Abstinenta la shopping

Abstinenta la shopping

Exasperati de societatea de consum, unii americani au decis sa traiasca achizitionand doar bunuri de stricta necesitate.

Obsesia cumparaturilor poate fi considerata pe buna dreptate un drog. Iar dependenta de acest drog poate fi si tratata. Ingrijorati de consumatorismul frenetic la care a ajuns societatea americana, zece prieteni din San Francisco au hotarat, in urma cu 12 luni, sa incheie un pact prin care sa se abtina de la cumparaturi timp de un an.

Pe lista cumparaturilor interzise s-au aflat hainele, computerele, piesele de masina, telefoanele mobile, cartile si muzica. Singurele articole permise au fost cele de stricta necesitate, precum alimente, pasta de dinti, sapun, lenjerie intima si medicamente. Orice alte produse necesare puteau fi confectionate artizanal, cumparate de la second-hand, imprumutate sau date la schimb.

Cei zece americani din San Francisco si-au intitulat grupul "Compact", dupa "Mayflower Compact", documentul de guvernare a coloniei americane Plymouth adoptat de puritanii care au ajuns in Lumea Noua in 1620. Puritanii erau adeptii ideii ca oamenii traiesc pentru scopuri mai inalte decat acumularea de bunuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Portofelul si patriotismul

Gratie aparitiilor televizate, mesajul anticonsumatorist al grupului a ajuns sa atraga mii de adepti din intreaga lume. Blogul grupului a fost luat cu asalt de admiratori, care au inceput sa impartaseasca sfaturi despre cum poti duce o viata fara cumparaturi si marturisiri despre momente cand s-au abatut de la calea cea dreapta.

Membrii grupului Compact se declara ingrijorati de obsesia americanilor pentru cumparaturi, dar si de mesajele indoielnice, precum cel de dupa atentatele de la 11 septembrie, cand americanilor li s-a tot repetat ca este o datorie patriotica sa consume.

Miscarea lor nu este deloc agreata de comercianti, care i-au acuzat de antiamericanism si "terorism economic". Un magazin din San Francisco a mers pana la a oferi reduceri "anti-Compact".

"Suntem niste oameni obisnuiti, preocupati de mediu, care traim in San Francisco, orasul in care cetatenii recicleaza tot ce se poate. Am inceput asta ca o provocare pentru noi insine. Nu intentionam sa cream o miscare sau sa dictam oamenilor ce trebuie si ce nu trebuie sa faca", spune unul dintre fondatorii Compact, John Perry, in varsta de 42 de ani.

Adeptii cumpatarii

"Toti avem atat de multe lucruri, putem trai ani in sir cu ele. Asta iti schimba modul de a privi lucrurile si te face sa apreciezi ceea ce ai", spune Perry.

In ultima luna, site-ul miscarii a primit foarte multi membri din toate colturile lumii, cel mai probabil din cauza exceselor la cumparaturi din perioada Sarbatorilor.

Un grup din statul Oregon si-a anuntat deja angajamentul de a se abtine de la cumparaturi inutile pe toata durata acestui an.