O „politică informațională” incredibil de puternică, pusă la cale de guvernul rus, a jucat un rol esențial în modelarea sentimentului anti-ucrainean în întreaga Ucraină, precum și în Crimeea ocupată și în regiunea Donbas, devastată de război, unde Ucraina luptă în prezent cu separatiștii susținuți de Rusia, a spus un ofițer în rezervă în cadrul forțelor armate ucrainene.
„Prima etapă a invaziei Ucrainei” a început, spune Kateryna Koval, ofițer în rezervă în cadrul forțelor armate ucrainene și profesor de securitate națională și apărare la Școala de Management de Stat din Kiev. Războaiele de informare și propagandă purtate de Rusia în Ucraina sunt la fel de periculoase ca o invazie în sine.
„Prima etapă a invaziei Ucrainei” a început
Kateryna Koval a explicat că o „politică informațională” de amploare, pusă la cale de Vladimir Putin, care implică armate de troli și roboți digitali, a jucat un rol esențial în modelarea sentimentului antiucrainean în întreaga Ucraină, precum și în Crimeea ocupată și în regiunea Donbas, devastată de război, unde Ucraina luptă în prezent cu separatiștii susținuți de Rusia.
Potrivit ofițerului în rezervă, astfel de manevre „păpușate” puse la cale de Kremlin au format „prima etapă a invaziei” Ucrainei. Temerile legate de o invazie iminentă a Rusiei în Ucraina sunt din ce în ce mai mari, în condițiile în care președintele Vladimir Putin a adunat în prezent peste 100.000 de soldați în patru locații de-a lungul graniței țării.
Campaniile online descurajează aderarea Ucrainei la NATO
Explicând războaiele informaționale purtate de Rusia, Koval a declarat: „Au armate de troli și roboți în rețelele de socializare precum Twitter, Facebook, Instagram. Și folosesc o mulțime de mesaje referitoare la război, o mulțime de mesaje referitoare la faptul că NATO este o provocare pentru Rusia”.
Ofițerul în rezervă a mai făcut referire la modul în care campaniile online se concentrează, de asemenea, pe convingerea publicului de a nu-și pune speranțele în spatele posibilei aderări a Ucrainei în NATO.
Președintele rus Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că NATO arată o agresiune din ce în ce mai mare împotriva Rusiei și a aliaților săi, afirmând în același timp că organizația amenință interesele Rusiei.
Panica - principala formă de destabilizare a Ucrainei
De asemenea, în Rusia au fost lansate de-a lungul anilor campanii de informare împotriva Ucrainei prin intermediul televiziunii și al mass-mediei de stat pentru a obține sprijin intern pentru obiectivele politicii externe a Rusiei. Koval, care face campanie ca politician independent în Ucraina, a adăugat că în centrul acestei mișcări se află dorința Rusiei de a genera panică în Ucraina ca formă de destabilizare.
Ea a subliniat că principalul obiectiv al Ucrainei în prezent, pe lângă protejarea țării de o invazie reală, este dezvoltarea unei politici puternice de informare pentru a contracara asaltul propagandei rusești. Explicând importanța răspunsului Ucrainei, ofițerul în rezervă a spus că o întreagă generație de copii a crescut sub ocupația rusă în Crimeea și sub influența rusă în Donbas.
Prin urmare, este vital ca Ucraina să impulsioneze o campanie de informare pentru a arăta generațiilor viitoare cum arată viața sub conducerea Ucrainei în locul Rusiei, în speranța că acestea pot inspira generațiile viitoare să preia apelul Ucrainei în locul președintelui Putin.
Putin: Ucraina și Rusia au - „spiritual” - un singur popor
Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în martie 2014, când soldați fără însemne au intrat în Peninsula Crimeea într-o preluare a puterii aproape fără vărsare de sânge. Mișcarea a fost urmată de Războiul din Donbas între forțele guvernamentale ucrainene și militanții susținuți de Rusia. 14.000 de oameni au murit în lupte.
În încheierea analizei sale, Koval a declarat că această problemă formează una dintre cele două provocări reprezentate de Rusia, care se desfășoară în paralel una cu cealaltă, fiecare dintre ele reprezentând amenințări credibile.
„Prima este acea provocare reală a invaziei Ucrainei și nu o putem exclude, iar a doua parte este războiul informațional puternic și propaganda”, a explicat ofițerul în rezervă.
Națiunile occidentale, inclusiv SUA și Marea Britanie, au înzestrat și instruit Ucraina în ultimii ani, de teama unei agresiuni din ce în ce mai mari din partea președintelui rus Putin, care consideră că Ucraina și Rusia sunt formate „spiritual” dintr-un singur popor.
Deși nu vrea să trimită trupe militare în Ucraina, în cazul unei invazii rusești, Marea Britanie a promis „sancțiuni” împotriva președintelui Vladimir Putin ca mijloc de descurajare. Aproape un milion de soldați ucraineni în termen și rezerviști au fost puși în alertă de invazie.