Editura Evenimentul si Capital

Abuz după abuz la Primăria Cluj Napoca. PUG-ul orașului anulat în parte pentru motive grave: dreptul la proprietate este doar un moft

Autor: | | 3 Comentarii | 9753 Vizualizari

Un proiect foarte drag al primarului Clujului, Emil Boc, Planul de Urbanism General, celebrul PUG, a fost anulat în parte de Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Cluj, pe motive de încălcare gravă a dreptului constituțional care apără proprietatea. De la această decizie finală a Curții de Apel Cluj, Emil Boc și angajații Primăriei Cluj Napoca, de la Serviciul Urbanism, nu mai pot aplica discreționar legea.

Prin noul PUG al municipiului Cluj Napoca, urbaniștii au trasat, discreționar, așa numitele zone verzi ale orașului, unde nu se mai poate construi nimic, cu excepția parcurilor sau zone de agrement. Numai că, în prezent, în zonele respective există cartiere de case sau de blocuri.

Avocatul Răzvan Bălosu, care a obținut această sentință definitivă, a explicat pentru EvZ că prin mutarea, în noul PUG, a unor terenuri în categoria de ”spații verzi”, orice altă funcțiune urbanistică va fi exlusă. ”Noi am cerut să se revină la situația de dinaintea adoptării noului PUG, deoarece nu este legal ca cineva să dispună pentru proprietatea ta, fără ca tu, ca proprietar, să nu beneficiezi de o despăgubire la justa valoarea a zonei. Primăria Cluj Napoca avea obligația să amenajeze un număr de metri pătrați de spații verzi și atunci ce s-a gândit: să realizeze acest lucru pe proprietățile private ale oamenilor. În timpul procesului, reprezentanții Primăriei Cluj au recunoscut că nu au în intenție să amenajeze locuri de joacă sau parcuri în viitorul apropiat pe aceste terenuri”, a explicat avocatul Bălosu.

Un grav abuz de drept

Terenul lui V.A. se află pe strada Câmpului din Cluj Napoca. Până la adoptarea noului PUG în zonă se putea construi case, iar după adoptare a devenit zonă de spații verzi unde nu se mai poate construi nimic. Judecătorul de la Tribunalul Cluj a apreciat că tocmai această limitare drastrică contravine Constiției României, care garantează dreptul la proprietate. ”În mod categoric modul în care s-a reglementat regimul urbanistic al terenului în discuție încalcă dreptul de proprietate instituind asupra acestuia limitări ce nu au un fundament legal”. Magistratul a mai stabilit că Primăria Cluj Napoca trebuia să exproprieze parcelele de terenuri unde s-a impus zona de spații verzi, la justa valoare, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, limitarea drastică a regimului urbanistic fiind astfel un abuz. Drept urmare, hotărârea de Consiliu Local al municipiului Cluj Napoca, prin care s-a adoptat noul Plan de Urbanism General a fost anulată în parte. De acum înainte, toți clujenii care au terenuri incluse abuziv în zona de spații verzi, vor putea să fie să ceară despăgubiri publice, la valoarea pieței, fie să anuleze și ei PUG -ul în ceea ce privește proprietățile lor, cu șanse de 100 la sută de câștig.

Avocatul care a îngenuncheat Primăria Cluj

Răzvan Bălosu nu este la prima victorie de răsunet împotriva Primăriei Cluj Napoca. De altfel, sentințele obținute de el reprezintă obligativitate în materie de urbanism.

De exemplu, în cursul anului trecut, Răzvan Bălosu a obținut o sentință definitivă prin care proprietarii de terenuri din Cluj Napoca nu mai puteau fi obligați să cedeze din proprietate pentru a se construi un drum public fără a fi expropriați la justa valoare.

Curs VALUTAR, 21 mai! Surpriza COLOSALA la casele de schimb! Ce se intampla cu EURO

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI