A început vaccinarea cu a treia doză în Turcia. Cum pot românii să scape de o nouă imunizare

Ministrul Sănătății din Turcia a anunțat debutul vaccinării populației cu cea de-a treia doză de vaccin anti-coronavirus.

Autoritățile din Turcia au început imunizarea împotriva noului coronavirus cu cea de-a treia doză de vaccin. Vizați sunt angajații din domeniul medical și persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

„Nu există nicio restricţie sau prioritate cu privire la tipul de vaccin pentru a treia doză", a spus Ministrul Sănătăţii din Turcia, Fahrettin Koca după întrunirea Comitetului Ştiinţific Consultativ pentru Coronavirus.

Persoanele infectate cu COVID-19 se vor imuniza mai repede

Membrii Comitetului Ştiinţific Consultativ pentru Coronavirus au decis ca persoanele care au fost infectate cu coronavirus să se imunizeze după trei luni de la contractarea bolii, în loc de șase luni. Potrivit ministrului turc de Sănătate, acest demers ar ajuta la dezvoltarea unui număr mai mare de anticorpi.

„Acest lucru ar creşte semnificativ nivelul de anticorpi şi protecţia actuală”, a declarat Fahrettin Koca, potrivit presei internaționale.

Turcia a lansat programul de vaccinare în luna ianuarie a anului curent, iar vaccinul administrat a fost dezvoltat de Sinovac Biotech din China. Recent, autoritățile au inclus în programul de imunizare și serul Pfizer-BioNTech, iar potrivit ultimelor informații transmise de reprezentantul Sănătății, termenul dintre cele două doze de ser va fi redus de la șase la patru săptămâni, pe fondul răspândirii tulpinii Delta.

Scenariul în care românii ar putea să scape de cea de-a treia doză a vaccinului

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a vorbit despre situația imunizării din țara noastră. El a avertizat că s-ar putea evita administrarea celei de-a treia doze a vaccinului, dacă s-ar crea o imunitate colectivă, la nivel național.

„Este posibil să nu fie nevoie să mai fac a treia doză de vaccine, dacă avem populație vaccinate într-un număr mare cu schema complete…(…) să avem imunitate colectivă, adică 60%-70%. Imunitate colectivă avem prin vaccinare și prin trecerea prin boală. Sigur, trecerea prin boală nu oferă o imunitate suficientă, ci doar 3-6 luni”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul este îngrijorat pentru că românii nu au mai fost interesați de vaccinare în ultima perioadă. Iar din august, pandemia ar putea să creeze mari probleme. Se anticipează că tulpina indiană va deveni dominantă.