VIAŢA LA -25%: "Abonamente" la ţărani

VIAŢA LA -25%: "Abonamente" la ţărani

Gospodinele din Timişoara le recomandă bugetarilor să stabilească o relaţie de fidelitate cu micii producători din pieţe pentru a beneficia de preţuri mai mici.

Gospodinele trecute de a doua tinereţe din Timişoara căutau "chilipiruri" alimentare şi înainte ca guvernul să aplice mă surile de austeritate. Astfel, doamnele spun că cea mai bună metodă de a cumpăra produse ieftine şi de calitate e prin "abonament" la micii producători din pieţe.

"Mie îmi vând roşiile cu 1,5 lei kilogramul"

În privinţa pieţelor din Timişoara, gospodinele recomandă Dacia şi Iosefin, mai ieftine decât pieţele Badea Cârţan sau 700. Iar următorul pas ar fi stabilirea unei relaţii de fidelitate cu micii producători.

"Tot secretul e în «abonament ». Am abonament la lapte, ouă, carne de pui, legume. Ideea e că ştiu de la cine cumpăr şi, pentru că iau în permanenţă de la aceiaşi producători, am negociat un preţ preferenţial. De exemplu, mie îmi vând roşiile cu 1,5 lei kilogramul, când în rest vând dublu", povesteşte Maria Herghelegiu, o timişoreancă în vârstă de 60 de ani.

Maria Herghelegiu are şi o "reţetă" de cumpărat din hipermarket: spre exemplu, la Auchan este cea mai bună pâine ieftină, iar la Real se găseşte cel mai ieftin peşte proaspăt.

Şi, nu în ultimul rând, cumpărături la preţuri mai mici pot fi făcute şi în supermarketurile de cartier. Un astfel de exemplu sunt magazinele NovaTim, unde încă de la intrare clienţii sunt anunţaţi că preţurile nu au fost majorate odată cu TVA-ul. IAŞI

Produse ieftine de la basarabeni

Maria Craus

Ieşenii preferă să cumpere alimente din pieţe decât să plătească la suprapreţ marfa luată din angro. Cele mai căutate sunt Piaţa Nicolina şi Piaţa Alexandru cel Bun, unde vin şi basarabeni cu marfă mai ieftină.

Aceştia dau peştele afumat cu 14 lei/kg, conservele de peşte sau ficat cu 4 lei, biscuiţii cu 3,5 lei punga, bulionul cu 6 lei borcanul de 800 de grame, iar zmeura cu 7 lei/kg.

Preţuri mai mici pot fi găsite în Piaţa Nicolina, după ora 14.00, când pieţarii vor să scape de marfă şi să plece acasă. Astfel, 2 litri de lapte costă 3 lei, caşul - 12 lei/kg, puii întregi la 6,5 lei/kg. Roşiile ajung la 3 lei/kg, ardeii graşi la 4 lei/kg, iar castraveţii - 1,5 lei/kg.

CONSTANŢA

Pieţele de cartier, cele mai căutate

Feri Predescu

Constanţa este catalogată de localnici ca fiind unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară, iar mâncarea ieftină nu se găseşte în niciun caz în supermarketuri. Constănţenii se duc până în cartierele mărginaşe pentru a găsi produse alimentare mai ieftine.

"S-a dus moda cumpărăturilor de weekend"

Cele mai accesibile sunt pieţele CET, Kilometrul 4-5 şi Poarta 6. "Produsele de aici sunt cu 20% mai ieftine decât în zona centrală a oraşului, dar la sfârşitul săptămânii preţurile se uniformizează. S-a dus moda cu efectuarea cumpărăturilor în weekend", ne explică o doamnă ele gantă, cu două sacoşe cu legume şi fructe cumpărate din Piaţa CET.

Doamna Ana, precupeaţă de ani întregi în piaţa din cartierul constănţean, ne lămureşte de ce sunt preţurile aşa de mici. "Aici trăiesc o mulţime de şomeri, pensionari, oameni care lucrează în Port şi au salarii mici. În centru nu ai loc, acolo e mafia şi te jupoaie", spune femeia.

Astfel, în Piaţa CET un kilogram de roşii costă 2-2,5 lei, fasolea păstăi ajunge la 2,5 lei/kg, iar dovleceii se vând cu 1,5 lei/kg. "Cumpărăm făină şi vom face pâine de casă sau ne vom mulţumi cu mămăligă. Gătim tocană de cartofi cu ceapă şi luăm doar câteva fructe pentru copii", ne spune zâmbind amar Corina Gavrilă, care se recomandă "bugetar".

În Piaţa CET, un kilogram de scrumbie proaspătă costă 10 lei, iar carasul se vinde cu 7,5 lei/kg. Carne la preţ redus

În ceea ce priveşte produsele din carne, cele mai bune preţuri sunt practicate de o nouă reţea de magazine, Gepeto. Carnea este comercializată fără adaos comercial, iar mezelurile au un adaos de până la 15%.

În timp ce în supermarketurile din oraş carnea se vinde la preţuri între 30 şi 70 de lei /kg, în noua reţea de magazine carnea de vită costă 14,5/kg, carnea de porc - 12,3 lei/kg, iar curcanul întreg costă 16,5 lei/kg.

Citiţi mâine în EVZ:

  • Ce soluţii ai pentru a micşora rata la leasing Poţi cere perioadă de graţie pe 3-6 luni dacă vrei să rămâi cu maşina. Aşteptăm întrebările şi poveştile dv. la adresa viatalaminus25lasuta@evz.ro sau la numărul 021.202.20.00.

Ne puteți urmări și pe Google News