A ieșit la suprafață ultimul dialog pe axa SUA - Israel. Războiul încetează într-un singur mod

A ieșit la suprafață ultimul dialog pe axa SUA - Israel. Războiul încetează într-un singur mod

Israelienii exclud încetarea imediată a ostilităților, susținând că încearcă să distrugă infrastructura militară a mișcării Hamas

THE WALL STREET JOURNAL (SUA), 18 mai 2021 – În cursul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, președintele Biden a declarat că sprijină un armistițiu, în timp ce Israelul a anunțat că atacurile sale aeriene din Fâșia Gaza vizează o rețea de tuneluri folosite de Hamas, iar numărul victimelor din rândul populației civile consinuă să crească.

Sprijinul lui Biden față de o încetare a ostilităților, datorat și presiunilor venite din partea unor fruntași ai partidului său, survine în timp ce schimbul de focuri între cele două părți continuă și după ce, duminică, s-a înregistrat moartea a 42 de palestinieni, ziua dovedindu-se cea mai grea din cursul actualei crize.

Potrivit unei declarații a Casei Albe, „Biden și-a reiterat sprijinul ferm în privința dreptului Israelului de a se apăra în fața atacurilor continue cu rachete”, dar anunțul nu menționează și o cerere explicită vizând încetarea ostilităților.

Biden sprijină acțiunile Israelului

Biden „și-a reiterat sprijinul ferm față de dreptul Israelului de a se apăra în fața atacurilor cu rachete”, precizează declarația. Președintele „a încurajat totodată Israelul să depună toate eforturile ca să asigure protecția civililor nevinovați”.

Armata israeliană a anunțat că avioanele sale au vizat o suprafață de cel puțin 100 km, formată din tuneluri care, în opinia sa, sunt folosite în tranzitul de arme și de militanți de pe teritoriul Fâșiei Gaza = o rețea subterană pe care Israelul a botezat-o ‘metroul Hamas’.

Armata a mai spus că a zădărnicit un posibil atac submarin al Hamas  asupra teritoriului israelian și că a omorât un important comandant al Jihadului Islamic Palestinian, o grupare a militanților din Gaza, care a confirmat decesul acestuia. Ulterior, forțele israeliene au distrus o importantă clădire din cartierul Rimal, clădire care, în opinia armatei israeliene, ar fi fost principalul centru de comandă al serviciilor de securitate internă Hamas.

Netanyahu nu cedează. Israel continuă războiul

Netanyahu a declarat că Israelul va continua să atace o serie de poziții din Gaza până când va nimici capacitatea militară a organizației Hamas, împiedicând-o astfel să mai lanseze atacuri asupra israelienilor, el adăugând totodată că această campanie militară va fi de durată. Netanyahu a mai spus că decizia Hamas de a lansa atacuri cu rachete asupra Ierusalimului, săptămâna trecută, a constituit ‘punctul-limită’.

“Vom continua să atacăm obiective din Gaza”, a declarat Netanyahu luni seara. “Vom continua să acționăm atâta timp cât va fi necesar ca să reinstaurăm calmul”.

Yahya al-Sarraj, primarul orașului Gaza, cea mai populată localitate din Fâșia Gaza, a declarat că atacurile nu au vizat poziții militare, lovind în schimb șosele și infrastructură civilă, ceea ce face ca economia să fie împinsă în urmă cu câțiva ani. El a calificat atacurile drept ”o pedeapsă colectivă” și a cerut comunității internaționale să oprească asaltul asupra infrastructurii din Gaza, de interes vital.

Mișcarea Hamas, care guvernează în Gaza, a atacat Israelul cu rachete atât în cursul nopții, cât și în cursul zilei de luni, provocând însă pagube minore, după cum afirmă armata israeliană.

Până acum, eforturile diplomatice în vederea stopării conflictului nu au înregistrat niciun progres vizibil.

În ultimele zile, asistentul adjunct al secretarului de stat american, Hady Amr, a avut o serie de întrevederi în Israel, iar secretarul de stat, Antony Blinken, a discutat la telefon cu omologi din Egipt, Pakistan, Arabia Saudită și Qatar, pledând pentru încetarea focului.

