Aceste băuturi populare „îți măresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral”. Sucurile care te-ar putea ucide

Sucul de fructe este legat de creșterea în greutate la copii și adulți. Sursa: Pixabay

Studiul, publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, a constatat că cele mai populare băuturi sunt adesea cele care provoacă cele mai multe daune, datorită nivelului lor ridicat de fructoză.

Potrivit studiului, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, băuturile dulci, cum ar fi sucurile acidulate și sucurile de fructe consumate în special la micul dejun, pot provoca o creștere a nivelului de zahăr din sânge și pot duce la boli de inimă, diabet de tip 2 și accident vascular cerebral.

Oamenii de știință de la Harvard au chestionat peste 40.000 de persoane, care nu aveau antecedente de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și cancer și au urmărit modul în care zahărul le-a afectat sănătatea.

Sucurile care te-ar putea ucide

Oamenii de știință au descoperit că aportul în exces de fructoză duce la creșterea în greutate, creșterea grăsimii viscerale - greutate care se dezvoltă în timp în jurul centrului corpului - și tulburări cardiometabolice în aval, cum ar fi afecțiunile cardiace.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor , glicemia crescută poate deteriora vasele de sânge și nervii care vă controlează inima, precum și diabet de tip 2.

Băuturile îndulcite cu zahăr au cea mai comună sursă de fructoză în dieta oamenilor, reprezentând 46% din fructoză totală, fructele furnizând doar 13,4%.

Consumul de fructe în sine este mai sănătos decât sucul din fructe

Cercetătorii au mai descoperit că nivelurile de fructoză din alimente și băuturi variază în funcție de sursa lor. De asemenea, oamenii de știință au descoperit că consumul de fructe în sine este mai sănătos decât consumul de suc de fructe, care conține cantități mari de fructoză.

Deși alimentele și băuturile dulci pot duce la probleme de sănătate, oamenii de știință avertizează că îndulcitorii artificiali pot face același lucru. În 2022, oamenii de știință au raportat că îndulcitorii artificiali pot modifica nivelul zahărului din sânge, potrivit unor noi date publicate în jurnalul „Cell”

De asemenea, creșterea consumului de sirop de porumb, foarte bogat în fructoză, a fost legată de o creștere a obezității și a tulburărilor metabolice.  Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la efectele pe termen scurt și lung ale fructozei la oameni, relatează nypost.com.