum 25 de ani.

În Japonia, foarte puțini oameni susțin folosirea armelor nucleare, pentru că este singura națiune din lume care a suferit de pe urma unui astfel de atac, dar mulți experți cred că acest lucru s-ar schimba dacă cele două Corei ar avea arsenale nucleare. Premierul japonez, Shinzo Abe, a făcut campanie pentru întărirea apărării în fața amenințării venite din nord, iar Japonia are rezerve de material nuclear care ar putea furniza 6.000 de arme atomice. Duminica trecută, Abe a câștigat alegerile generale, ceea ce îl încurajează în schimbarea Constituției pacifiste. 

Soldați nord-coreeni, în partea Coreei de Nord din Zona Demilitarizată, în satul Panmunjom, la granița dintre cele două Corei. FOTO: AGERPRES

Asia „nucleară”

În regiune, mai multe națiuni au materialul, tehnologia, expertiza și banii necesari pentru a produce arme nucleare.

Într-o analiză publicată de New York Times, se arată că pe lângă Coreea de Sud și Japonia, există dezbateri și în Australia, Myanmar, Taiwan și Vietnam pe tema posibilei înarmări nucleare. 

Într-un interviu recent, Henry A. Kissinger, unul dintre strategii de la începutul Războiului Rece, spunea: „Dacă ei continuă să aibă arme nucleare (Coreea de Nord - n.r.), astfel de arme trebuie să ajungă și în restul Asiei. Nu se poate ca nord-coreenii să fie singurii care au arma nucleară, iar cei din sud să nu încerce același lucru. Nu nu se poate nici ca Japonia să stea deoparte”, a adăugat el. „Așa că deja vorbim despre proliferare nucleară”.

Astfel de temeri au mai fost exprimate în trecut, în Asia și în altă parte, fără să se materializeze. Totuși, Coreea de Nord testează umbrela nucleară a Americii - angajamentul de a-și apăra aliații, dacă este necesar - într-un mod în care nu s-a întâmplat demult. Aceeași frică - că sunt abandonate în fața pericolului URSS - a făcut ca Marea Britanie și Franța să se înarmeze nuclear, în anii 1950.

Rachetă sud-coreeană de tip Hyunmoo-II, trasă spre Marea Chinei de Est, într-o locație secretă din Coreea de Sud. FOTO: AGERPRES

„Timp pierdut” cu Coreea de Nord

Președintele SUA, Donald Trump, merge într-o vizită în Asia, în 3 noiembrie, în contextul creșterii nesiguranței în zonă. În timpul campaniei electorale, Trump a vorbit deschis despre faptul că Japonia și Coreea de Sud ar trebui lăsate să-și construiască arme nucleare și că ar trebui să plătească mai mult pentru susținerea bazelor militare americane din aceste țări. După ce a preluat funcția de președinte, Trump n-a mai discutat public pe acest subiect, dar a avut o retorică belicoasă la adresa Coreei de Nord, spunând că „se pierde vremea negociindu-se cu ei”. În Seul și în Tokyo deja s-a ajuns la concluzia că nord-coreenii își vor păstra arsenalul nuclear și se cântăresc posibilele soluții.

Tokyo și Seul ar putea construi arme atomice în câteva luni

Vecinii nord-coreenilor explorează, în secret, de mult timp, arma nucleară. Japonia, încă din anii 1960 se gândea la construirea unui arsenal nuclear, în ciuda Constituției sale pacifiste. Coreea de Sud a încercat să construiască bomba atomică de două ori, în 1970 și 1980, dar a renunțat, la presiunile americanilor. Chiar și Taiwanul a avut un program nuclear secret, înainte ca SUA să-l închidă. Azi, nu există niciun dubiu că Japonia și Coreea de Sud au materialul și expertiza necesare pentru a construi arme nucleare. Ceea ce îi oprește sunt acordurile politice și sancțiunile internaționale - ambele state au semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară.

Coreea de Sud are 24 de reactoare nucleare și o cantitate imensă de combustibil uzat, din care poate extrage plutoniu, suficient pentru mai mult de 4.300 de bombe, conform unui raport scris de Charles D. Ferguson, președintele Federației Oamenilor de Știință Americani. Japonia a promis, cândva, că nu va stoca mai mult combustibil nuclear decât poate arde. Dar nu a încheiat reciclarea necesară niciodată și are 10 tone de plutoniu depozitate în țară și alte 37 de tone depozitate în afara granițelor. Ernest J. Moniz, director executiv al Inițiativei Tratatului Nuclear, spune că ar fi nevoie de decenii întregi pentru ca Japonia să-și consume tot materialul fisionabil, pentru că aproape toate centralele sale nucleare au fost închise după accidentul nuclear de la Fukushima din 2011.

Ne puteți urmări și pe Google News