Accidentările groaznice care au încheiat cariere de fotbalişti | IMAGINI ŞOCANTE

Accidentările groaznice care au încheiat cariere de fotbalişti | IMAGINI ŞOCANTE

Drama prin care trece fundaşul român Mihai Neşu, imobilizat la pat după ce a fost operat la coloana vertebrală, este ultima dintr-o serie lungă de accidentări atipice pentru jocul de fotbal, sport în care predomină loviturile la nivelul picioarelor.

Starea de sănătate a lui Mihai Neşu nu se îmbunătăţeşte, situaţia fiind una de natură să sporească îngrijorarea. Asta cu toate că semnalele iniţiale erau încurajatoare, doctorii anunţând că operaţia pe care fundaşul român a suferit-o la coloana vertebrală a avut succes, iar directorul tehnic al grupării FC Utrecht, Foeke Booy, declarase, la scurt timp după intervenţia chirurgicală, că "Bichonul" îşi simte puţin mâinile şi picioarele.

Încurajări de la Cristi Chivu

Diagnosticul este în continuare rezervat, deşi printre ultimele informaţii apărute este şi cea conform căreia jucătorul respiră normal, fără ajutorul tubului de oxigen. Potrivit specialiştilor olandezi, Neşu ar putea petrece alte câteva săptămâni în aceeaşi condiţie, înainte ca vertebra fracturată să se sudeze complet.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristi Chivu, căpitanul echipei naţionale de fotbal a României, a fost şocat de situaţia grea prin care trece Neşu. "Îl cunosc pe Mihai şi cred că personalitatea sa îl va ajuta foarte mult în procesul de recuperare. Ştiu cum e şi sunt convins că va reuşi. Asta şi faptul că are alături de el o familie minunată", a declarat Cristi Chivu la postul B1.

Chivu a trecut şi el printr-un moment delicat la începutul anului trecut, când s-a lovit la cap într-un duel cu un mijlocaş de la Chievo Verona. Chivu, care a suferit şi o intervenţie chirurgicală, a fost forţat să stea câteva săptămâni departe de teren în urma accidentării, iar acum nu intră pe teren fără casca protectoare.

Natura accidentării lui Neşu este însă neobişnuită pentru fotbal. Dacă loviturile dure suferite de jucători la picioare sunt comune, fracturile de coloană sunt rare, aproape deloc întâlnite până la acest caz. Este motivul pentru care EVZ a trecut în revistă accidentările atipice şi grave petrecute în fotbal, lovituri în urma cărora victimele au fost nevoite să renunţe la fotbal.

  • Mutu, alături de Neşu: "Am rămas şocat când am auzit!"

ROMÂNIA

Lăcătuş l-a "terminat" pe Ardeleanu

DUR. Marius Lăcătuş nu avea frică pe gazon FOTO: ARHIVA EVZ În România, cariera lui Vasile Ardeleanu, jucătorul echipei FCM Bacău, a spus întreruptă prematur de o fractură groaznică de tibie şi peroneu suferită într-un meci cu Steaua, după o intrare violentă a lui Marius Lăcătuş.

"Fiara" a primit, într-o primă fază, doar cartonaşul galben, însă după protestele moldovenilor şi intervenţia arbitrului asistent, decizia a fost schimbată în "roşu". Lăcătuş, care l-a vizitat pe Ardeleanu la spital, a fost suspendat o lungă perioadă de timp.

Stelistul nu era la prima intervenţie brutală, internaţionalul spaniol José Antonio Camacho ieşind de pe teren în urma unui contact cu Lăcătuş, la un meci din preliminariile pentru Euro 1988, în timp ce sârbul Budimir Vujacici a simţit şi el crampoanele "Fiarei" pe tibie într-un joc amical disputat la Belgrad în 1996.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/N03RH98q4r4" frameborder="0" height="390" width="480"></iframe>

Un alt fost internaţional român cu instinct de "killer" este Ionel Ganea. În timpul unei partidei amicale Scoţia-România, "Ganezul" i-a pus talpa pe genunchi tânărului John Kennedy. După luni de suferinţă, operaţii şi tentative lipsite de succes de a reveni în fotbal, promiţătorul jucător al lui Celtic Rangers a decis să se retragă la vârsta de 25 de ani.

TRAGIC

Un croat s-a lovit cu capul de un zid de beton şi a murit după cinci zile!

GHINION. Croatul Hrvoje Custici, imediat după teribilul accident suferit la un duel banal pentru minge. Adversarul său n-a păţit nimic FOTO: INFO.HR

Un caz cutremurător a avut loc în Croaţia, în urmă cu trei ani. Atacantul Hrvoje Custici, de la echipa NK Zadar, a suferit răni severe la cap, după ce s-a izbit de un zid de beton aflat la trei metri de tuşa terenului! Custici (24 de ani) s-a dezechilibrat în timpul unui duel cu un adversar, ambii lovindu-se de zid în timp ce urmăreau mingea!

