Aceste pensii, interzise? Lovitură cruntă pentru români. Va fi lege în România
- Ramona Rotaru
- 2 februarie 2022, 07:30
Liderul PSD pare extrem de deranjat de deciziile unor colegi din coaliție și susține că trebuie aflat în primă fază contextul și apoi decise legile. Social-democratul face referire la interzicerea cumulului pensie-salariu, un proiect care ar putea produce blocaje majore în administrațiile locale. Totuși, PSD este de acord cu creșterea opțională a vârstei de pensionare.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a vorbit despre proiectul de lege privind interdicția cumulului pensie-salariu. Social-democratul a precizat că acesta nu este pe ordinea de zi, însă urmează să fie pus pe masa discuțiilor pentru a se lua o decizie. El vrea să vadă prima dată impactul acestei măsuri, fiind sigur că proiectul de lege va produce blocaje în administrațiile locale.
„O să mă uit şi eu pe proiectul de lege, nu este pe ordinea de zi, am întrebat şi eu liderul de grup”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Președintele PSD pare puțin deranjat de modul în care acționează colegii din coaliție. Acesta susține că trebuie făcută o analiză a situației și apoi date legile. Înainte de luarea deciziilor trebuie să fie cunoscut contextul.
„Data trecută, în zona de administraţii locale, era un impact destul de consistent, rămâneau descoperite unităţile administrativ teritoriale mari, din municipiile reşeedinţă de judeţ. Haideţi să vedem impactul şi să nu mai dăm legi şi să luăm decizii fără să cunoaştem întregul context”, a precizat Marcel Ciolacu.
Crește vârsta de pensionare
PSD nu este de acord cu proiectul normativ care elimină cumulul pensie-salariu la stat, însă permite creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani.
Potrivit ministrului Muncii, pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să opteze fie pentru continuarea activității până la 70 de ani, cu suspendarea plății pensiei, fie pentru suspendarea contractului / raportului de serviciu și intrarea în pensie. De asemenea, cei care nu își exprimă această opțiune în termenul prevăzut, intervine încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau actului de numire, iar sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie vor fi recuperate de la pensionari.
Au fost introduse unele excepții de la regula suspendării pensiei pe perioada activității ca salariat în sectorul public:
– persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție – excepție introdusă pentru ca legea să fie constituțională; – persoanele care beneficiază de drepturi de autor; – personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora; – pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate; – membrii Academiei Române; – asistenții personali ai persoanelor cu handicap; – asistenții maternali; – îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică.