Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici despre crizele lumii moderne: „O înstrăinare care poate duce la dispariția speciei”. Video

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici despre crizele lumii moderne: „O înstrăinare care poate duce la dispariția speciei”. Video Constantin Bălăceanu Stolnici. Sursa foto: Captura video

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici atrage atenția pericolului pe care îl prezintă universul virtual pentru mintea omenească. În vârstă de aproape 100 de ani, Bălăceanu-Stolnici este de părere că metaversul provoacă „o viciere a organizării mentale”. De asemenea, academicianul vede un pericol grav în extinderea consumului de droguri.

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a făcut o serie de comentarii despre pericolele lumii moderne. El atrage atenția, în special, asupra universului virtual care reprezintă un pericol, major. În opinia academicianului cu cât o persoană petrece mai mult timp în spațiul virtual, în fața unui computer, cu atât se întrăinează mai mult de lumea reală, de proprii semeni. Constantin Bălăceanu Stolnici face aceste comentarii în condițiile în care, susține, este un utilizator al computerului și petrece destul de mult timp în fața acestuia. El spune că mijloacele moderne de comunicare reprezintă un mare pericol pentru specia umană.

„Pentru omenire astăzi, cea mai gravă problemă este alunecarea excesivă spre virtual. Sunt oameni care își petrec aproape toată ziua în activitatea lor în virtual. Apar lucruri foarte curioase, cum este acel metavers, ați văzut ce viciere de organizare mentală propune. Cred că ăsta e unul dintre pericolele cele mai mari, o înstrăinare din aceasta de tot, care poate duce la dispariția speciei”, a explicat Constantin Bălăceanu Stolnici.

Potrivit spuselor sale, un alt pericol îl reprezintă extinderea consumului de droguri. Acesta este un flagel care, în viitor, dacă se va extinde și mai mult, ar avea consecințe foarte grave.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Apoi, un pericol foarte mare, consumul de droguri. Eu sunt luptător, așa cum mă vedeți. Este un flagel. În momentul de față e destul de mare, nu e încă un pericol al speciei, dar dacă va crește așa cum a crescut până acum, s-ar putea să aducă o difuzare atât de mare încât să împiedice supraviețuirea noastră ca oameni”, a explicat academicianul în podcastul Avangardă, moderat de Ionuț Vulpescu.

Omenirea trece printr-o criză spirituală

Totodată, spune Constantin Bălăceanu Stolnici, omenirea traversează o criză spirituală, determinată de diminuarea spiritualității și de o alunecare spre o laicizare.

„Da, trăim o criză spirituală a lumii, determinată în special de diminuarea spiritualității și o alunecare masivă spre o laicizare în unele părți, că 60% din populație s-a desprins de spiritualitate. Este o criză morală peste care se va trece în timp, dar e o criză care nu va aduce bine omenirii”, a mai spus Constantin Bălăceanu Stolnici.