În acest context, autoritățile au anunțat o revenire treptată la normal, după începerea ieşirii din izolare pe 20 aprilie, în special prin redeschiderea școlilor primare și a restaurantelor.

Cu toate acestea, după câteva zile, se înregistrează primele eșecuri.

Trei landuri germane depășesc limita autorizată a cazurilor de noi contaminări în cadrul planului de ieşire din izolare (50 la 100.000 de locuitori), iar unul dintre acestea a amânat deja măsurile de relaxare.

Alte cinci landuri se apropie de acest prag, potrivit statisticilor publicate duminică de institutul RKI.

Noile focare de contaminare au fost semnalate în special în căminele de bătrâni și unitățile industriale de prelucrare a cărnii, care folosesc sute de lucrători străini în condiții igienice discutabile.

Multe dintre aceste unități au fost închise și au fost comandate teste la scară largă în această industrie.

Se menţin îngrijorările și cu privire la planul Ligii Germane de Fotbal de a relua campionatele din Divizia 1 și 2 pe 16 mai, așa cum era planificat, în urma plasării în carantină a unei echipe, Dinamo Dresda, care nu va putera juca cel puţin primul său meci.

În pofida ieşirii din izolare accelerată acum în Germania, pentru o parte a populației aceasta nu merge suficient de repede.

Câteva mii de persoane au manifestat din nou, sâmbătă, în mai multe orașe, în special la Stuttgart, Frankfurt, Munchen, Köln sau Berlin, împotriva a ceea ce sunt considerate încă măsuri restrictive, în special purtarea măștii în magazine, în transportul în comun, precum și interdicția adunărilor mari.

Poliția a efectuat câteva arestări în Alexanderplatz (Berlin), unde câteva zeci de protestatari s-au adunat scandând „Libertate! Libertate!” sau „Noi suntem poporul!”, sloganul de adunare al est-germanilor de la sfârșitul anului 1989, când demonstrau împotriva dictaturii comuniste din RDG.

Aceste manifestaţii adună susținători ai extremei drepte, precum și ai extremei stângi. Dar, de asemenea, ele încep să atragă mai multe mișcări tradiționale.

Un lider al partidului liberal german FDP (dreapta), Thomas Kemmerich, a participat la un miting anti-izolare în Saxonia-Anhalt, în est, alături de extrema dreaptă din Alternativa pentru Germania (AfD ), provocând o revoltă”.

 

PAGINA ANTERIOARA