Evenimentul Zilei > Actualitate > A început Oktoberfest. Musulmanii nu sunt obișnuiți să întâlnească în public oameni extrem de beți. Ce se va întâmpla
A început Oktoberfest. Musulmanii nu sunt obișnuiți să întâlnească în public oameni extrem de beți. Ce se va întâmpla

A început Oktoberfest. Musulmanii nu sunt obișnuiți să întâlnească în public oameni extrem de beți. Ce se va întâmpla

Tradiționala sărbătoare a berii din Germania, Oktoberfest, ajunsă la cea de-a 182-a ediție, a început în stil tradițional, după ce primarul Munchenului Dieter Reiter a dat cep primului butoi de bere sâmbătă la prânz. Dar...

Chiar înainte de începerea oficială a festivalului, care este de așteptat să atragă 6 milioane de vizitatori pe parcursul celor 16 zile, corturile umpluseră până la refuz "Wiesn" — cum este cunoscut locul de desfășurare. Un val de oameni sunt așteptaţi la Munchen la evenimentul  anual al orașului. Orașul este, de asemenea, ocupat cu sosirile în masă ale refugiaților: 60.000 de oameni au ajuns la  Gara Centrală din München, în ultima săptămână.

Munchenul se confruntă în paralel cu un aflux de migranți care fug mai ales din Siria, Afganistan și Irak, cu peste 20.000 de cereri de azil pentru fiecare din ultimele două weekenduri, chiar dacă restabilirea duminică a controalelor la frontiera austriacă a redus sosirile din această săptămână, scrie AFP. "Situația este mult mai relaxată decât în ultimele zile", a confirmat Wolfgang Hauner, purtătorul decuvânt al poliției federale.

Cu toate acestea, autoritățile bavareze intenționează să "separe diferitele grupuri, astfel încât să nu apară niciun conflict", argumentând că solicitanții de azil veniți majoritar din țările musulmane "nu sunt obișnuiți să întâlnească în public oameni extrem de beți". Wilfried Blume-Beyerle, responsabil cu Oktoberfest din cadrul guvernului bavarez, a explicat că vizitatorii festivalului vor fi orientați spre ieșirea din sud a gării, în apropiere de Wiesn, unde sunt desfășurați 500 de polițiști, în timp ce migranții vor și conduși spre ieșirea din nord, unde vor fi întâmpinați în fiecare zi de voluntari cu alimente, băuturi și alte produse de primă necesitate.

Oktoberfest datează din 1810, când a început sub forma unei curse de cai la Munchen pentru a amuza publicul cu ocazia nunții prințului moștenitor Ludovic I al Bavariei cu prințesa Therese von Hildburghausen. De atunci, festivalul a fost întrerupt de mai multe ori, în anii marcați de războaie și mari epidemii.