ABC-ul pompelor de căldură - avantaje, caracteristici, beneficii

ABC-ul pompelor de căldură - avantaje, caracteristici, beneficii Sursa: EVZ

Sistemul de încălzire ce este bazat pe o pompă de căldură este considerat foarte eficient și vine cu mai multe beneficii. Statisticile arată faptul că încălzirea constituie un procent semnificativ în ceea ce privește costurile de întreținere ale unei locuințe. Tocmai de aceea, este foarte important ca sistemul de încălzire să fie proiectat și construit de profesioniști în domeniu.

Un sistem de încălzire cu o pompă de căldură este caracterizat prin durabilitate, dar și costuri reduse de operare. Majoritatea pompelor de căldură au funcții și tehnologii menite să ne ajute să economisim și să ne eficientizam timpul.

Vorbim despre unele pompe de căldură care dețin tehnologii, care permit arderea cu o eficiență maximă și emisii reduse. Asta înseamnă că va fi un consum controlat de combustibil. În timp ce pompele de căldură clasice au un sistem fix de parametri, tehnologia avansată reglează automat parametrii pentru a asigura o funcționare optimă.

Care sunt avantajele pompelor de căldură

Atunci când vine vorba despre pompe de caldura, acestea reprezintă una dintre cele mai eficiente metode în ceea ce privește răcirea și încălzirea unei case. Însă, avantajele sunt mai multe:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Costuri reduse

În primul rând, cei care optează pentru un sistem de încălzire bazat pe o pompă de căldură vor avea costuri reduse de funcționare. Sunt mult mai avantajoase privind prețul, în detrimentul acelor sisteme bazate pe combustie. Deci, cu cât sunt mai eficiente, cu atât și economiile sunt mai mari pe termen lung.

  • Întreținere minimă

În al doilea rând, nu necesită întreținere atât de des. Adică, comparativ cu sistemele de încălzire pe combustie, pompele de căldură se pot verifica o dată pe an. Tot aici vorbim și de siguranță. Specialiștii spun că sistemele de încălzire bazate pe pompele de căldură sunt mai sigure, comparativ cu cel pe combustie. Totodată, sistemul de pompare a căldurii reduce semnificativ emisiile de carbon.

Așa cum este specificat și mai sus, pe timp de vară, pompele de căldură pot inversa procesul, funcționând ca un aer condiționat.

  • Durata lungă de viață

Nu în ultimul rând, au o durată lungă de viață, între minim 15 ani și maxim 50 de ani.

Tipuri de pompă de căldură

Regăsim 3 tipuri de pompă de căldură:

  • Pompă de căldură aer-apă

Acest tip folosește aerul exterior pentru a încălzi locuința, chiar și atunci când temperaturile de afară sunt foarte scăzute. Aceasta este conectată la diferite unități terminale precum calorifere sau ventiloconvectoare, dar și la instalația de încălzire prin pardoseală. De asemenea, poate fi utilizată pentru a produce apă caldă.

Pompa de căldură aer - apă nu necesită investiții foarte mari și asta pentru că direct din aer căldura este preluată, deci pompa nu trebuie conectată la o sursă de apă. Găsim la acest tip de pompă destul de multe modele de unde putem alege. Majoritatea au zgomot redus și sunt de asemenea economice. Unele dintre ele sunt dotate cu tehnologii avansate pentru răcire și încălzire. De asemenea, unele pompe sunt disponibile atât în variante hibride, cât și electrice.

  • Pompă de căldură apă-apă

Acest tip folosește apa subterană din stratul freatic ca sursă pentru producerea căldurii. Se mai poate folosi, de asemenea, și sursa de apă din râuri sau lacuri. Comparativ cu cea aer - apă, aceasta are nevoie de foraje de puțuri verticale pentru pompare.

  • Pompa de căldură sol-apă

Acest tip folosește energia solului atât pentru răcirea unei locuințe, cât și pentru producerea de căldură. Pompa de căldură sol-apă funcționează cu ajutorul unui circuit închis, ce este format din foraj geotermal, pompa de căldură și sistemul de încălzire din locuință.

Așadar, pompele de căldură sunt sursă ecologică și eficientă pentru încălzirea spațiilor. Veți face o investiție smart pe termen lung, dat fiind că sunt sisteme durabile. Nu vă gândiți neapărat la costurile de moment, privind achiziția și instalarea, ci la imaginea de ansamblu, la consumul de resurse și costurile pe termen lung.