Acordul Găgăuzia-Rusia, mai puțin profitabil decât susține propaganda

Acordul Găgăuzia-Rusia, mai puțin profitabil decât susține propaganda

Politicieni putiniști se folosesc de creșterile artificiale la export din Găgăuzia, în urma Acordului prin care se permite exportul de produselor agricole în Rusia.

Găgăuzia exportă produse agricole în Rusia

Reamintim că, în urmă cu câteva luni, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a ajuns la un Acord cu Rusia în ceea ce privește exportul de produse agricole. Mai precis, pe 11 aprilie, bașcana Evghenia Guțul a anunțat că Serviciul Federal Rus de Protecție al Consumatorului a ridicat interdicția de import a produselor agricole din Găgăuzia în Rusia.

Evghenia Guțul se lăuda la acea dată cu faptul că a obținut pentru Găgăuzia ceea ce era refuzat de Moscova Republicii Moldova.

„Rusia ne întinde din nou o mână de ajutor. Iar autorităților de la Chișinău le este din ce în ce mai greu să-și stăpânească nemulțumirea și să mintă că le pasă de Găgăuzia. Mulțumim tuturor celor implicați, vom continua să lucrăm pentru binele Moldovei”, scrie bașcana.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, dacă facem o analiză a ceea ce s-a schimbat de atunci încoace și compăm cu situația de anul trecut, observăm o creștere a procentelor, dar nu în toate sectoarele și nu așa de mare cum sunt prezentate cifrele, propagandistic, de putiniști.

Condamnatul fugar Ilan Șor a anunțat, și el, cu mare vâlvă acordul de export al produselor agricole către Rusia spunând că s-a făcut „după o analiză atentă a problemei cu partenerii noștri din Federația Rusă. (...) În timp ce actualul regim moldovenesc își distruge propriii fermieri, le interzice accesul la piețele tradiționale, eu și Blocul Pobeda rezolvăm probleme în beneficiul cetățenilor noștri, aducând probleme specifice la soluții reciproc avantajoase”, scrie Șor.

În toată această propagandă nu se spune, însă, că tocmai Rusia fusese cea care a impus anterior interdicția și nu se vorbește despre costurile pe care le-ar avea fermierii moldoveni dacă s-ar întoarce la „piețele tradiționale”

Cifrele nu spun însă tot despre exportul din Găgăuzia

Pentru a afla ce mărfuri și ce cantitate au fost livrate Rusiei din Găgăuzia, anul trecut, și ce s-a schimbat după ridicarea interdicției, redacția Notka a solicitat o situație economică cu exportul de mărfuri de la Serviciul Vamal în perioada 10 aprilie - 17 iulie 2023 și 2024.

Din acest document reiese că, din aprilie până în iulie 2023, au fost exportate din Găgăuzia în Rusia (în ordine descrescătoare):

  • vin - 154 tone;
  • alcool etilic - 3 tone;
  • îmbrăcăminte și accesorii - 1,5 tone;
  • produse alimentare - 0,7 tone;
  • timbre poștale - 0,07 tone.

În aceași perioadă din 2024, au fost exportate din Găgăuzia în Rusia:

  • vin - 183 de tone, cu 29 de tone mai mult decât în 2023;
  • fructe (inclusiv must de struguri) și sucuri de legume - 140 tone;
  • dispozitive încălzite cu energie electrică - 2,3 tone;
  • îmbrăcăminte și accesorii - 0,7 tone, cu 0,8 tone mai puțin decât în 2023.

Observăm o creștere doar pe sectorul sucuri și vinuri, în rest fiind o scădere sau înlocuire cu alte bunuri de consum.

Realitatea costurilor diferă de propagandă

Directorul cramei Tomai, Konstantin Sibov, a clarificat la RadioTeleviziunea din Găgăuzia (GRT) spunând urmăroarele: „Acum este război, exportăm în Belarus prin Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania. Și dacă exportăm în Rusia, atunci traversăm și Letonia. Și această diferență de 300% (din costuri) pe logistică a căzut în întregime asupra noastră”.

Într-un alt interviu, pentru Shorovsky Gagayziya24, același Sibov a spus că „principalele noastre piețe sunt țările CSI (Comunitatea Statelor Independente)” și că 80% din întreaga producție a cramei sale merge acolo. Cât se cheltuiește în acest caz pe logistică și cât de profitabil este, nu a precizat.

Anterior, șeful complexului agroindustrial al Găgăuziei, Serghei Ibrișim, într-un comentariu pentru presa rusă, a declarat că Găgăuzia își exportă mărfurile „în secret, din Chișinău”. Dar aceasta nu este o ilegalitate?, se întreabă Notka.

Tot Serghei Ibrișim a recunoscut că exportă vinuri în Uniunea Europeană (UE), deoarece sunt scutite de taxe, în timp ce pentru Rusia există taxe de import, iar Evghenia Guțul încearcă să negocieze eliminarea lor. Adică, pe lângă costurile de logistică crescute, producătorii plătesc și taxele de import impuse companiilor ruse care fac afaceri cu Găgăuzia.