Abonamentele la cablu, mai scumpe cu 10%

Abonamentele la cablu, mai scumpe cu 10%

Cabliştii ameninţă că vor creşte tarifele dacă vor fi nevoiţi să le plătească artiştilor de şase ori mai mult pentru drepturile de autor.

Preţurile abonamentelor la televiziunea prin cablu ar putea creşte cu 10%. Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu (ACC) a anunţat că operatorii vor lua această măsură dacă remuneraţiile pentru drepturile de autor şi conexe cerute cabliştilor de către organismele de gestiune colectivă (OGC) vor fi majorate de la 2% la 12%.

După spusele preşedintelui ACC, Radu Petric, majorarea acestei cote va afecta peste 100 de opera tori de cablu, care asigură servicii pentru circa 3,5 milioane de abonaţi.

Negocieri eşuate

Potrivit legii, la fiecare trei ani, se poartă negocieri între cablişti şi OGC-uri legate de cât trebuie să le plătească primii celor din urmă, din veniturile obţinute din retransmisia posturilor TV prin cablu. În perioada 2005-2008, cabliştii au plătit câte 2% drepturi de autor şi conexe pe lună, a explicat Petric, reprezentând circa 600.000 de euro, lunar.

Drepturile de autor erau colectate până acum de unul dintre cele opt OGC-uri din România, respectiv Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), iar banii le reveneau apoi titularilor drepturilor de autor, precum compozitori, cântăreţi, actori sau regizori.

La 1 ianuarie 2009, când s-au purtat din nou negocieri, organismele de colectare a drepturilor de autor au cerut majorarea cotei din venituri. De asemenea, s-a discutat şi dacă UCMR-ADA va colecta în continuare banii veniţi de la cablişti. Cele două părţi nu s-au înţeles în nici una dintre cele două probleme, astfel că, în februarie, s-a înfiinţat o comisie de arbitraj, sub patronajul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Această comisie va stabili noul procent pe care cabliştii trebui să-l plătească OGC-urilor.

Contactată de EVZ, UCMRADA nu a transmis punct de vedere.

CONFLICT PE PROCENTE

Cântăreţii români cer cele mai mari tarife din UE

Radu Petric a declarat că în ţări similare ca dezvoltare a pieţei de cablu, precum Polonia sau Ungaria, remuneraţiile plătite de cablişti titularilor drepturilor de autor sau conexe sunt cuprinse între 0,1% şi 2,5% din veniturile obţinute din retransmisia programelor prin cablu.

Mai mult, ACC a comandat un studiu către firma de audit PricewaterhouseCoopers (PwC), la nivelul a 15 pieţe europene cu dezvoltare apropiată de a noastră, din care reiese că operatorii de cablu plătesc pentru toate drepturile de autor şi conexe remuneraţii situate între un minim de 0,1% (în Polonia) şi un maxim de 2,5% (în Portugalia). Organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor spun însă că studiul PwC nu este corect întocmit, cerându-i companiei de audit, printr-o scrisoare (aflată şi în posesia EVZ), retragerea acestuia şi recunoaşterea faptului că datele prezentate nu reprezintă o sursă sigură în faţa comisiei de arbitraj.

Dacă PwC nu face aceste lucruri, OGC-urile ameninţă că vor transmite studiul către Comisia Europeană, iar compania de audit va fi nevoită să plătească eventualele prejudicii.

Ne puteți urmări și pe Google News