Abateri grave în cazul gravidei de 18 ani moartă la Călăraşi. Foile de observaţii, modificate după deces
- Cristina Lica
- 23 iunie 2011, 22:58
Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi nu au acţionat conform protocolaelor în cazul gravidei de 18 ani, însărcinată în 38 de săptămâni, care a murit ieri în Unitatea de Terapie Intenstivă a spitalului.
"După agravarea stării generale, pacienta a fost temporizată într-o unitate care nu avea posibilităţi terapeutice corespunzătoare", se arată în raportul comisiei de control a Ministerului Sănătăţii, aprobat în această seară de CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii. Medicii ar fi trebui să cheme transport de urgenţă De asemenea, în raport se mai arată că, deşi transferul pacientei a fost luat în considerare încă de la debutul agravării stării pacientei, nu au fost aplicate de către medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi prevederile art. 12 din Ordinul nr 1091/2009 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, conform căruia „în cazul pacienţilor critici care necesită intervenţie de urgenţă cu scopul salvării vieţii la un spital judeţean sau regional, medicul din spitalul care solicită transferul are dreptul de a solicita echipajul aerian de salvare sau, după caz, un echipaj mobil de terapie intensivă, un echipaj de transfer neonatal ori un echipaj de urgenţă, fără obţinerea acordului în prealabil al spitalului care urmează să primească pacientul respectiv, cu condiţia informării în cel mai scurt timp posibil a medicilor din spitalul primitor”.
Foaia de observaţie, modificată de două ori după deces Mai mult, în foaia de observaţie clinică din data de 20.06.2011 există înscrisuri adăugate. S-a mai constatat că, foaia de observaţie în format electronic a pacientei din baza de date a Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi a fost accesată de mai multe ori după ora decesului, inclusiv în data de 21.06.2011 şi în data de 22.06.2011, ora 11.45 ultima accesare.
Şi medici din Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” din Bucureşti, unde s-a cerut să fie adusă gravida, nu au aplicat prevederile protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, conform căruia „ [....] În situaţia în care spitalul la care se solicită transferul pacientului refuză să accepte din lipsa locurilor, acestuia îi revine obligaţia de a găsi un loc într-un spital care deţine competenţe şi condiţii de investigaţii şi tratament cel puţin egale cu nivelul propriu[. Raportul Corpului de Control, transmis autorităţilor locale În această seară, Ministerul Sănătăţii va transmite raportul autorităţii locale, respectiv Consiliul Judeţean Călăraşi - în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean Călăraşi – în vederea dispunerii de sancţiuni administrative. Raportul va mai fi transmis Administraţiei Spitalelor Bucureşti (care are în subordine Spitalul Cantacuzino), şi Colegiului Medicilor din România pentru analiza unei eventuale culpe medicale.