ABUZ stopat la Înalta Curte. Femeia care a stat NEVINOVATĂ în puşcărie 10 ani a obţinut DREPTUL LA PENSIE după 23 de ani
- Petrisor Cana
- 20 mai 2017, 09:05
Un abuz de necrezut a fost stopat la Înalta Curte. Viorica Vişan, femeia care a făcut puşcărie nevinovată, timp de zece ani, pentru o crimă care nu o săvrşise, a reuşit să obţină dreptul la pensie, pentru perioada în care stat în detenţie, între anii 1994 şi 2004. Culmea, statul, prin Casa Judeţeană de Pensii Prahova, a fost cel care s-a împotrivit să repare această nedreptate. Evenimentul zilei a fost cotidianul care a scris, pe larg, despre această gravă eroare judiciară, încă de acum 23 de ani.
Un abuz de necrezut a fost îndreptat, joi, de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii au decis să respingă apelul făcut de Casa Locală de Pensii Câmpina şi Casa Judeţeană de Pensii Prahova împotriva deciziei Curţii de Apel Ploieşti care stabilise, pe 15 martie, că Viorica Dulamă, fostă Vişan, acum în vârstă de 68 de ani, are dreptul la pensia care nu i s-a mai dat, timp de zece ani, în perioada în care a făcut închisoare nevinovată.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis că a câștigat procesul pentru Viorica Vişan, după ce pe 15 martie 2017, reprezentanţii fundaţiei au obtinut in instanţă dreptul la pensie al femeii care a executat pe nedrept zece ani de închisoare.
Prin decizia Curţii de Apel Ploieşti, la calculul pensiei Vioricăi Vișan urma a fi avută în vedere, ca vechime în muncă, și perioadă în care ea s-a aflat în detenție ca urmare a unei grave erori judiciare.
Chinul femeii, însă, nu s-a incheiat la Ploieşti. Deşi a comis un abuz imposibil de reparat, statul a continuat să îi nege femeii dreptul la pensie, transmite FACIAS.
În luna aprilie 2017, Casa Județeană de Pensii Prahova și Casa Locală de Pensii Câmpina au formulat o cerere de revizuire, o cale extraordinară de atac împotriva hotărârii definitive date de către Curtea de Apel Ploieşti.
La termenul din data de 16.05.2017 de la Înalta Curte de Casație și Justiție avocații FACIAS au ridicat excepția inadmisibilității acțiunii formulate de către Casa Județeană de Pensii Prahova și au pus concluzii de respingere a cererii de revizuire a deciziei nr. 601/15.03.2017.
Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a reconfirmat dreptul Vioricai Vişan la o pensie decentă, în raport cu perioada de timp lucrată.
Viorica Vișan a fost condamnată la 16 de închisoare pentru o crimă pe care n-a comis-o. După ce a executat zece ani pedeapsă, Viorica Vișan a fost achitată, statul român recunoscând că în cazul ei a fost vorba de o gravă eroare judiciară. Viorica Vișan a iesit din închisoare în anul 2004, iar de atunci trăiește dintr-o indemnizație socială de numai 400 de lei, deoarece Casa de Pensii a refuzat să îi ia în calcul, ca vechime în muncă, perioada petrecută în detenție, de la data de 21 octombrie 1994 la 8 octombrie 2004.
FACIAS mai precizează că va continua demersurile legale pentru repararea abuzului făcut Vioricăi Vișan și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de această enormă eroare judiciară.
O gravă eroare judiciară relatată de Evenimentul zilei
Despre grava eroare judiciară care a aruncat-o în închisoare, nevinovată, pe Viorica Vişan, a scris, recent, redactorul şef al Evenimentul zilei, Simona Ionescu, cea care s-a ocupat, şi în urmă cu 23 de ani, despre acest caz.
Iată textul publicat, într-un editorial mai amplu, pe 17 ianuarie, de Simona Ionescu, intitulat "Povestea a două femei, aruncate în pușcărie pentru gloria unor procurori", în care a făcut referire la cazul Viorică Vişan şi cel al Angelei Nicolae, fostul procuror-şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe din Parchetul General:
"Cu primul caz m-am confruntat în anul 1994, tot la Evenimentul zilei. Împreună cu oameni din echipa mea, i-am urmărit evoluția timp de mai mulți ani. Viorica Vișan, de 44 de ani, a fost acuzată că și-a ucis soacra, domiciliată în orășelul prahovean Comarnic. A fost dusă la Poliție pentru a da o declarație, iar procurorul Constantin Plăcintă a arestat-o. Existau informații că nora nu se înțelegea cu soacra și s-a concluzionat că acesta a fost mobilul. Femeia nu a recunoscut tranșant omorul, dar a acceptat să scrie declarația după dictarea procurorului, care-i promitea că dacă scrie va pleca acasă, unde o aștepta o fetiță de 7 ani și un băiat abia ieșit din vârsta adolescenței. Ei bine, n-a mai plecat acasă, iar acea declarație dictată avea să-i aducă Vioricăi Vișan o condamnare de 16 ani, la prima instanță, la Tribunalul Prahova.
Singurul lucru care i-a încurcat pe anchetatori și chiar pe judecători, a fost presa. La un moment dat, când încă femeia nu fusese condamnată, fiul ei a fost arestat pentru un furt. Din pușcărie, băiatul a trimis un autodenunț în care recunoștea că el și-a ucis bunica. EVZ a publicat pe larg și a ridicat marile semne de întrebare. Nu s-a întâmplat nimic, recunoașterea fiului a fost ignorată, iar în 1997, Curtea Supremă a condamnat-o definitiv pe Viorica Vișan la 16 ani de pușcărie. Abia în anul 2004, după 10 ani, am publicat în ziarul la care lucram atunci, Libertatea, faptul că Tribunalul Alba a constatat că Viorica Vișan nu a comis crima și a eliberat-o din închisoare. A fost o confirmare tardivă că noi, la EVZ, nu ne înșelasem în 1994, când am crezut în nevinovăția femeii. După vreo 8 ani de la crimă, un procuror tenace a luat în considerare scrisorile fiului Vioricăi, în care spunea că el a ucis. După o reanalizare a dosarului, a refăcut ancheta și a găsit probele care arătau că femeia nu avea cum să se afle în casa soacrei și că cel care a omorât- o pe bătrână este nepotul.
Lucrurile care au ieșit la iveală acum sunt însă revoltătoare. Procurorul Plăcintă a fost promovat în carieră datorită rezolvării rapide a acestui caz, iar când s-a constatat eroarea judiciară a fost uns inspector în CSM."