Goana pentru vaccin favorizează pe cei bogaţi. OXFAM, organizaţie globală înfiinţată în 1942 pentru lupta împotriva sărăciei, a anunțat că în 67 de ţări în curs de dezvoltare, 90% dintre persoane nu vor avea acces la vaccin înainte de 2022.
În 67 de ţări în curs de dezvoltare, nouă persoane din 10 vor rămâne nevaccinate pe tot parcursul anului 2021, în timp ce naţiunile mai bogate au acumulat doze suficiente să-şi vaccineze aproape de trei ori întreaga populaţie, chiar dacă vacinurile în stadiul de experimentare clinică vor fi aprobate pentru a fi folosite. Canada şi-a asigurat doze suficiente pentru a-şi vaccina propia populaţie de cinci ori. Uniunea Europeană, de 2,3 ori.
Este constatarea OXFAM (confederație formată din 20 de organizații caritabile independente axate pe reducerea sărăciei globale) şi a altor organizaţii ale People's Vaccine Alliance, printre care Amnesty International, Frontline AIDS şi Global Justice Now, care lansează un apel guvernelor şi industriilor farmaceutice pentru a face din vaccinuri „un bun public global”.
Goana după vaccin. Acordurile dintre ţări şi casele farmaceutice
Din analiza datelor privind acordurile încheiate între state şi casele famaceutice adunate de Airfinity (Institutul de analize şi informaţii ştiinţifice), rezultă că ţările bogate, care au 14% din populaţia mondială, au achiziţionat deja 53% din toate vaccinurile mai promiţătoare din cele care au apărut până acum. De partea cealaltă, 67 de ţări cu venituri modeste sau foarte modeste, riscă să fie lăsate deoparte, chiar dacă 5 - Kenia, Myanmar, Nigeria, Pakistan şi Ucraina - au înregistrat 1,5 milioane de contagieri.
„Nimeni n-ar trebui împiedicat să obţină un vaccin din cauza ţării în care trăieşte sau a cantităţii de bani posibili”, comentează Sara Albiani, policy advisor pentru sănătate la OXFAM, subliniind că „fără o schimbare de atitudine, miliarde de persoane din toată lumea nu vor putea avea la dispoziţie un vaccin sigur şi eficace împotriva Covid-19 în anii care urmează”.
Pfizer/BioNTech a primit deja undă verde de la auorităţile britanice, care au dat deja startul în Regat la vaccinări şi aşteaptă aprobarea altor ţări înclusiv Statele Unite şi Uniunea europeană. Sunt constatările organizaţiilor. Alte două potenţiale vaccinuri dezvoltate de Moderna şi celălalt de Univeritatea Oxford în colaborare cu AstraZeneca, vor prezenta cererea de aprobare sau sunt în aşteptarea răspunsului de la autorităţile competente. Sputnik V, vaccinul rus a anunţat rezultate pozitive ale experimentării, dar mai sunt şi alţi 4 candidaţi în faza 3 a experimentării.
Deocamdată, toate dozele de la Moderna şi 96% din cele produse de Pfizer/BioNTech au fost achiziţionate de ţările bogate
Consorţiul Oxford/AstraZeneca s-a implicat la furnizarea a 64% din doze ţărilor în curs de dezvoltare, dar începând cu anul viitor va fi în măsură să furnizeze vaccinuri pentru până la 18% din populaţia mondială.
Organizaţiile au lansat un apel către toate firmele farmaceutice care lucrează la vaccinurile pentru Covid-19, să „împărtăşească tehnologia lor şi drepturile de proprietate intelectuală, aderând la iniţiativa Covid-19 Technology Acces Pool”, promovată de OMS. Doar aşa vor putea fi produse miliarde de doze de vaccinuri sigure şi eficace, puse la dispoziţie.
People's Vaccine Alliance cere guvernelor să se implice pentru a garanta ca vaccinurile să fie distribuite egal, pe baza necesităţilor, a nevoilor şi administrate gratuit populaţiei, scrie Il Fatto Quotidiano.