Piromanul a recunoscut tot. De ce a incendiat Catedrala din Nantes

Piromanul a recunoscut tot. De ce a incendiat Catedrala din Nantes

Procurorii francezi au plasat un refugiat rwandez sub anchetă oficială, duminică dimineaţă, după ce bărbatul a mărturisit că a incendiat catedrala din Nantes, datând din secolul al XV-lea, potrivit ziarului francez Le Monde.

Rwandezul în vârstă de 39 de ani, care lucra ca paznic voluntar la Catedrala Sfântului Petru şi a Sfântului Pavel, a fost interogat din nou sâmbătă de procurorii care l-au plasat în arest, potrivit Le Monde.

Ziarul îl citează pe procurorul Pierre Sennes, potrivit căruia suspectul a recunoscut că este responsabil pentru incendiul care a început în trei părţi diferite ale clădirii, pe 18 iulie.

Iniţial, suspectul rwandez, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a negat că ar avea vreo legătură cu incidentul. Avocatul acestuia, Quentin Chabert, a declarat că clientul său regretă profund faptele sale şi „a cooperat”.

Conform surselor citate, bărbatul lucra la catedrală şi ar fi fost furios că îi expirase viza.

Însă Parchetul a comunicat că suspiciunile vizează un act de neglijenţă. "În acest moment, este vorba de verificări, nu există elemente care să îl implice direct în comiterea incendiului. Totodată, orice interpretare care ar putea implica această persoană în comiterea faptelor este prematură şi pripită", declara, în urmă cu șapte zile,  procurorul din Nantes, Pierre Sennes.

Flăcările au distrus marea orgă a catedralei, mai multe vitralii şi un tablou purtînd semnătura lui Hippolyte Flandrin, pictor francez care a trăit în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

În ce priveşte marea orgă monumentală, devorată integral de flăcări, ea a fost fabricată în 1620 şi, după cum arată cotidianul Le Figaro, a supravieţuit Revoluţiei franceze, bombardamentelor din anii celui de-al doilea război mondal şi unui alt incendiu izbucnit în 1972. La ora aceea şarpanta de lemn a catedralei a fost înlocuită cu una din beton, ceea ce face că nu s-a reprodus acum, la Nantes, drama din aprilie anul trecut de la Notre-Dame de la Paris.

În momentul izbucnirii revoluţiei franceze, în 1793, mai multe orgi au fost distruse în oraşul Nantes. Cea de la catedrală a fost salvată de organistul de atunci, un anume Denis Joubert, care a avut intuiţia de a cînta la orgă imnul revoluţionar, La Marseillaise

Ne puteți urmări și pe Google News