Statele Unite vor continua să supravegheze atent conflictul

Luni, într-o declarație de presă făcută la Copenhaga, Blinken a spus că problema armistițiului depinde de Israel și de Hamas, dar Statele Unite își folosesc non-stop canalele diplomatice ca să pună capăt conflictului dintre cele două tabere beligerante. În Statele Unite și în Israel, Hamas e declarată organizație teroristă. Blinken a reiterat și el poziția Washingtonului, potrivit căreia Israelul are dreptul la autoapărare, dar a adăugat că țara are obligația de a evita să facă victime în rândul populației civile.

Eforturile diplomatice ale Administrației Biden au atras critici din partea mai multor democrați, care ar dori ca ea să reducă sprijinul militar pe care SUA îl acordă Israelului, ca să forțeze astfel încetarea conflictului.

Luni seara, reprezentantul Gregory Meeks (congresman democrat din partea New York-ului), președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, le-a declarat membrilor comisiei că se gândește ca, în această săptămână, să trimită o scrisoare administrației, în care să ceară amânarea ajutorului cu armament acordat Israelului, în valoare de $735 milioane, până când congresmenii vor putea revizui acest contract, după cum afirmă două persoane la curent cu această problemă.

Republicanii au exercitat presiuni asupra lui Biden pentru a-l convinge să adopte o poziție mai fermă în apărarea Israelului.

Într-un interviu apărut, luni, în cotidianul libanez Al Akhbar, șeful politic al mișcării Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că Egiptul, Qatarul, Rusia și Națiunile Unite au intrat în contact cu organizația sa din dorința de a se ajunge la un armistițiu. Haniyeh a spus că organizația sa nu va accepta decât o soluție care “să se ridice la nivelul sacrificiilor făcute de poporul palestinian”. Potrivit unor informații transmise de Ministerul palestinian al Sănătății, până luni, în Gaza fuseseră omorâți în total 212 oameni, printre care 61 de copii și 36 femei. În Israel, o țară care dispune de o capacitate mult mai mare de apărare, au murit 11 oameni, printre care și un copil, după cum reiese din informațiile transmise de armată și de serviciul israelian pentru situații de urgență.

Luni, oficiali ai Națiunilor Unite declaraseră că, începând de săptămâna trecută, de când Israelul și-a lansat opeerațiunea militară. în Gaza, fuseseră omorîți 116 civili, printre care 61 copii și trei femei gravide.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza a negat că cifrele ar fi măsluite, afirmând că deține numele fiecărei persoane omorâte în Gaza, cifrele putând fi comparate cu cele ale organizațiilor internaționale.

În urma ultimului conflict important, survenit în 2014, Israelul a calificat rețeaua Hamas de tuneluri subterane drept o amenințare, iar asta a făcut ca armata israeliană să lanseze o ofensivă în Fâșia Gaza pentru a găsi și distruge aceste pasaje care pătrund pe teritoriul israelian.

Luni, un oficial israelian din cadrul forțelor aeriene a subliniat că distrugerea tunelurilor este menită să îi silească pe militanții Hamas să iasă la suprafață, astfel încât armatei israeliene să îi fie mai ușor să prevină atacurile îndreptate asupra civililor israelieni. Același oficial a mai spus că Hamas dispune încă de suficiente rachete și poate să mai atace Israelul încă multă vreme. De lunea trecută, odată cu declanșarea conflictului, Hamas a lansat peste 3400 de rachete asupra teritoriului israelian.

Oficialii israelieni spun că armata a înregistrat progrese importante, inclusiv distrugând o serie de fabrici ale Jihadului Islaamic Palestinian și ale Hamas unde se produc asemenea rachete. Au existat 31 de asemenea fabrici, iar Israelul estimează că cele două organizații nu vor putea produce prea curând mai multe rachete. Luni seara, armata israeliană a declarat că a depistat șase rachete care nu au putut fi lansate din Liban, iar israelienii au deschis focul. Niciuna dintre cele două grupări nu și-a asumat responsabilitatea, incidentul fiind confirmat doar de mai multe grupări libaneze care îi sprijină pe palestinieni.

 

Articol de Dov Lieber și Rory Jones

Traducerea: Alexandru Danga

 

Ne puteți urmări și pe Google News