A murit dictatorul din Coreea de Nord? Între secretomanie și teoriile conspirației!

A murit dictatorul din Coreea de Nord? Între secretomanie și teoriile conspirației!

Sunt sau nu adevărate zvonurile despre moartea lui Kim Jong-un? E o întrebare pe care și-o pun ziariștii de la toate marile trusturi de presă din lume, dar și liderii politici și serviciile secrete ale celor mai puternice țări, care se tem că în Coreea de Nord ar putea izbucni haosul. În afară de Donald Trump, care se laudă că știe adevărul, ceilalți se mulțumesc să speculeze pornind de la puținele informații care vin din “regatul izolat”.  Ziarul francez Le Figaro încearcă să vadă cât adevăr este în speculațiile pe tema sorții lui Kim Jong-un,

De la absența notabilă a lui Kim Jong-un de la sărbătorile Zilei Soarelui din 15 aprilie, cea mai importantă din calendarul nord-coreean, nu mai există nicio îndoială că dictatorul se confruntă cu un impediment major, alimentând zvonul unui accident de sănătate, chiar al unei revoluții de palat.

“O delegaţie a Partidului Comunist Chinez a părăsit Beijingul joia trecută, însoţită de experți medicali", afirmă Reuters, alimentând temerile cu privire la starea de sănătate a liderului care are sub puterea sa un arsenal nuclear.

Două teorii circulă online, fără niciun mijloc de a le verifica independent, în această țară care blochează informații și provoacă fantasme în întreaga lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai alarmist, lansat de Daily NK și transmis de CNN, evocă complicații după o operație "cardiovasculară" care l-ar fi cufundat pe dictator într-o "stare gravă".

Kim chiar ar fi într-o "stare vegetativă", adăuga, vineri, "Shukan Gendai", un săptămânal japonez.

Informația transmisă de CNN este "incorectă", a spus Donald Trump, în timp ce a recunoscut că Washingtonul nu deține informații despre sănătatea liderului nord coreean.

Potrivit celei de-a doua teorii, Kim ar fi în continuare la commandă, recuperându-se după o problemă de sănătate minoră, care îl împiedică temporar să apară în public, după cum avansează Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong, din Seul.