Aberațiile școlii românești: În curând, BAC-ul se va da de acasă, online printr-o fundație. Dar ministrul Educației e în război electoral

Aberațiile școlii românești: În curând, BAC-ul se va da de acasă, online printr-o fundație. Dar ministrul Educației e în război electoral

O să ziceți că am descoperit apa caldă, dar nu am cum să nu scriu când văd asemenea aberație care-i îmbogățește pe niște șmecheri, iar pe cealaltă parte se mai bate un cui în coșciugul învățământului românesc.

Voi începe cu concluzia, ca să vă îngroziți și voi, așa cum am pățit eu. Știați că în țara noastră, elev fiind, poți să înlocuiești o parte din examenele bacalaureatului cu niște hârtii obținute de pe tot felul de entități non-guvernamentale?

Adică, mai simplu spus, nu se mai susține proba pentru limbă străină sau competențe digitale, ci se face rost de o foaie, un certificat care atestă că elevul deține certificare ECDL (European Computer Drivers Licence - Permisul European de Conducere a Computerului) sau certificare Cambridge pentru limba engleză, DELF pentru limba franceză etc. care țin loc de examen de BAC.

Problema vine tocmai din 2009, luna lui octombrie, când preocupați de bulversările politice (tocmai se rupsese alianța PSD-PDL și Traian Băsescu era în plină campanie pentru al doilea mandat de președinte) un secretar de stat din Ministerul Educației ce îndeplinea interimar și atribuțiile de ministru, pe numele său Cătălin Ovidiu Baba, profită de neatenția opiniei publice și emite un ordin prin care o serie de certificări internaționale vin să înlocuiască  o serie de probe din examenul de bacalaureat.

Altfel spus, în loc să dai BAC-ul la engleză, arăți foaia cu certificarea. În loc de proba pentru competențe digitale, arăți foaia. Și tot așa.

Să nu faceți greșeala să credeți că pentru „certificarea internațională” trebuie să-și tocească elevii români coatele pe băncile Sorbonei, Cambridge-ului sau Oxford-ului.

Nu, se poate rezolva inclusiv online. În cadrul unor fundații și asociații (sau centre cum preferă să se autointituleze), care susțin examene ce înlocuiesc probele de BAC. Evident, contra-cost.

Fiecare probă, de la câteva zeci până la mai multe sute de euro. În ce condiții se dau examenele, cine sunt cei care le supraveghează sau dacă chiar se prezintă efectiv elevul la examen, nu știe nimeni.

În schimb, statul român s-a grăbit să le ia de bune. Și să-i îmbogățească pe niște șmecheri.

Nu pun neapărat la îndoială corectitudinea lor, însă nici nu pot fi atât de naiv să nu gândesc că și-or trata clienții cu prea multe note de 2 și 3, nu de alta, dar ar da faliment în câteva luni, pentru că dincolo, la cealaltă fundație, curge cu 9 și 10.

Mâine-poimâine poate nu se va mai susține nici proba la mate sau la română, dacă vii cu o foaie eliberată de vreo fundație de la parterul blocului din cartier care zice negru pe alb că ai susținut proba respectivă la ei și chiar ai luat 10 cu felicitări. Pe bani, normal.

Și atunci să ne mai mire atunci când auzim vreun ministru vorbind la vreo reuniune internațională într-o engleză pe care nu o înțelege nimeni, ba chiar ai senzația că se exprimă într-un dialect antic de chineză de prin Himalaya, dar are mândru trecut în CV și ECDL, și Cambridge-ul?!

Ăst timp, că tot e campanie electorală, ministrul Educației se războiește cu Administrația Domeniului Public Sector 2.

Aceasta din urmă anunță, printr-o postare pe o pagină de socializare, că a formulat plângere penală împotriva ministrului Educației, Monica Anisie, și a șefei DSP, Oana Nicolescu, fina ministrului Anisie.

Plângerea se referă la folosirea influenței pe care PNL Sector 2 o are la nivelul DSP București și prin care s-a început o campanie de defăimare a ADP Sector 2.

„ADP Sector 2 nu face politică, doar administrație în folosul cetățeanului. ADP Sector 2 a reacționat față de modul în care  persoane angajate politic, cu notorietate în administrația publică locală a Sectorului 2 s-au folosit de influența pe care o au la nivelul D.S.P. a Municipiului București, pentru obținerea unor avantaje proprii de natură electorală în perspectiva apropiatelor alegeri locale.

Astfel, față de modul în care respectivele persoane au inițiat o  campanie de  defăimare a ADP Sector 2 comunicând în mod intenționat publicului informații false în legatură cu calitatea apei potabile de la fântânile publice din Parcul Obor și din Parcul Florilor, Administrația Domeniului Public Sector 2 a adresat Direcției Naționale Anticorupție o plângere penală.

S-a adus astfel la cunoștiinta procurorilor modul în care, printr-o acțiune premeditată, persoanele nominalizate în plângerea penală au urmărit să influențeze electoratul din Sectorul 2 să manipuleze intenția de vot a alegătorilor, influențând negativ climatul de exercitare neîngradită a dreptului și libertății cetățenilor de a vota potrivit propriilor convingeri, principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție”.

În concluzie, totul e pe bani și voturi în sferele înalte care distrug, pas cu pas, învățământul românesc.