Managerul și prietenul său, Paul Boucher, a făcut tristul anunnț:

„A murit la el acasă în această noapte. Avea o stare de sănătate fragilă, nu a fost ceva care s-a declanșat brusc. A stat în spital câteva săptămâni și de o săptămână se întorsese acasă.”

Născut la Napoli în 1925, într-o familie iubitoare de muzică, era seniorul marilor maeștri ai pianului. A studiat mai întâi pianul și apoi compoziția, înainte de a câștiga premii după premii și a-i fi încredințată o clasă de conservator la care să predea în 1947.

Doi ani mai târziu câștigă prestigiosul concurs Marguerite Long -Jacques Thibaud de la Paris, ocazie cu care se instalează în capitala Franței. Cariera sa internațională începe la New York, în 1950, sub îndrumarea marelui pianist, compozitor și dirijor Dimitri Mitropoulos.

De o modestie cuceritoare, Ciccolini spunea că „artistul trebuie să se uite pe sine ca entitate fiziologică”. Solist al celor mai mari orchestre simfonice mondiale, a cântat sub bagheta tuturor dirijori importanți ai lumii. Lasă în urma sa o cantitate uriașă de înregistrări excepționale.