Evenimentul Zilei > Social > Accesul persoanelor cu dizabilităţi la educaţie şi cultură. De la necesitate la normalitate
Accesul persoanelor cu dizabilităţi la educaţie şi cultură. De la necesitate la normalitate

Accesul persoanelor cu dizabilităţi la educaţie şi cultură. De la necesitate la normalitate

Biblioteca Naţională a României organizează mâine, de la ora 10:30, conferinţa: „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la educaţie şi cultură – de la necesitate la normalitate”, eveniment ce marchează încheierea proiectului „Sunetul paginilor”.

Cu această ocazie, se va pune din nou în discuţie situaţia persoanelor cu dizabilităţi vizuale, nevoile, dar şi abilităţile acestora, în vederea găsirii unor soluţii viabile pentru integrarea firească a acestora în toate activităţile societăţii.

Proiectul „Sunetul paginilor” şi-a propus crearea şi dezvoltarea unei biblioteci digitale pentru personele cu dizabilităţi vizuale, bibliotecă ce respectă legislaţia în vigoare cu privire la copyright. Proiectul „Sunetul paginilor” s-a desfășurat în perioada mai 2015 — iunie 2016.

Deşi perioada de implementare a proiectului s-a încheiat, biblioteca digitală pentru persoane cu dizabilităţi vizuale îşi continuă existenţa, urmând să fie îmbogăţită în mod constant cu alte cărţi şi documente scanate şi accesibilizate cu ajutorul unui scanner performant achiziţionat prin proiect. Utilizatorii cu dizabilităţi vizuale au acces gratuit on-line la această bibliotecă digitală atât la sediul Bibliotecii, cât şi din orice alt loc, pe bază de ID şi de parolă.

Biblioteca Naţională doreşte să vină în sprijinul tuturor categoriilor de cetăţeni, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate sau tip de dizabilitate, promovând servicii şi activităţi moderne, fără însă a-şi neglija funcţia sa de bază – păstrarea şi conservarea patrimoniului cultural naţional.