Abuzuri în spitalul închisorii. Fostul președinte acuză gardienii de violență verbală și fizică

Abuzuri în spitalul închisorii. Fostul președinte acuză gardienii de violență verbală și fizică sursă: Twitter

Partidele de opoziție din Georgia plănuiesc mai multe proteste după ce fostul președinte Mikheil Saakashvili, care a fost în greva foamei mai bine de o lună, a declarat că a fost abuzat de gardieni dintr-un spital de închisoare.

Unii reprezentanți și susținători ai partidelor de opoziție au petrecut o noapte întreagă la clădirea administrației guvernamentale din Tbilisi, după mitingul din Piața Libertății de pe 8 noiembrie. Câteva sute de oameni se aflau în dimineața zilei de 9 noiembrie, iar poliția a înființat bariere metalice.

La miting, Nika Melia, liderul Mișcării Naționale Unite, a anunțat cele trei cereri ale partidului de opoziție: transferul lui Saakașvili într-o clinică civilă, eliberarea lui din detenție și refacerea alegerilor municipale. Mitingul a fost precedat de transferul lui Saakashvili de la o închisoare din Rustavi la clinica penitenciarului Gldani, pe fondul îngrijorărilor legate de sănătatea sa.

Saakashvili, pe 8 noiembrie, a declarat că a fost abuzat verbal și fizic de gardieni când a ajuns la clinică. El a spus că l-au lovit cu pumnul în gât și l-au târât de păr pe jos. Într-o scrisoare postată pe Facebook, prin intermediul avocatului său, Saakashvili a spus că își va vedea doar proprii medici și nu va coopera cu personalul medical din închisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avocații și medicul personal al lui Saakashvili spun că starea fostului președinte, în vârstă de 53 de ani, se deteriorează și au cerut ca acesta să fie transferat la o clinică privată din afara sistemului penitenciar. Guvernul a respins aceste cereri, spunând că, dacă va fi necesar, va fi transferat la un spital dintr-o altă închisoare.

Greva foamei pentru eliberarea țării

Susținătorii lui Saakașvili au protestat împotriva încarcerării sale, în fața închisorii Rustavi, unde acesta a început greva foamei, după ce a fost reținut pe 1 octombrie, la întoarcerea după cei opt ani de autoexil, pentru a face campanie pentru opoziție înaintea alegerilor locale. Pe 8 noiembrie, susținătorii s-au adunat în Piața Libertății din Tbilisi, cerând eliberarea lui Saakashvili și transferul lui la un spital civil.

Tot pe 8 noiembrie, Saakashvili a promis că își va continua greva foamei „până la moarte”, în timp ce Serviciul Penitenciarului a emis un videoclip în care îl arată pe fostul președinte mâncând și bând dintr-o sticlă din camera medicală a centrului de detenție. Într-o declarație anterioară pe Facebook, Saakashvili le-a cerut susținătorilor săi și politicienilor din opoziție să se concentreze pe ceea ce el a numit „alegeri furate și restituirea guvernului poporului georgian” în loc să se concentreze pe greva foamei.

„M-am întors în Georgia, am devenit voluntar ostatic și intenționam să rămân în greva foamei până la moarte pentru a contribui la eliberarea țării noastre, la eforturile acesteia de a-și păstra calea europeană.”, a spus Saakashvili.

Saakashvili a fost președinte din 2004 până în 2013, a părăsit țara la scurt timp după alegerile prezidențiale din 2013 și a fost condamnat în lipsă, în 2018, pentru abuz de putere, căutând să ascundă dovezile despre atacul asupra unui membru al opoziției în parlament. Saakashvili a spus că acuzațiile împotriva lui au fost motivate politic.