A murit autorul "imnului golanilor" Cristian Paţurcă. Ultima dorinţă - să fie incinerat, iar cenuşa să fie împrăştiată în Piaţa Universităţii

A murit autorul "imnului golanilor" Cristian Paţurcă. Ultima dorinţă - să fie incinerat, iar cenuşa să fie împrăştiată în Piaţa Universităţii

Cantautorul Cristian Paţurcă a decedat, astăzi, în urma unei îndelungate suferinţe provocate de faptul că avea tuberculoză, a anunţat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş.

"Regret enorm moartea colegului nostru Cristi Paţurcă, cel care a consacrat "Imnul Golanilor" ca o emblemă a Pieţei Universităţii", a declarat Teodor Mărieş, citat de Agerpres. Acesta se află alături de mai mulţi colegi şi prieteni la domiciliul cantautorului, unde acesta a decedat.

Cristian Paţurcă, în vârstă de 46 de ani, a murit astăzi, în jurul orei 13.30. Suferea de mai mult timp de tuberculoză, anul trecut fiind internat pentru tratament în Spitalul "Victor Babeş" din Capitală.

Producătorul lui, Alexandru Blidăreanu, a declarat, pentru Evenimentul zilei, că în ultimele zile, artistul se simţea bine, pregătea un nou album şi lucra la al doilea volum al cărții „Mi-e greu titlul de erou”. "Pe la ora două m-a sunat un prieten şi mi-a zis că Cristi nu răspunde la telefon. Am ajuns la blocul în care locuieşte, dar între timp m-a sunat şi prietena lui şi mi-a zis că a murit Cristi. Încă nu ştim cauzele decesului. Una dintre dorinţele sale, exprimate de nenumărate ori în timpul vieţii, a fost aceea că, atunci când va muri, să fie incinerat, iar cenuşa să fie împrăştiată în Piaţa Universităţii. Îi vom respecta dorinţa", ne-a declarat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • În această seară, trupul neînsufleţit al artistului va fi depus la Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa”, iar mâine va fi dus la sediul Asociaţiei 21 Decembrie.

În decembrie 2007, Cristian Paţurcă a fost internat în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti. Paţurcă a fost adus atunci în stare gravă, în Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a spitalului, cu hemoragie internă. Medicul care l-a îngrijit, Emilia Tăbăcaru, declara atunci că Paţurcă are tuberculoză pulmonară. În 27 aprilie 2010, Cristian Paţurcă a primit Crucea Naţională "Serviciul Credincios - clasa a III-a", distincţie acordată acestuia de preşedintele Traian Băsescu la 20 de ani de la manifestaţia din Piaţa Universităţii.

Grav bolnav şi rămas pe drumuri din 2008, el a primit un sprijin neaşteptat. În ziua în care s-a declarat „boschetar” într-un interviu pentru EVZ, Paţurcă a fost vizitat la spital de preşedintele Băsescu. Acesta s-a declarat impresionat de „căldura articolului”, fapt care ar fi contribuit la vizita sa neoficială. 1.800 de lei - „titlul de erou” Coincidenţă sau nu, la nici o lună după vizita prezidenţială, cântăreţul a primit Certificatul de revoluţionar, pe care i l-a solicitat preşedintelui. „Domnul Băsescu s-a mirat când a aflat că nu am certificat, însă chiar dacă ar fi vrut nu ar fi putut să facă nimic”, a declarat Paţurcă pentru EVZ.

DUPĂ 20 DE ANI. La 45 de ani, revoltatul Cristi Paţurcă a schimbat tonul: "Colindele sunt prea sfinte, le dedic oamenilor. Dar, până la urmă, şi Iliescu este un om. Colindele înseamnă doar împăcare, niciodată uitare" FOTO: IONUŢ FANTAZIU Mesajul unui golan către Iliescu: "Ioane, te-am iertat, dar nu uit!"

Cristi Paţurcă, fostul idol al Pieţei Universităţii, şi-a lansat, pe 16 decembrie, CD-ul cu colinde "Tu eşti iarna", pe care îl dedica tuturor românilor, chiar şi celui mai mare duşman al său. Înainte de lansarea albumului, reporterii EVZ l-au vizitat pe Cristi Paţurcă în garsoniera sa din Drumul Taberei, care nu mai cânta despre golani, ci o dăduse pe colinde. Colindele înseamnă împăcare, iar Cristi Paţurcă vroia să se împace cu lumea. Spunea că l-a iertat chiar şi pe păcătosul de Iliescu, de când fostul duşman al Pieţei Universităţii l-a luat deoparte şi i-a zis că-i place muzica lui şi să meargă mai departe. 

"Nu ne ignorăm pentru că nu avem cum, noi contăm unul pentru altul. El era subiectul meu în cântece, iar eu eram subiectul lui pentru că era unul care-l huiduia. Oricum, mesajul meu pentru el este: "Ioane, te-am iertat, dar nu uit"!", povestea Paţurcă cu gândul la Ion Iliescu.

Cum a apărut imnul golanilor Cântecul care însoţeşte şi astăzi orice amintire legată de Fenomenul „Piaţa Universităţii”, „Imnului golanilor”, a fost compus de Cristi Paţurcă în cinci minute, în toaleta Facultăţii de Geologie a Universităţii Bucureşti. Acolo, departe de vacarmul zecilor de mii de manifestanţi, s-au născut aproape toate melodiile Pieţei.

Vom reveni cu amănunte.  <OBJECT width="480" height="385"><EMBED height=385 type=application/x-shockwave-flash width=480 src=http://www.youtube.com/v/2eiQ4sLsC00?fs=1&hl=ro_RO allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always"></EMBED></OBJECT>

Imnul golanilor       A fost odata ca-n povesti, a fost in Romania O gasca mare de golani ce-au alungat sclavia Noi nu ne-am confundat nicicand cu oamenii de bine Veniti si neocomunisti si fara de rusine. Refren: Mai bine haimana, decat tradator Mai bine huligan, decat dictator Mai bine golan, decat activist Mai bine mort, decat comunist. Vrem libertate, nu comunism si nici schimbari de forma Si de aceea securisti, sa nu ne puneti norma. Noi nu vrem neocomunism nici neolibertate Democratii originale si nici minciuni sfruntate. Ne-ati intrebat ce vrem aici, dar stie toata tara Noi sustinem punctul 8 de la Timisoara. A cazut 473, ce tinea TVR Legata in lanturile ei, dar tot degeaba e. Alegeri fara comunisti, fara nomenclatura Si nu va temeti de golani fara coloratura. Din cei care-au murit aici, ne-am reintors naluci Sa nu mai fie cum a fost, macelul de atunci. Muzica: Cristian Paturca, Versuri: Laura Botola, ‘90 <object height="385" width="480"><embed allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/geMjYJmTy8E?fs=1&hl=ro_RO" height="385" width="480"></embed></embed><//embed></object>