Absolvenții români pot câștiga un milion de dolari, anual. Anunțul făcut de ministrul Sebastian Burduja

Sursa foto: Arhiva EvZ

Sebastian Burduja a precizat că tinerii români specializaţi, serios, într-un anumit domeniu pot câștiga salarii de 600.000-1.000.000 de dolari anual. Totuși, ministrul Digitalizării a adăugat că acest salariu poate fi încasat doar în afara României.

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, a explicat că țara noastră stă foarte bine, în continuare, la capitolul vitezei de internet. Chiar dacă, poate, România nu se mai află în top trei mondial, este, sigur, printre primele zece țări. În ceea ce privește accesul la 5G, România a rămas puțin în urmă la acest capitol.

În acest context, ministrul susține că „vom recupera rapid distanța și vom fi printre primele state europene din nou. În România, accesul la internet e și foarte ieftin”. Mai mult decât atât, un avantaj al țării noastre este că are foarte mulți absolvenți în tehnologia informației și comunicații.

Totuși, atunci când vine vorba de persoane care profesează în domeniul IT, România se află pe ultimul loc. Acest lucru arată că foarte mulți dintre cei care termină o facultate în această specializare pleacă din țară. Așadar, Burduja consideră că aceste este un domeniu în care trebuie acordată mai multă atenție.

Ce salarii pot câștiga absolvenții dacă pleacă în afara României

„Sunt salarii de 500.000-600.000 de dolari sau chiar de un milion anual, sunt salarii pe care le pot încasa azi proaspăt absolvenți de facultate care se specializează în inteligenţă artificială. Dacă sunt foarte buni, pot să ia din primul an aceşti bani”. Cu toate că aceste salarii par de necrezut, ele pot fi încasate în Silicon Valley, America, Israel sau în state europene din vestul Europei. În acest context, ministrul a spus că este greu de concurat pentru a putea păstra tinerii absolvenți în România.

„Dar noi producem creier, inteligență românească de mare calitate. Și o mare parte rămâne în țară”, a spus ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, sâmbătă, 22 octombrie, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN. Un studiu a arătat că unul din opt absolvenți ai studiilor de licență, masterat sau doctorat sunt specializați în matematică sau statistică în țara noastră.