Evenimentul Zilei > International > A fost reținut principalul suspect după asasinarea președintelui din Haiti. Informații importante aflate de poliție
A fost reținut principalul suspect după asasinarea președintelui din Haiti. Informații importante aflate de poliție

A fost reținut principalul suspect după asasinarea președintelui din Haiti. Informații importante aflate de poliție

Poliția din Haiti l-a reținut pe cel care este considerat a fi „creierul” operațiunii în urma căreia a fost omorât președintele Jovenel Moise.

Un bărbat care este considerat a fi omul care a plănuit asasinarea președintelui Jovenel Moise, din Haiti, a fost reținut de poliția din această țară. „Este vorba despre un individ care a intrat în Haiti la bordul unui avion privat, având obiective politice”, a declarat Leon Charles, directorul poliţiei naţionale din Haiti.

Cine este suspectul reținut de poliție după asasinarea președintelui din Haiti

Charles Emmanuel Sanon, în vârstă de 63 de ani, cetățean haitian, a sosit în această țară în luna iunie. Avea alături mai mulți cetățeni columbieni, care erau responsabili cu paza. „Ulterior misiunea s-a schimbat. Misiunea era arestarea preşedintelui Republicii şi operaţiunea a fost organizată de aici: alte 22 de persoane au intrat apoi în Haiti”, a mai spus directorul poliției naționale din Haiti.

Interogatoriile la care au fost supuşi cei 18 cetăţeni columbieni arestaţi începând de miercurea trecută au permis poliţiei haitiene să afle că Charles Emmanuel Sanon i-a recrutat pe cei 26 de membri ai comandoului prin serviciile unei companii de securitate venezuelene numită CTU, cu sediul în Florida.

„Când noi, poliţia, am blocat înaintarea acestor bandiţi după ce au comis crima, prima persoană care a fost sunată de atacatori a fost Charles Emmanuel Sanon. La rândul său, acesta a luat legătura cu alte două persoane pe care le considerăm autorii morali ai asasinării preşedintelui Jovenel Moise”, a spus Leon Charles, fără a da detalii despre identitatea acestor doi suspecţi.

Membrii FBI, ai Departamentului de Stat, ai Departamentului de Justiţie şi ai Departamentului pentru Securitate Internă din SUA au ajuns duminică în Haiti, unde s-au întâlnit cu directorul general al poliţiei naţionale.

Bătaie pentru postul rămas vacant

Asasinarea președintelui a înrăutăţit criza instituţională din Haiti. În prezent, situaţia incertă determină trei politicieni să pretindă legitimitatea asigurării intermiatului conducerii statului. „M-am întâlnit cu delegaţia americană şi am apreciat împreună rezoluţia Senatului care m-a ales ca preşedinte provizoriu al Republicii”, a scris duminică seara pe Twitter Joseph Lambert, preşedintele Senatului.