Atacantul croat, care jucase de zece ori pentru naţionala de tineret a ţării sale, a fost transportat de urgenţă la spital şi a fost operat. După ce a stat cinci zile în comă indusă, iar starea sa părea să se fi îmbunătăţit, Hrvoje Custici a murit din pricina unei infecţii. Timp de o săptămână după decesul său, în Croaţia nu s-a disputat niciun meci de fotbal.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/QOkHc7i-a9I" allowfullscreen="" frameborder="0" height="390" width="480"></iframe>

Leonardo l-a desfigurat pe americanul Tab Ramos

Leonardo Araújo, actualul antrenor al lui Inter Milano, a provocat una dintre cele mai grave accidentări din istoria Cupei Mondiale. În optimile de finală ale turneului final din 1994, brazilianul a reacţionat violent la un duel cu americanul Tab Ramos, lovindu-l cu cotul în figură.

Victima a stat trei luni şi jumătate în spital având osul zigomatic fracturat. Ramos, care era legitimat la Betis Sevilla, a stat pe tuşă un sezon şi nu a mai jucat niciodată în Europa. Lui Leonardo i-a fost interzis să mai evolueze la turneul final găzduit chiar în Statele Unite şi a fost câştigat de selecţionata Braziliei.

Cunoscut ca un tip religios, mijlocaşul sud-american a stat zi şi noapte, timp de câteva săptămâni, lângă patul lui Ramos, căruia i-a prezentat în numeroase rânduri scuze. Cu toate că nu a mai jucat în Europa şi a avut nevoie de mai multe operaţii estetice, Tab Ramos a avut un rol important în calificarea naţionalei sale la turneul final al Cupei Mondiale din 1998, încheindu-şi cariera în 2002, la vârsta de 35 de ani.

ÎN VĂZUL LUMII

Numele jucătorilor Patrick Battiston şi Harald Schumacher au devenit celebre după ce, la un meci din semifinalele Cupei Mondiale din 1982, francezul a fost atacat animalic de neamţ

În albumul imaginilor memorabile din istoria Cupei Mondiale se află şi cea a unui jucător îmbrăcat în albastru prăbuşindu-se pe gazon. Mijlocaşul francez Patrick Battiston a fost victima unui atac violent al portarului vest-german Harald Schumacher. Se întâmpla în 1982, în semifinalele Cupei Mondiale. Battiston scăpase singur spre poarta nemţilor, însă în momentul şutului a fost lovit cu cotul în figură de Schumacher. Apărătorul porţii germane l-a oprit pe francez printr-o mişcare desprinsă din artele marţiale.

Battiston nu a reuşit să înscrie şi - mult mai grav - a pierdut câţiva dinţi pe teren, intervenţia neamţului fracturându-i maxilarul şi două vertebre! Mijlocaşul a rămas inconştient pe gazon, iar mai târziu a intrat în comă. Medicii i-au administrat oxigen pe terenul de joc, în timp ce arbitrul partidei nu a acordat nici măcar un fault în urma acestei faze! Schumacher, care s-a văzut scutit de un cartonaş roşu, a executat rapid lovitură liberă indirectă şi jocul s-a reluat.

"Am crezut tot meciul că a murit. Nu avea puls şi era palid", a fost mărturia şocantă de după meci a lui Michel Platini, care era atunci căpitanul "cocoşilor". După meci (câştigat de Germania la loviturile de departajare), Haralad Schumacher a fost luat la rost de jurnalişti, care i-au atras atenţia că mijlocaşul francez a fost la un pas de moarte şi că şi-a pierdut trei dinţi. Portarul a replicat sec: "Dacă doar asta a păţit, îi voi plăti eu factura la dentist!".

Patrick Battiston a revenit pe teren şapte luni mai târziu, la echipa sa de club, Saint-Etienne.

FĂRĂ PULS. Patrick Battiston a fost, timp de câteva minute, între viaţă şi moarte FOTO: PLANETWORLDCUP.COM

"Cocoşul" şi-a iertat "călăul"

Schumacher l-a vizitat pe Battiston după încheierea turneului final şi şi-a cerut scuze pentru atacul său. Francezul le-a acceptat.

În autobiografia sa, publicată câţiva ani mai târziu, portarul german a explicat şi motivele pentru care nu s-a dus să vadă dacă francezul mai respiră sau nu, precizând că mai mulţi jucători ai reprezentativei din Hexagon îl înconjuraseră deja pe Battiston, dar şi pentru că era ameninţat şi jignit.

