Evenimentul Zilei > Social > A murit unul dintre cei mai importanți gânditori francezi. Omul care a făcut o pasiune pentru controversatul Heidegger
A murit unul dintre cei mai importanți gânditori francezi. Omul care a făcut o pasiune pentru controversatul Heidegger

A murit unul dintre cei mai importanți gânditori francezi. Omul care a făcut o pasiune pentru controversatul Heidegger

Francois Fedier, filosof francez în vârstă de 86 de ani, a încetat din viață, la Paris, la mijlocul acestei săptămâni. A fost pasionat de gândirea lui Martin Heidegger.

A murit la vârsta de 86 de ani filosoful francez Francois Fedier, unul dintre cei mai importanți exegeți ai gânditorului german Martin Heidegger (1889-1976). Fedier a fost specialist şi traducător al operei marelui filosof german și a încetat din viață, miercuri, la Paris.

A făcut o pasiune pentru filosofia lui Martin Heidegger și a devenit unul dintre cei mai importanți exegeți ai controversatului gânditor german

Francezul s-a născut în anul 1935 și a fost licenţiat în filosofie. Francois Fedier și-a consacrat întreaga activitate promovării operei celebrului filosof german Martin Heidegger. Cel care a reprezentat o personalitate marcantă a secolului al XX-lea. Pe de altă parte, el a devenit extrem de controversat și și-a atras numeroase critici și antipatii, din cauza adeziunii sale la Partidul nazist. „Ființă și timp”, apărută în anul 1927, este una dintre cele mai apreciate lucrări ale lui Heidegger. Este vorba despre un demers ontologic, care continuă ideile lăsate posterității de filosofii greci Platon și Aristotel.

Francois Fedier a primit critici numeroase, de la specialiști, pentru că a publicat opere ale germanului, într-o formă excesiv de ermetică, de neînțeles

Francois Fedier a fost unul dintre coordonatorii traducerii în franceză – încă în curs – a operelor complete scrise de Heidegger, care conţin 102 de volume în versiunea originală. O traducere a lui a volumului cu numărul 65 din operele lui Heidegger, intitulată „Apports a la philosophie: de l’avenance” şi apărută la editura Gallimard în 2013, a fost intens criticată de anumiţi specialişti pentru ermetismul ei, dar lăudată de alţii pentru îndrăzneala sa, conform Agerpres.

Sunt și cursuri ceva mai accesibile pentru publicul larg

Mult mai accesibile însă pentru publicul larg, fără o aplecare profundă către filosofia lui Martin Heidegger, sunt cursurile sale de pregătire literară, grupate în volumul intitulat „Le Temps et le Monde, de Heidegger a Aristote”, publicat de editura Pocket în anul 2010, conform sursei citate.