A început vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Tot ce trebuie să știe părinții. Sfaturile unui medic specialist
- Ramona Rotaru
- 26 ianuarie 2022, 09:52
Campania de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani a început astăzi, 26 ianuarie. La nivel național există 219 centre de vaccinare pediatrice, plus cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice. Dr. Valeria Herdea susține că s-a ajuns la vaccinarea copiilor din cauza iresponsabilității adulților și explică motivele pentru care este bine ca micuții să fie imunizați. Specialistul prezintă și reacțiile adverse care pot apărea, dar și ce pot face părinții în astfel de cazuri.
Începe vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Marți au ajuns în țară 114.000 de doze, care au fost repartizate la toate centrele din țară. La nivel național, există 219 cabinete de vaccinare pediatrice, unde micuții pot fi imunizați. Vaccinarea se poate face pe bază de programare, pe platforma P_Ped, sau părinții pot merge direct la cabinete.
Dr. Valeria Herdea, medic primar de medicină de familie, membru al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, a explicat de ce s-a ajuns la imunizarea copiilor, susținând că la mijloc este iresponsabilitatea adulților care au refuzat vaccinarea. Specialistul a susținut că serul este conceput special pentru această categorie de vârstă și are menirea de a preveni formele severe de boală, dar şi de a-i proteja pe cei vulnerabili din comunitate.
Medicul a adus în discuție și reacțiile adverse care pot apărea în urma vaccinului, ele fiind aceleași ca și în cazul celorlalte vaccinuri existente în schema gratuită. În ceea ce privește miocardita, dr. Valeria Herdea susține că ea poate apărea în cazul oricărei alte viroze, iar astfel de cazuri sunt mult mai frecvente decât după vaccin.
„Cel mai important lucru este că avem vaccin, gândiţi-vă că este dozat în aşa fel încât să fie o treime din doza vaccinurilor de la adulţi, dozat pentru vârsta 5-11 ani. Vine în forme de prezentare care permit păstrarea şi în frigidere la 2 grade celsius, că poate fi administrat în centre de vaccinare sau la cabinetul medicului de familie, fiecare dintre părinţi să ceară informaţii de la personalul medical, ne dorim foarte mult să avem părinţi care în primul rând să se informeze, să înţeleagă de ce este important să prevenim o boală infecţioasă severă care ne-a pus la pământ doi ani, să ieşim din această pandemie”, afirmă medicul Valeria Herdea pentru News.ro.
Copiii sunt un rezervor pentru transmiterea virusului în comunitate
Specialistul susține că, în cazul copiilor, aceștia pot fi un rezervor care transmit boala în comunitate, iar riscul de transmitere este extrem de mare. De data aceasta, numărul deceselor ar putea crește în rândul copiilor și nu avem „antivirale minunate” care să îi protejeze.
„Avem de-a face cu un risc de transmitere în comunitate extrem de mare, după cum vedeţi rata de transmisie este foarte mare şi riscul ca acel copil să se decompenseze şi să ajungă în terapie intensivă este unul prezent.
Nu cred că vrem să vedem 600 de decese, aşa cum am avut în octombrie, şi de data asta în rândul copiilor. Trebuie să ne gândim foarte clar: nu există soluţii ideale într-o situaţie pandemică, există soluţii pe care le aplici pentru că altă soluţie nu ai. Nu avem medicamente antivirale care să fie minunate şi să iei o doză şi să se rezolve această pandemie şi atunci vaccinarea este singura care ne oferă perspectiva de a scădea numărul de cazuri grave, de a reduce transmisibilitatea bolii, nu în ultimul rând de a reduce spitalizările şi de a reduce incidenţa cazurilor severe”, a explicat Dr. Valeria Herdea.
Vaccinarea la copii, reacții adverse
„Ce este bine de ţinut minte pentru orice părinte, că este un vaccin ca orice alt vaccin, care poate produce, şi este cinstit să le spunem, poate produce reacţii locale: se înroşeşte braţul, poate să-l doară o zi, două, poate să facă temperatură o zi două, dincolo de toate, toate aceste lucruri reprezintă reacţia organismului, este normal, se întâmplă la orice alt vaccin. Vaccinăm copii de 2 kilograme şi jumătate pentru că îi protejăm împotriva infecţiei cu virus hepatitic B sau împotriva formelor severe de tuberculoză, avem un program naţional de vaccinare cu 11 vaccinuri şi toate lucrurile astea şi-au demonstrat eficienţa. Atunci când vaccinăm, împiedicăm răspândirea bolii, împiedicăm formele severe de boală.
Înţelegerea şi a sta de vorbă cu medicul şi a cere sfat sunt reacţii normale ale unui părinte, toată lumea este de principiu că trebuie făcute centre de vaccinare dedicate copiilor şi nu în ultimul rând să meargă la medicul de familie şi să fie consiliat, omul vine, întreabă, îi explici frumos care este situaţia, care sunt riscurile îmbolnăvirii şi care sunt riscurile vaccinării, este corect şi să ştie ce să facă atunci când un copil face temperatură, îi administrezi paracetamol sau îi administrezi ibuprofen şi se rezolvă, îl hitratezi, îl supraveghezi.
Ce mai este important? Să nu-l laşi în comunitate dacă este bolnav, la primele semne de boală să faci o testare corectă, nu mergi la medicul tău de familie , în regulă, există centre medicale private, îţi faci o testare şi nu circuli dacă eşti pozitiv. Este esenţial să avem responsabilitate şi să fim întotdeauna avertizaţi despre ceea ce se întâmplă dacă ne îmbolnăvim grav. Aşa că avem de ales, este ca un taler, prevenţie, a preveni forme de boală, şi a ne îmbolnăvi. După cum vedeţi avem familii întregi care sunt la domiciliu, în cazul fericit la domiciliu.
Astăzi am avut un caz în care bunica era intubată pentru că era cardiacă, tatăl era în sindrom post-COVID pentru că ieşise din COVID cu insuficienţă cardiacă, cu tulburări de memorie, de atenţie, cu greutate, dificultate în mişcări, practic venise la cabinet pentru că, deşi ieşise din boală, nu se simţea bine, deci acest post-COVID va fi o realitate cu care noi ne vom confrunta, nimeni nu ştie care va fi dimensiunea, şi ăsta este adevărul, pentru că una este să ieşi dintr-o formă de COVID, fie şi mai uşoară, şi apoi să te confrunţi cu sindromul post-COVID şi este ceea ce se întâmplă la acest moment copiilor, copiii pot suferi de acest sindrom post-COVID chiar şi după ce au făcut o formă uşoară”, a explicat medicul Valeria Herdea.
Lista centrelor de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani
Miercuri, 26 ianuarie, a început campania de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. În România au sosit 114.000 de doze de de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, care au fost distribuite la nivelul întregii țări. Repartizarea a fost făcută astfel:
- Centrul Național de Stocare București: 42.000 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Brașov: 12.000 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Constanța: 12.000 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Cluj: 12.000 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Craiova: 12.000 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Iași: 12.000 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 12.000 doze.
La nivel național există 219 centre de vaccinare pediatrice, iar părinții pot merge și la medicii de familie care au solicitat doze pediatrice. Vaccinarea se poate face pe bază de programare, pe pe platforma P_Ped, sau prin prezentare la centrele speciale pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.
CNCAV a pus la dispoziția părinților o hartă interactivă cu toate centrele de vaccinare disponibile la nivel național. În Capitală, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani pot efectua vaccinul în șase centre: Romexpo, Mall Vitan, Palatul Copiilor, Drumul Taberei și Circul Metropolitan.