A murit părintele bomboanelor Tic-Tac. Cine a fost Giandonato Nicola și cum a creat celebrele pastile mentolate
- Ionel Sclavone
- 22 octombrie 2024, 23:14
A murit cofetarul care a creat bomboanele mentolate Tic-Tac, devenite celebre în toată lumea. Giandonato Nicola, manager al companiei Ferrero avea vârsta de 98 de ani.
Pastilele mentolate Tic-Tac au fost lansat pe piață încă din 1969, iar de atunci au cucerit consumatorii din toate țările. Gustul mentolat, cutiuța transparentă cu clapetă și eticheta verde sunt cunoscute aproape oricui.
A murit Giandonato Nicola
Vestea morții lui Giandonato Nicola, manager la Ferero a fost anunțată chiar de soția acestuia. Bianca Vetrino, soția părintelui Tic Tac, care a murit, a lucrat, la rândul său în cadrul companiei. Ulterior, în anii '80 a ocupat funcția de vicepreședinte al Regiunii Piemont și consilier pe probleme de sănătate. Cei doi au doi copii, Carlotta și Franco.
De asemenea, familia Ferero, care a pus bazele companiei de dulciuri, a transmis un mesaj de condoleanțe pentru fostul manager care a murit. Ei au amintit de devotamentul acestuia față de compania de dulciuri și de reușitele sale.
„Maria Franca Ferrero și fiul său Giovanni se alătură familiei Nicola în imensa lor durere pricinuită de trecerea în neființă a Dr. Giandonato Nicola, cu amintirea marilor sale calități profesionale și a devotamentului său față de companie și familia Ferrero”, se arată în anunțul formulat.
Înmormântarea părintelui Tic-Tac a avut loc în orașul natal al lui Giandonato Nicola, Brusasco, în provincia Torino, după cum relatează publicația La Repubblica.
Istoria bomboanelor mentolate
Giandonato Nicola s-a angajat la Ferrero în 1958, la scurt timp după absolvirea studiilor economice. Managerul care a murit a ajuns în companie datorită unui vecin originar din Brusaco, Severino Chies. Acesta a fost unul dintre primii manageri ai grupului de cofetărie, care a murit în 2020.
După zece ani de la angajarea sa, Nicola a conceput și lansat pe piață bombonele cu mentă ce urmau să devină celebre în toată lumea. Inițial, bombonelele au fost lansate, în 1969, cu numele „Refreshing Mint” (mentă răcoritoare). Numele a fost schimbat după un an, în 1970, în „Tic Tac”. Noul nume a fost inspirat de zgomotul pe care îl făceau bombonelele în cutie, atunci când era scuturată.
După încă zece ani, în 1980, a fost introdusă varianta portocalie, cu citrice, urmată în deceniul următor de alte variante și de primele ediții limitate. În anii 2000, bomboanele mentolate erau atât de cunoscute încât apăreau și în filmele de cinema.
La succesul Tic-Tac a contribuit și cutia specifică, din plastic transparent, cu capac alb și clapetă. Aceasta a fost achiziționată de Ferero de la o companie din Brescia, lider în turnarea polimerilor.
Giandonato Nicola, il manager che ha portato i confetti Tic Tac nel mondo https://t.co/1lIm4HTI8b
— Corriere Torino (@CorriereTorino) October 19, 2024
Rețeta Tic-Tac, concepută de cofetarul care a murit
Rețeta bombonelelor Tic-Tac este relativ simplă. Practic sunt bomoboane din zahăr aromat acoperite cu mai multe straturi de zahăr vanilat solidificat. Fiecare bomboană este colorată diferit, în funcție de aromă, și conține 1,9 calorii. Giandonato Nicola, managerul care a murit, este cel care a contribuit la internaționalizarea produsului.
Tic-Tac a cucerit întreaga lume, la scurtă vreme după lansarea unui alt produs Ferrero, crema de ciocolată Nutella. La succes a contribuit și cutiuța de plastic transparentă care putea fi ținută în buzunar, în poșetă sau în penarul școlarilor.
Giandonato Nicola și-a dedicat cariera extinderii mărcii, contribuind la internaționalizarea acesteia în Germania, Franța și Statele Unite.