Proiectul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă a intrat din nou în normalitate, prin semnarea unui acord între Nuclearelectrica şi ceilalţi şase investitori, după ce au existat unele divergenţe legate de majorarea participaţiei statului la 51%.
În primăvară, autorităţile au anunţat că statul, prin Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare, ar trebui să deţină pachetul majoritar. După ce au avut loc mai multe negocieri, investitorii privaţi - şi anume Enel, CEZ, Iberdrola, ArcelorMittal, RWE, GDF Suez - au fost de acord cu solicitarea autorităţilor.
Astfel, ieri, reprezentanţii celor şapte companii au semnat acordul privind înfiinţarea companiei de proiect, care se va numi EnergoNuclear SA. Nuclearelectrica deţine 51% din proiect, ArcelorMittal şi Iberdrola, câte 6,2%, iar restul, câte 9,15 procente. Compania de proiect va fi operaţională în martie 2009. Un studiu de fezabilitate, care va dura 18 luni, va stabili costurile exacte ale investiţiei, estimate de guvern la 4 miliarde de euro, urmând ca reactoarele să fie finalizate în 2016. Energia nucleară, agreată de circa jumătate dintre români Tot ieri a fost dat publicităţii un sondaj de opinie comandat de Agenţia Naţională pentru Deşeuri Radioactive, conform căruia 67% dintre persoanele intervievate au agreat energia nucleară. În acelaşi timp, circa 10% dintre persoane nu au fost de acord cu folosirea resursei nucleare pentru producerea de electricitate. Sondajul a fost realizat de Biroul de Cercetări Sociale, pe un eşantion de 1.227 de persoane, în perioada 20-30 septembrie 2008.