A murit de inimă la 52 de ani. Destinul polițistului care l-a împușcat și l-a băgat în pușcărie pe Fane Spoitoru

A murit de inimă la 52 de ani. Destinul polițistului care l-a împușcat și l-a băgat în pușcărie pe Fane Spoitoru

Fost plutonier Nelu Florea a ajuns ofițer de Poliție după ce a participat la Revoluția din 1989. Atunci a găsit două valize cu bani, despre care a spus că au fost furate de Dan Iosif și Nicolae Dide. S-a stins în sărăcie, fiind găsit după două zile.

Două salve de pușcă au salutat, pentru ultima oară, existența pământească a unuia dintre cei mai controversați polițiști de pe meleagurile dâmbovițene. La 52 de ani, Nelu Florea, fostul plutonier sanitar, ajuns, după vâltoarea Revoluției din Decembrie 1989, ofițer de Poliție, a murit de inimă, sărac și singur. A fost înmormântat, cu onoruri militare, joia trecută.

Cu două zile înainte, Carmen, fiica lui cea mică, în vârstă de 25 de ani, l-a găsit fără suflare, în apartamentul în care locuia singur, situat întrun bloc din comuna 1 Decembrie, lângă București. De două zile, el nu mai răspundea la telefon, semn că inima lui cedase de mai bine de 48 de ore.

Fostul polițist a primit onoruri militare

Eroul de la „Vox Maris”

În urmă cu 22 de ani, Nelu Florea devenea un adevărat erou, după ce l-a împușcat pe cel mai temut interlop al acelor ani, Ion Titișior, zis Fane Spoitoru, cel care a și fost arestat după acel episod. Acum, mulți îl uitaseră sau nici măcar nu au aflat că a murit. Nelu Florea nu mai avea, în ceasul morții, nici bani să își plătească nevoile de zi cu zi: apa și gazele.

În grija copiilor

Mircea, singurul băiat pe care l-a avut fostul polițist, ne-a povestit că tatăl său trăia, de vreo doi ani, în comuna județul Ilfov. Era divorțat din anul 2008 și stătea singur, în apartamentul familiei. Soția și copiii au preferat să stea în București. Când Guvernul a decis sistarea indemnizațiilor pentru revoluționari, măsura l-a lovit și pe el. Din asta trăia, după ce fusese dat afară din Poliție, în anul 1998. „Toți cei patru frați aveam cheile de la casa lui. Mergeam, îi umpleam frigiderul și plecam. El nu cerea niciodată. Îi era rușine că ajunsese să trăiască de pe urma copiilor”, ni s-a confensat Mircea.

Avea noroc și cu cealaltă fată a lui, Ana-Maria, care muncește în Italia: îi trimitea, periodic, 50-100 de euro, după posibilități. Așa i-a plătit apa și gazele.

În urmă cu zece zile, Nelu Florea se pregătea să plece la un protest al revoluționarilor, care a avut loc pe 12 iunie, în fața Guvernului. Mircea l-a sunat luni și marți, dar tatăl n-a răspuns la telefon. L-a sunat și sora lui: în zadar. Până marți seara, fata l-a apelat de vreo 12 ori. Pe la ora 22.00, îngrijorată, fiica s-a hotărât să plece spre comuna 1 Decembrie, cu soțul ei.

Au intrat în apartament și l-au găsit în dormitor, întins pe spate. Trupul fostului polițist intrase, deja, în descompunere. Legiștii au stabilit că a murit în urma unui stop cardio-respirator. „Pe certificatul de deces scria: miocardoscleroză”, completează unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Nelu Florea, Dorel Haraga. Acasă la el și-a petrecut Nelu Florea ultimul Revelion.

Revoluționarul devenit ofițer

Nelu Florea a devenit ofițer de Poliție în 1990 și avansase până la gradul de subcomisar. Lucrase, până în 1998, la Secțiile 11, 14, 15 și 16 și cochetase „cu un serviciu secret”, spune Dorel Haraga. Fiul lui susține că, după ce a fost dat afară, a câștigat procesul cu MI. Cu toate acestea, oficialii din Poliție au refuzat să îl mai angajeze. I-a spus fiului că, în 1990, a pus bazele viitoarei structuri ISU și colaborase cu procurorii la ancheta Revoluției. Despre acest episod, Nelu Florea a dat o declarație de martor în fața generalului Dan Voinea, pe 12 septembrie 2005.

În biroul lui Nicolae Ceaușescu, în decembrie 1989 FOTO: EVZ

Misterul milioanelor de dolari din CC

Un episod uluitor a fost povestit de Florea în fața procurorilor, în „Dosarul Revoluției”. El a declarat cum a găsit, pe 24 decembrie 1989, într-un birou, o cutie cu diamante, tablouri de valoare și o sabie a lui Gadaffi. În aceeași seară, se anunțase o bombă în sediul fostului Comitet Central și a cotrobăit în Cabinetul 2. Acolo, ar fi găsit două genți diplomat pline cu bani. Una era cu dolari, alta cu lei. Le-a predat, alături de celelalte bunuri. În martie 1990, Silvia Șerban i-a spus că în genți erau 2 milioane de dolari și 550 mii lei. În anii următori, a citit în „România Mare” că fosta soție a lui Nicolae Dide s-a lăudat că, la sfârșitul lui decembrie 1989, soțul ei venise acasă cu o geantă diplomat în care se afla un million de dolari, găsiți în două genți în sediul CC. Dan Iosif luase o geantă c