Harald Schumacher a jucat fotbal până la vârsta de 42 de ani, în timp ce victima sa de la Sevilla a ieşit şi el puternic din acest incident, punând serios umărul la primul succes internaţional al Franţei - titlul european din 1982.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/3byTNRoxujo" allowfullscreen="" frameborder="0" height="390" width="480"></iframe>

7 luni a stat pe margine francezul Patrick Battiston în urma atacului lansat de vest-germanul Harald Schumacher

"Dacă a pierdut doar trei dinţi în urma loviturii am să îi plătesc chiar eu factura la dentist!", HARALD SCHUMACHER, după "episodul" Battiston

ŞOCANT

BBC nu a vrut să dea reluarea accidentării lui David Busst

FINAL. David Busst a avut nevoie de 26 de operaţii la piciorul drept, care s-a rupt precum o grisină FOTO: SPORTPOST.COM Un moment oribil din istoria fotbalului englez s-a petrecut în 1996, într- un meci între Manchester United şi Coventry City. Atât de groaznică a fost accidentarea lui David Busst încât postul BBC a refuzat să difuzeze reluarea fazei, iar portarul danez Peter Schmeichel şi-a acoperit faţa cu mânuşile şi a vomat pe teren imediat după producerea incidentului, având nevoie de consultaţii psihologice timp de mai multe săptămâni. Busst (29 de ani) s-a ciocnit de fundaşii lui United, Denis Irwin şi Brian McClair, şi a suferit multiple fracturi la piciorul drept.

Meciul a fost întrerupt timp de 12 minute, timp în care îngrijitorii stadionului au încercat să cureţe gazonul de sânge, iar Busst a primit îngrijiri medicale de urgenţă.

Fundaşul lui Coventry, care a suferit 26 de intervenţii chirurgicale în urma incidentului, fiind la un moment dat în pericol de a-şi pierde piciorul, nu a mai jucat fotbal niciodată. Busst a avut parte de un meci de retragere în mai 1997, când echipa sa a jucat chiar împotriva lui Manchester United.

A fost şi ultima partidă din cariera lui Eric Cantona, jucătorul francez al lui United anunţându-şi decizia de renunţa la fotbal cu câteva zile înainte. În prezent, Busst ocupă funcţia de director de fotbal la Coventry City.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/byOKCMQpxKo" frameborder="0" height="390" width="480"></iframe>

Un alt jucător care a spus adio fotbalului după o vizită pe "Old Trafford" a fost norvegianul Alf Inge Haaland. În aprilie 2001, jucătorul lui Manchester City a fost lovit cu brutalitate de Roy Keane. Haaland nu a mai jucat niciodată fotbal, iar intervenţiile chirurgicale nu i-au rezolvat pe deplin problemele create de crampoanele irlandezului la nivelul genunchiului.

După doi ani de pauză, petrecuţi mai mult prin spitale, norvegianul s-a retras. Roy Keane a scris în autobiografia sa, publicată câţiva ani mai târziu, că a dorit să îl "rănească" pe Haaland, intrarea sa fiind premeditată. Motivul: cu patru ani înainte, în urma unui contact cu jucătorul nordic, care evolua la Leeds United în acea vreme, el s-a accidentat grav.

Mai mult, Haaland i-ar fi reproşat atunci irlandezului că a simulat un fault la acea fază. Keane a primit o amendă de 150.000 de lire sterline şi o suspendare de opt partide, însă nu şi-a cerut niciodate scuze.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/k8O6poP9gF4" allowfullscreen="" frameborder="0" height="390" width="480"></iframe>

"A primit ce merita! Ochi pentru ochi. El m-a faultat, iar eu am aşteptat patru ani momentul să îl lovesc tare!", ROY KEANE, despre faultul care i-a pus capăt carierei lui Haaland

MIRACOLE

Djibril Cisse şi Eduardo au reuşit să revină

Atacantul francez Djibril Cisse a suferit mai multe accidentări teribile. Pe vremea când juca la FC Liverpool, excentricul jucător şi-a fracturat tibia într-un meci de campionat cu Blackburn Rovers. Câteva luni mai târziu, într-un meci amical între naţionalele Franţei şi Chinei, în 2006, Cisse şi-a rupt din nou piciorul.

Cu toate acestea, înaintaşul în vârstă de 29 de ani, care acum evoluează la gruparea greacă Panathinaikos Atena, şi-a revenit miraculos de fiecare dată, având nevoie de doar trei luni pentru a depăşi problemele medicale.

Cariera croatului naturalizat Eduardo da Silva a fost şi ea marcată de cicatrice. La scurt timp după ce a ajuns la Arsenal Londra, în 2008, atacantul şi-a rupt piciorul stâng după un contact cu jucătorul lui Birmingham City, Martin Taylor. Impactul a fost atât de puternic încât Arsene Wenger, managerul "tunarilor", a cerut suspendarea pe viaţă a vinovatului. După o lungă perioadă de recuperare, vârful născut în Brazilia a revenit la Arsenal, fiind apoi cumpărat de Şahtior Doneţk.

"COCOŞ". Djibril Cisse, omul cu picioare de plastilină FOTO: XTRATIME.ORG