Evenimentul ZileiActualitateCe trebuie să știi despre doza booster. Cele mai frecvente reacții adverse la Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson

Ce trebuie să știi despre doza booster. Cele mai frecvente reacții adverse la Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson

Ce trebuie să știi despre doza booster. Cele mai frecvente reacții adverse la Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson
Vaccinurile de rapel sunt acum disponibile pentru fiecare adult vaccinat împotriva COVID-19 în SUA - la cel puțin șase luni după vaccinarea cu vaccinurile Pfizer sau Moderna sau la cel puțin două luni după vaccinul cu o singură injecție de la Johnson & Johnson.

Efectele secundare ușoare ale vaccinului de rapel încep de obicei la câteva ore după vaccinare și durează aproximativ o zi sau două. Așa că este bine să fiți pregătit să vă odihniți. Dacă vă decideți să vă faceți un rapel, fiți pregătit să o luați ușor timp de aproximativ o zi după aceea.

Cele mai importante cinci simptome post-vaccinale

Până în prezent, persoanele care au raportat simptome legate de vaccinul de rapel au avut tendința de a fi mai în vârstă (46% aveau 65 de ani sau mai mult), iar majoritatea era de sex feminin (67%). Dar simptomele lor reflectă ceea ce alte studii au arătat la scară mai largă în rândul celor care au luat vaccinuri de toate vârstele și sexele, și completează baza de date mult mai mare de SMS-uri v-safe, care are deja informații despre efectele secundare ale vaccinurilor pentru mai mult de 725.900 de doze de rapel din SUA.

În general, persoanele care au primit vaccinuri cu ARNm (Pfizer, Moderna) au declarat că efectele secundare după o a treia doză au fost mai ușoare decât după a doua. Cea mai frecventă nemulțumire, indiferent de vaccinul pe care oamenii l-au primit, a fost durerea la locul injecției.

Mai puțin de 10% dintre participanții la v-safe au declarat că nu au putut lucra după un rapel. Lipsa de la școală sau de la serviciu a avut tendința de a fi mai frecventă în rândul persoanelor care au trecut la vaccinul de rapel Moderna după vaccinul Pfizer, deoarece primul este un vaccin cu o doză mai mare care tinde să vină cu efecte secundare mai puternice, ceea ce ar putea fi legat de o protecție imunitară ușor mai bună, au constatat unele studii timpurii.

Vaccinare booster anti-covid
sursa: Arhiva EVZ

Deși este mai critic pentru adulții mai în vârstă să primească vaccinurile de rapel, experții în sănătate subliniază că, odată cu apropierea sărbătorilor și cu creșterea numărului de cazuri și spitalizări COVID-19, rapelurile îi vor ajuta pe toți adulții să rămână mai sănătoși. Protecția imunitară suplimentară pe care rapelurile o oferă împotriva infecțiilor poate să nu fie permanentă și nici nu este perfectă fără o acoperire vaccinală mai largă. Dar stratul suplimentar de încredere imunitară în timpul lunilor de iarnă, când oamenii se adună în casă, este unul pe care mulți experți spun că este prudent la nivelul întregii comunități.

Booster-ul, forma de protecție mai puternică

La nivel individual, obținerea unui booster la câteva luni după o serie de vaccinare primară poate oferi, de asemenea, o formă de protecție mai puternică și mai durabilă împotriva infecțiilor cu coronavirus.

Cel puțin, asta speră Dr. Anthony Fauci, directorul ramurii de boli infecțioase din cadrul National Institutes of Health.

„Este denumită imunologic maturizare prin afinitate, ceea ce înseamnă că celulele B care vor produce anticorpii au posibilitatea de a căpăta o mai mare rezistență și – sperăm – o mai mare durabilitate”, a declarat Fauci luni, în timpul briefingului COVID-19 de la Casa Albă, explicând beneficiul intervalului de șase luni dintre a doua și a treia doză de vaccinuri cu ARNm.

El a adăugat: „Aș spera, și cred că există o șansă rezonabilă, că durabilitatea protecției în urma celei de-a treia doze va fi mai mare”.


Accesează: