Abatorul unde românii s-au infectat pe capete a intrat în atenția procurorilor

Abatorul unde românii s-au infectat pe capete a intrat în atenția procurorilorSursa: arhiva EVZ

Conducerea abatorului cu mari probleme, din Germania, este cercetată de autorități.

Cele aproximativ 1.400 de cazuri de infectare cu coronavirus, înregistrate la abatorul Toennies din Rheda-Wiedenbruck, din landul german Renania de Nord-Westphalia, au trezit discuții aprinse. Aici lucrau mulți români și, de asemenea, erau angajați și alți cetățeni din țările est-europene.

Autoritățile germane au anunțat, vineri, că vor deschide o anchetă ce îi viza pe membrii conducerii abatorului. De caz se vor ocupa procurorii din orașul Bielefield. Investigația autorităților se va concentra asupra managementului, după ce iniţial s-a deschis un dosar in rem pentru vătămare corporală din culpă şi încălcarea legii de protecţie împotriva infecţiilor, în vigoare în contextul epidemiei.

Problemele au apărut la jumătatea lui iunie şi au determinat autorităţile să reintroducă măsuri de izolare pentru mii de locuitori din regiune. Abatorul a fost închis timp de trei săptămâni, înainte să se permită reluarea treptată a activităţii, începând cu partea administrativă. În acest caz au fost depuse 50 de plângeri ce-i vizau pe angajatori, conform Agerpres.

În urma controalelor, autoritățile au descoperit că sunt foarte mari probleme în ceea ce privește condițiile de cazare oferite lucrătorilor din estul Europei. S-au constatat supraaglomerare, mucegai, pericol de cădere, scurgeri la acoperişuri, instalaţii sanitare „catastrofale”, nereguli privind prevenirea incendiilor şi lipsa dezinfectantului, după cum a anunțat ministrul Sănătății din Renania de Nord-Westphalia.

În urmă cu o lună, legat de acest caz, reprezentanții MAE anunțau. Potrivit informațiilor preliminare obținute de către oficiul consular, până la acest moment, conform testelor efectuate, 1.300 de lucrători au fost depistați pozitiv pentru infecția cu COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină.

Tuturor lucrătorilor care se află în carantină le sunt asigurate hrana și alte bunuri de strictă necesitate. În acest context, consulul general al României la Bonn s-a deplasat, la data de 18 iunie, la sediul companiei în cauză pentru clarificări cu privire la situația lucrătorilor români. Reprezentanții companiei au precizat că aproximativ 50% din persoanele depistate ca fiind infectate sunt cetățeni români.”

 

Ne puteți urmări și pe Google News